@Kevin-fm7bd
Jacku jestem tzw ŚJ i nie udzielam się w zborze od kilkudziesięciu lat odkąd tam jestem bo wiem że to ściema ale dopiero teraz się przekonałem w 100% ale starsi mnie zmusili mimo że nigdy nie nabroiłem to zabrali mi przedostatni zacny przywilej tj noszenie mikrofonu. Mam pytanie: co zrobić aby zabrali mi ostatni najwspanialszy przywilej sprzątania i szorowania kibli .Starsi zboru tego nie robią i a mi nie bardzo odpowiada. Dlaczego go nie zabierają ? Co mogę zrobić aby mi zakazali tego zacnego przywileju?

@jerubaal3333
Oto analiza podświadomych przekonań, które często sabotują rozwój byłych Świadków Jehowy. Lista bazuje na obserwacjach psychologii dekonwersji, studiach nad kultami wysokiego zaangażowania oraz relacjach osób wychodzących z tej organizacji.
1. Poczucie winy za samodzielne myślenie.
Źródło: Indoktrynacja, że „niezależne myślenie” to bunt przeciw Bogu.
Skutek: Lęk przed podejmowaniem własnych decyzji, paraliż analityczny, uzależnienie od zewnętrznych autorytetów.
Efekt psychiczny: Syndrom impostora w nowych rolach życiowych, lęk przed błędami, fałszywa pokora.
2. Czarno-białe postrzeganie świata (dichotomia dobra i zła).
Źródło: Nauczanie o jedynej prawdziwej organizacji i reszcie świata jako „władzy Szatana”.
Skutek: Trudności z akceptacją złożoności rzeczywistości, skłonność do nowych dogmatów i radykalizmów.
Efekt psychiczny: Lęk przed relatywizmem, trudność w budowaniu zróżnicowanych relacji społecznych.
3. Lęk przed „upadkiem moralnym” po odejściu.
Źródło: Narracja, że życie poza organizacją prowadzi do demoralizacji i ruiny.
Skutek: Autonadzór, nadmierne samokaranie za „zbytnią wolność”, wewnętrzne konflikty moralne.
Efekt psychiczny: Utrwalone mechanizmy auto-sabotażu, brak radości z wolności.
4. Obawa przed „karą Bożą”.
Źródło: Groźba Armagedonu, wypaczone pojęcie Boga jako surowego sędziego.
Skutek: Lęk egzystencjalny, trudność z budowaniem pozytywnej duchowości.
Efekt psychiczny: Koszmary, depresja, trudność z redefinicją pojęć „grzech” i „zbawienie”.
5. Poczucie bycia „niewystarczającym”
Źródło: Permanentna presja na „duchowe postępy”, nieustanna kontrola i krytyka.
Skutek: Chroniczna niepewność siebie, perfekcjonizm, autosabotaż w pracy i relacjach.
Efekt psychiczny: Wewnętrzny krytyk, niska samoocena, trudność z przyjęciem sukcesu.
6. Brak zaufania do świata zewnętrznego.
Źródło: Narracja o „zepsutym świecie”, w tym nauce, psychologii i sztuce.
Skutek: Izolacja, trudności z adaptacją społeczno-zawodową, nieufność wobec pomocy z zewnątrz.
Efekt psychiczny: Paranoidalne tendencje, zamknięcie na rozwój.
7. Wewnętrzny zakaz „radości z życia”.
Źródło: Podejrzliwość wobec „przyjemności tego świata”, dewaluacja doczesności.
Skutek: Trudność w cieszeniu się z osiągnięć, lęk przed relaksacją i zabawą.
Efekt psychiczny: Anhedonia, praca ponad siły, wypalenie.
8. Poczucie winy z powodu „zdrady” rodziny lub wspólnoty.
Źródło: Groźba ostracyzmu, napiętnowanie odejścia jako zdrady Boga i braci.
Skutek: Wewnętrzne rozdarcie między lojalnością a samostanowieniem.
Efekt psychiczny: Utrudniony proces żałoby, depresja, samotność.
9. Nieświadoma potrzeba nowego „autorytetu”.
Źródło: Ukształtowany model zależności od organizacji
Skutek: Podatność na sekty, ideologie, guru, skrajne grupy społeczne.
Efekt psychiczny: Brak tożsamości indywidualnej, cykliczne wchodzenie w relacje zależności.
Jak można przeciwdziałać tym przekonaniom? Prowadzenie dziennika myśli i uczuć – pozwala zidentyfikować wewnętrzne schematy. Psychoterapia, najlepiej z terapeutą znającym dynamikę sekt. Pogłębianie wiedzy filozoficznej i psychologicznej – szczególnie epistemologii, etyki i logiki. Budowanie wspólnoty ex-Świadków lub innych byłych członków grup wysokiej kontroli. Uważność (mindfulness) i medytacja racjonalna – nie w celu duchowego uciekania, ale poznania siebie.