Ta prezentacja analizuje doktrynę Świadków Jehowy dotyczącą krwi, poddając rozumowanie Ciała Kierowniczego bezpośredniemu testowi biblijnemu. Korzystając z debaty na żywo z "Sarą", sztuczną inteligencją zaprogramowaną do obrony nauk Strażnicy, badamy, czy Pismo Święte naprawdę stawia symbol ponad życiem, które reprezentuje. Księga Rodzaju, Księga Kapłańska, Dzieje Apostolskie i własne słowa Jezusa są badane w celu ustalenia, czy ochrona życia może kiedykolwiek zastąpić zakaz związany z krwią. Gdy pojawiają się sprzeczności, każdy Świadek staje przed poważnym pytaniem: Czy odmowa transfuzji ratującej życie honoruje suwerenność Boga, czy autorytet ludzi? To nie jest kwestia teoretyczna. Tu chodzi o życie i śmierć. @biblijnachronologia
ależ jest to niemoralna religia. Brak ludzkich odruchów, jedynie sztywne prawo zakładane przez aparat bezpieczeństwa u świadków jak kajdany oraz klapki na oczy dla wiernych by bronili odczłowieczonych nauk. Z takim podejściem pierwsi chrześcijanie nie byliby miłością, a kolejnym brzemieniem jakie zakładano na społeczeństwo
@irenasielewicz6061
Sara AI fakt potwierdza napisany program przez ludzi z tej sekty, krew ukazuje jasno - brak argumentu. Jedno tu brzmi że krew jest nad życiem ale to życie jest istotą, krew jedynie symbolem.
@lukaexinjeden4336
Dla mnie sprawa jest prosta: Pan Jezus wyrażnie pokazał, że w sytuacji zagrożenia życia można nagiąć zasady biblijne. Pamiętamy co Pan Jezus powiedział , gdy faryzeusze go oskarżyli, że łamie prawo uzdrawiając w sabat? Powiedział "Czy wolno czynić dobrze w sabat? Kto z was , gdy owca mu wpadnie do dołu jej nie wyciągnie? Miłosierdzia chcę a nie ofiary". Czym było wyciągnięcie owcy z dołu? Oczywiście ratowaniem jej życia . Tak samo ma się sprawa z ratowaniem życia innym przez transfuzję. Odmowa ratowania życia poprzez transfuzję wg mnie oznacza składanie życia na ołtarzu religii i stoi w oczywistej sprzeczności z naukami chrześcijańskimi.
@BeroeansPL
Sara to AI z wgranym programem JW Org i na podstawie tego broni ich nauki. A tutaj werset ze Słowa Bożego 1 Kor 8:6: "dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy." Pozdrawiam serdecznie