Dobra dyskusja nie jest zła. Sam się dzieki niej musialem nieraz doszkalac, troche rzeczy doczytac, troche przypomniec. Z mojej strony same plusy. Kredeku mam nadzieje ze tez odniosles z tego jakies korzysci. A że bylo napiecie to coz, lepsze to niz bezkrytyczne rozmawianie o tym jaka to organizacja wspaniała lub poltorej godzinne "studium" o niczym. Mamy zupelnie inne wyobrazenie w temacie i niech tak zostanie. W koncu mamy do tego prawo:) Kredku dzieki za rozmowę i smacznej kawusi życzę!
Nie no, kawusia była wyśmienita, biorąc pod uwagę mentalne towarzystwo. No bo przecież po co rozmawiać, o tym czy owym, z poglądem bliskim do swojego? Aby wspólnie loda lizać? Kawa jest ok, ale piwo w realu z exami smakuje lepiej.
Aż tak to bym nie przesadzał. Przeciętny świadek jest ignorantem i 99,99% z nich nie ma zielonego pojecia o tym o czym Kredek pisze. Broni swego zdania tak jak i ja czy ty I tyle. Szanujmy wymiane zdań.
Fakt, że chlopina patrzy na nas z góry, co widac w postach, ale za podchwicenie tekstow o papierkach po curierkach ma bonusa.... Mi tez pokora by sie czasamu przydala, jak pewnie kazdemu z nas. Z mojej strony zwykła wymiana zdań. Można się rozejść
Włodku,
wiem, że większość przywołań pochodzi z LXX, ale z ciekawości badałeś pozostałe? Ja w to jeszcze nie wnikałem, ale gdzieś mi się tam o oczy obiło, że część pasuje tez do Pięcioksiąg Samarytanskiego. Zwykła ciekawość, bez ukrytych złośliwości.
"Syndrom oblężonej twierdzy". Nie przejmuj się. To normalne, gdy jest się jedynym w temacie, który akurat "jej" broni
Czasem... bo po cóż temat, wokół którego można i "piwko" wypić...?
Papierki... skrzywienie zawodowe. Opierdalam wszystkich, tylko nie siebie
Skoro jednak jesteśmy przy zwykłej ciekawości...
https://sjwp.pl/informacje-prosto-z-kanalu/2-tym-316-3-pytania-do-sj-zachwalajacych-swoj-wspanialy-przeklad-biblii/msg245035/#msg245035"
Zdaje mi sie, ze wymienialem. Tak z glowy:
- Faryzeusze (stanowiacy wiekszosci "soboru" w Jamni. Wspomniane tam ksiegi to kolekcja faryzejska - tutaj masz forme najbardziej zblizona do tego, co np teraz uzywaja swiadkowie PS - Flawiusz tez byl faryzeuszem)"
https://piotrandryszczak.pl/jan_lew_swiadkowie_jehowy_kanon_starego_testamentu_i_faryzeusze.html"
Dopiero po zburzeniu Jerozolimy (70 r. po Chr.) grupa żydowskich doktorów, usiłujących zachować to, co pozostało z przeszłości, zebrała się ok. 90 r. w Jamni (...) i oficjalnie uznała ścisły kanon faryzejski" (W. Harrington, Klucz do Biblii, Warszawa 1997, str. 48)."
Przypomnij mi może, z jakiego to stronnictwa wywodził się Paweł, piszący 2Tm 3:15. 16?
słowo święty było w nowym testamencie używane w wielu różnych znaczeniach.
W ilu różnych znaczeniach było używane w kontekście "pisma"?
Łukasz opisując to co się wydarzyło w drodze do Emaus wspomina o Pismach a nie o Piśmie.
Łk 24,27 oraz 32
I zaczynając od Mojżesza poprzez wszystkich proroków wykładał im, co we wszystkich Pismach odnosiło się do Niego.
I mówili nawzajem do siebie: «Czy serce nie pałało w nas, kiedy rozmawiał z nami w drodze i Pisma nam wyjaśniał?
A już koronnym argumentem na to że Pawłowi nie chodziło o "całe Pismo" tylko o "wszelkie Pismo", czyli wiele Pism a nie jedno, jest najbliższy kontekst. W zdaniu poprzednim mówi bowiem o Pismach w liczbie mnogiej.
2Tym 3,15-16
Od lat bowiem niemowlęcych znasz Pisma święte, które mogą cię nauczyć mądrości wiodącej ku zbawieniu przez wiarę w Chrystusie Jezusie. 16 Wszelkie Pismo od Boga natchnione [jest] i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości
A ja bym się jednak upierał przy tym, że kolorek ma znaczenie
W Jerozolimie znajdowała się synagoga Żydów z diaspory (Dz 6:9), więc i tam rozbrzmiewał głos odczytywanej Septuaginty.
"Niektórzy zaś z synagogi, zwanej [synagogą] Libertynów i Cyrenejczyków, i Aleksandryjczyków, i tych, którzy pochodzili z Cylicji i z Azji, wystąpili do rozprawy ze Szczepanem" Dz 6:9.
Cytowany ST w Nowym jest w większości przypadków (z 350 cytatów ok. 300) oparty na Septuagincie, a nie na tekście hebrajskim.
No to który z tych cytatów pochodzi z apokryfów, zamieszczonych w Septuagincie w I w.?
Mój mistrz, biblista ks. Andrzej Kowalczyk, pisał, badając to, że:
(...)
Takie, jak te ostatnie, niedawno znajdywano, a wcześniej uważano, że Justyn Męczennik cytował z księżyca LXX.
Czy z tego samego LXX cytował Paweł? Ciekawym badań...
Zarżniętym żem w czasie,.. ale zaglądać będę.
A co tam...