Bardzo dziękuje za słowa wsparcia.
Myślałem, że to wszytko będzie prostsze, że po mnie spłynie, jednak wiąże się to z dużym stresem.
Sprawa jest jeszcze w toku (na dniach wrzucę post z komitetu odwoławczego) lecz jej zakończenie jest dla mnie przesądzone.
Planowałem sobie żyć spokojnie robić to co uważam za słuszne i nadal oficjalnie być Świadkiem Jehowy.
Dlaczego zależało mi na tym aby być oficjalnie SJ?
Głównie ze względu na dzieci które stracą kontakt ze swoim kuzynostwem, dziadkami i przyjaciółkami których rodzice są SJ.
Sam tez miałem dobre relacje z rodziną i nie chciałem tego zmieniać.
Z drugiej strony nie mogłem pozwolić na to aby to, że jesteśmy oficjalnie SJ w jakiś sposób nas ograniczało.
Niektórym to bardzo się nie podobało dlatego napisali do betelu w mojej sprawie donosy.
Nowy Nadzorca Obwodu dostał na mnie teczkę i polecił zając się sprawą.
Wybrał starszych (dwóch zewnątrz, dwóch miejscowych) do komitetu.
Dał im wytyczne i materiały na mój temat.
Zostałem oskarżony o następujące rzeczy:
1) Obchodzenie świąt Religi Fałszywej(organizowanie urodzin dzieciom oraz wrzucenie zdjęcia dzieci przebrane za czarownice na FB)3) Rozmyśle rozpowszechnianie nauk sprzecznych z prawdą Biblijną(wrzucenie zdjęcia z pułki z książkami na FB)
4) Wywoływanie podziałów (wrzucenie zdjęcia żywej Bogini z opisem na FB)5) Praca związana z popieraniem religii fałszywej(toppery, kalendarze)Moim zdaniem nie było podstaw do zwołania komitetu dlatego postanowiłem walczyć
------
Kleryku powiedz że to stenogram, że wszystko nagrałeś! pliz
Powiedzmy, że szybko notuję i mam doskonałą pamięć
Czterech starszych na komitecie, a żadnego który zna aktualne wskazówki Organizacji w kwestii obchodzenia urodzin. Poniżej wycinek z publikacji dla Biur Oddziału Correspondence
W wolnym tłumaczeniu: "Jeśli ktoś w zborze obchodzi swoje lub czyjeś urodziny, spróbujcie cierpliwie i łagodnie pozyskać go. Pokażcie mu, że obchodzenie urodzin często bywa wiązane z astrologią. Jezus nakazał swoim naśladowcom obchodzenie swojej śmierci, nie urodzin. Jest to zgodne z zasadą z Kaznodziei 7:1. W obu przypadkach obchodzenia urodzin opisanych przez Biblię chodziło o osoby niegodziwe. W obu przypadkach doszło do morderstwa lub egzekucji. Zwykle nie wyklucza się osoby za samo obchodzenie urodzin. Natomiast jeśli ktoś usilnie zachęca innych do obchodzenia urodzin bądź aktywnie wspiera firmy obsługujące urodziny, czym w otwarty sposób zachęca innych do ich obchodzenia i stwarza tym podziały może zajść konieczność wykluczenia takiej osoby. Ale każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie".
Dzięki MAV, nie znalem tego
To DZIEŃ DZIECKA też "zakazany"?!?! Za moich czasów jakoś chyba o tym nie wspominano (o Dniu Matki - owszem). No ale zorganizowany lud Jehowy otrzymuje coraz jaśniejsze światło!... Obchodzenie takiej uroczystości może przecież szczerze zgorszyć któregoś ze zborowych głosicieli/donosicieli, przywieść mu na myśl skojarzenia z pogaństwem, choćby z Zeusem, który miał pokaźną gromadkę dzieci...
Nie chodziło tylko o obchodzenie dnia dziecka ale o post który z tej okazji wrzuciłem na FB
a w zasadzie opis:
"Wszystkim Dzieciom, na całym świecie, tym małym i tym dużym, w dniu ich Święta życzę 'Wolności od Fundamentalizmu Religijnego' !
Wolności od straconego dzieciństwa !
Wolności od strachu, że wzięcie cukierka od kolegi z okazji urodzin nie spodoba się Bogu !
Wolności od smutku spowodowanego utratą kontaktu z rodziną, w momencie porzucenia religii !
Życzę radosnego życia bez niepotrzebnych zmartwień !
fot. Żywa Bogini Kumari - Katmandu Nepal — świętuje Światowy Dzień Dziecka."
Chcesz tego?
"Nie chcem, ale muszem"