Sebastian Keller "Niebo. Pięć lat w sekcie".
Ten egzemplarz książki, który mam i z którego pochodzi fragment okładki w załączniku, jest z 1 wydania z roku 2011. W roku 2025 wydano książkę z nową okładką. Książka ta została uzupełniona o nowe fakty i refleksje autora. Na jej podstawie powstał serial na HBO.
Książkę warto przeczytać, zanim obejrzy się serial, który będzie miał premierę w grudniu. Czy miał? Nie wiem. Wszak dzisiaj się właśnie zorientowałem, że mamy ostatni dzień grudnia 2025 roku.
Fragment z wprowadzenia w wersji z 2011 roku:
..." Dziękując Sebastianowi za świadectwo życia, warto podkreślić, że jego relacja zarysowuje klasyczny mechanizm manipulowania członkami grup kultowych. Zarówno werbowanie do sekty, jak i pierwszy okres pobytu w niej to czas fascynacji i zachwytu. Dopiero później okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Człowiek został już jednak złapany w pułapkę. Wyjście z niej utrudnia wpojone przekonanie, że poza grupą nie ma życia. Dlatego wielu w niej pozostaje. Sebastianowi się udało. Pomogła mu miłość do żony i dziecka, oraz ogromna determinacja. Nie wszyscy jednak mają tyle szczęścia.
Joanna Jarzębińska-Szczebiot. Marek Szczebiot
Brzmi nam znajomo?