Tak na początek zabrdzo nie chcialem wam tlumaczyc po zanaczalem kwestie na niebiesko
Mam jeszcze inne perełki dotyczace ze Jezus moze byc Bogiem jednak o tym juz napisze jutro
Badam pismo i analizuje prosze o ducha swietego i takie zeczy widze
również temat transfuzji to tez bzdura. Mogłem coś ominać bo troche tego nazbierałem
NIEWIDZIALE PRZYBYCIE JEZUSA
I WLADZA W 1914
(NIEWOLNIK TO PRZYPOWIESC PRZYKLAD NIE USTANOWIENIE)
I KOMITECIK
(36): Wy zaś bądźcie podobni do ludzi oczekujących swego pana, który ma wrócić z wesela, aby zaraz mu otworzyć, gdy przyjdzie i zapuka. (37): Szczęśliwi słudzy, których pan zastanie czuwających, gdy przyjdzie. Zapewniam was, że przepasze się, posadzi ich przy stole i, obchodząc, będzie im usługiwał. (38): Szczęśliwi, jeśli przyjdzie o drugiej czy o trzeciej straży i tak ich zastanie! (39): Zważcie na to, że gdyby gospodarz wiedział, o której godzinie przyjdzie złodziej, nie pozwoliłby mu włamać się do swego domu. (40): I wy też bądźcie gotowi, bo w chwili, kiedy się nie spodziewacie, Syn Człowieczy przyjdzie". (41): Wtedy Piotr zapytał:
"Panie, czy mówisz tę przypowieść do nas, czy do wszystkich?". (42): Pan odpowiedział: "Kto jest tym wiernym i rozsądnym zarządcą, którego pan ustanowi nad swoją służbą, aby we właściwym czasie rozdawał należne porcje pożywienia? (43): Szczęśliwy sługa, którego pan zastanie przy tej czynności, gdy powróci. (44): Naprawdę mówię wam, że powierzy mu zarząd nad całym swoim majątkiem. (45): Lecz jeśli ten sługa pomyśli sobie: «Mój pan opóźnia swoje przybycie» i zacznie bić sługi i służące, jeść, pić i upijać się, (46): to jego pan nadejdzie w nieoczekiwanym dniu i o nieznanej godzinie. Wtedy odsunie go i umieści wśród niewiernych. [Biblia Paulistów, Łk 12]
ŁUKASZA 9:37-42(37):
Nie osądzajcie, a nie będziecie osądzeni. Nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni.
Przebaczajcie, a będzie wam przebaczone. (38): Dawajcie, a będzie wam dane. Miarą dobrą, ubitą, utrzęsioną, przepełnioną, wsypią wam do kieszeni.
Jaką bowiem miarą mierzycie, taką i wam odmierzą". (39): Powiedział im też przypowieść: "Czy niewidomy może prowadzić niewidomego? Czy obaj nie wpadną do dołu? (40): Uczeń nie jest większy od nauczyciela. Ale każdy należycie wykształcony będzie jak jego nauczyciel. (41): Dlaczego widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? (42): Jak możesz mówić swemu bratu: «Bracie, pozwól, że wyjmę drzazgę, która jest w twoim oku», jeśli nie widzisz belki we własnym oku? Obłudniku! Wyjmij najpierw belkę z własnego oka, a wtedy przejrzysz i będziesz mógł wyjąć drzazgę z oka twojego brata. [Biblia Paulistów, Łk 6]
Mateusza 28:13-20(13): nakazując: "Mówcie tak: Nocą, kiedy zasnęliśmy, przyszli Jego uczniowie i wykradli Go. (14): A jeżeli dowie się o tym namiestnik, wyjaśnimy mu to, żebyście nie mieli kłopotów". (15): Oni wzięli pieniądze i zrobili tak, jak ich pouczono. I rozeszła się ta wieść wśród Żydów, i jest powtarzana aż do dnia dzisiejszego. (16): Jedenastu uczniów poszło do Galilei, na górę, tak jak im Jezus nakazał. (17): Gdy Go zobaczyli, oddali Mu hołd. Niektórzy jednak nie dowierzali. (18): A Jezus podszedł do nich i powiedział:
"Otrzymałem pełną władzę w niebie i na ziemi. (19): Idźcie więc i pozyskujcie uczniów we wszystkich narodach! Udzielajcie im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego! (20): Nauczajcie ich, aby zachowywali wszystko, co wam nakazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do końca świata". [Biblia Paulistów, Mt 28]
(23): Wtedy, jeśli wam ktoś powie:
«Oto Chrystus jest tutaj» albo: «Jest tam» – nie wierzcie. (24): Pojawią się bowiem fałszywi chrystusi i fałszywi prorocy. Będą czynić wielkie znaki i cuda. Będą chcieli w ten sposób – o ile jest to możliwe – zwieść nawet wybranych. (25): Już teraz wam to zapowiadam. (26):
Gdy wam powiedzą: «Oto jest na pustyni» – nie idźcie tam; «Oto jest w domu» – nie wierzcie! (27): Przybycie Syna Człowieczego będzie podobne do błyskawicy, która rozbłyska na wschodzie, a jaśnieje aż po zachód.
(36):
O tym, kiedy nadejdzie ten dzień i godzina, nikt nie wie: ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. (37): Z przybyciem Syna Człowieczego będzie podobnie, jak było za dni Noego. (38): W tamtych dniach przed potopem jedli i pili oraz żenili się i były wydawane za mąż aż do dnia, w którym Noe wszedł do arki. (39): I nie spostrzegli się, kiedy przyszedł potop i wszystkich pochłonął. Tak również będzie, gdy przyjdzie Syn Człowieczy. (40): Wówczas dwóch będzie na roli: jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. (41): Dwie będą mleć na żarnach: jedna będzie zabrana, a druga pozostawiona. (42): Dlatego czuwajcie,
bo nie wiecie, którego dnia przyjdzie wasz Pan! (43): Zważcie na to, że gdyby gospodarz wiedział, o jakiej porze nocy przyjdzie złodziej, na pewno by czuwał i nie pozwoliłby mu włamać się do swego domu. (44): Dlatego też i wy bądźcie gotowi, bo w chwili, kiedy się nie spodziewacie, Syn Człowieczy przyjdzie.
-------------------------------------------------------------------------------
W CO MAMY WIERZYC?
GDZIE TU NIE WOLNIK CZY KTOS JAKIS KAPŁAN CZY KTOS KTO BEDZIE DAWAŁ POKARM DUCHOWY ?
NIEWOLNIK WIERNY I ROZTROPNY TYLKO ONA MA ZROZUMIENIE SUPER
CZY RLEIGIA POTRZEBNA DO ZBAWIANIA
KOGO MAMY SŁUCHAĆ?
JESLI NIE BEDE ŚWIADKIME TO ZGINE
CO MÓWI BIBLIA?
EWANGELIA MARKA 1:14(14): Kiedy Jan został uwięziony, Jezus przybył do Galilei, głosząc Ewangelię Bożą. (15):
Mówił: "Czas się wypełnił" i "Nadchodzi już królestwo Boże! Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię". [Biblia Paulistów, Mk 1]
PRZYSŁÓW 2:1-8(1):
Synu mój, jeżeli przyjmiesz moje słowa i przechowasz w sobie moje przykazania, (2): jeżeli natężysz słuch na głos mądrości i zwrócisz swe serce do roztropności, (3): jeżeli będziesz przyzywał umiejętności i głos swój skierujesz do roztropności, (4): jeżeli będziesz ich poszukiwał jak srebra i starał się o nie jak o ukryty skarb – (5): wówczas zrozumiesz bojaźń PANA i osiągniesz wiedzę Boga. (6): Bo PAN daje mądrość, z Jego ust pochodzi wiedza i roztropność. (7):
On udziela pomocy ludziom prawym, jest tarczą dla postępujących uczciwie, (8): czuwa nad ścieżkami praworządności, strzeże dróg swoich wiernych. [Biblia Paulistów, Prz 2]
MARKA 9:38 musze nalezec do religi co z tymi co nie sa z jezusem i nie chodzili z apostołami ?
(38): Jan powiedział do Niego: "Nauczycielu, spotkaliśmy kogoś, kto w Twoje imię wyrzucał demony i zabranialiśmy mu, bo nie chodzi z nami". (39):
Lecz Jezus odrzekł: "Nie zabraniajcie mu! Nikt bowiem, kto czyni cuda w moje imię, nie będzie zaraz mógł źle mówić o Mnie. (40): Kto nie jest przeciwko nam, jest z nami. (41): Zapewniam was: Jeśli ktoś poda wam kubek wody, bo należycie do Chrystusa, nie utraci swojej zapłaty.
[Biblia Paulistów, Mk 9]
JANA 3:34-36(34):
Ten, kogo Bóg posłał, głosi Jego naukę, gdyż Bóg daje Mu swojego Ducha bez ograniczeń. (35): Ojciec miłuje Syna i wszystko przekazał w Jego ręce. (36):
Stąd każdy, kto wierzy w Syna, ma życie wieczne. Kto natomiast nie jest posłuszny Synowi, nie będzie miał udziału w tym życiu, lecz ciąży na nim gniew Boży. [Biblia Paulistów, J 3]
JANA 5:21-28(21): Ponieważ tak jak Ojciec wskrzesza umarłych i daje życie, tak też i Syn obdarza życiem tych, których chce. (22):
Ojciec bowiem nie osądza nikogo, lecz całą władzę sądzenia przekazał Synowi, (23): aby wszyscy
oddawali taką cześć Synowi, jaką oddają Ojcu. Kto nie czci Syna, ten nie czci także Ojca, który Go posłał. (24): Uroczyście zapewniam was:
Kto jest posłuszny mojej nauce i kto wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie będzie sądzony, lecz przeszedł ze śmierci do życia. (27): Przekazał Mu również władzę sądzenia, gdyż jest On Synem Człowieczym. (28): Przestańcie się dziwić. Nadchodzi godzina, kiedy wszyscy, którzy spoczywają w grobach, usłyszą Jego wołanie (29): i wyjdą z nich. Ci, którzy czynili dobro, zmartwychwstaną do życia, ci natomiast, którzy czynili zło, zmartwychwstaną na sąd. [Biblia Paulistów, J 5]
(WKLUCZENI, GRZESZNICY, LUDZIE ZE ŚWIATA - NIE MOZNA ZNIMI SIE ZADAWAC A CO ROBIL JEZUS)
JEZUS ZASIADA Z GGRZESZNIKAMI I CELINIKAMI
EWANGELIA MARKA 2:13-17(13): I znów wyszedł nad jezioro. Cały lud przychodził do Niego, a On nauczał. (14): Kiedy szedł, zobaczył Lewiego, syna Alfeusza, który pobierał cło. Powiedział do niego: "Pójdź za Mną!". A on wstał i poszedł za Nim. (15): Gdy Jezus siedział przy stole w jego domu, razem z Jezusem i Jego uczniami siedziało wielu celników i grzeszników. Było bowiem wielu takich, którzy szli za Nim. (16):
Niektórzy nauczyciele Pisma, spośród faryzeuszów, widząc, że spożywa posiłek razem z grzesznikami i celnikami, mówili do Jego uczniów: "Dlaczego On je z celnikami i grzesznikami?". (17): Gdy Jezus to usłyszał, powiedział do nich:
"Lekarz nie jest potrzebny zdrowym, lecz chorym. Nie przyszedłem powoływać sprawiedliwych, ale grzeszników". [Biblia Paulistów, Mk 2]
EWANGELIA ŁUKASZA 5;29(29): Lewi też w swoim domu urządził dla Niego wielkie przyjęcie. Było tam wielu celników i innych, którzy razem z nimi zasiedli do stołu. (30): A faryzeusze oraz ich nauczyciele Pisma szemrali, mówiąc do Jego uczniów:
"Dlaczego jecie i pijecie z celnikami i grzesznikami?". (31): Jezus im odpowiedział:
"Lekarz nie jest potrzebny zdrowym, lecz chorym. (32): Nie przyszedłem wzywać do nawrócenia sprawiedliwych, ale grzeszników". (33): Oni zaś powiedzieli do Niego: "Uczniowie Jana często poszczą i modlą się, podobnie i uczniowie faryzeuszów. Twoi zaś jedzą i piją". [Biblia Paulistów, Łk 5]
EWANGELIA ŁUKASZA 5:30-35(30): A faryzeusze oraz ich nauczyciele Pisma szemrali, mówiąc do Jego uczniów:
"Dlaczego jecie i pijecie z celnikami i grzesznikami?". (31): Jezus im odpowiedział: "Lekarz nie jest potrzebny zdrowym, lecz chorym. (32): Nie przyszedłem wzywać do nawrócenia sprawiedliwych, ale grzeszników". (33): Oni zaś powiedzieli do Niego: "Uczniowie Jana często poszczą i modlą się, podobnie i uczniowie faryzeuszów. Twoi zaś jedzą i piją". (34): Jezus im odpowiedział: "Czy możecie sprawić, aby goście weselni pościli, gdy pan młody jest z nimi? (35): Nadejdą jednak takie dni, gdy pan młody zostanie im zabrany, a wtedy będą pościć". [Biblia Paulistów, Łk 5]
EWANGELIA ŁUKASZA 6:27-30(27): Lecz wam, którzy słuchacie, mówię: M
iłujcie waszych nieprzyjaciół. Dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą. (28):
Błogosławcie tych, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (29): Temu, kto cię uderzy w policzek, nadstaw i drugi, a temu, kto ci zabiera płaszcz, nie odmawiaj i tuniki. (30): Dawaj każdemu, kto cię prosi, i nie dopominaj się zwrotu od tego, kto bierze twoją własność. [Biblia Paulistów, Łk 6]
EWANGELIA ŁUKASZA 6:33-36(33):
A jeżeli tylko tym dobrze czynicie, którzy wam dobrze czynią, jakiej wdzięczności możecie się spodziewać? Przecież grzesznicy postępują tak samo. (34): A jeżeli tylko tym pożyczacie, od których spodziewacie się zwrotu, jakiej wdzięczności możecie się spodziewać? I grzesznicy pożyczają grzesznikom, aby tyle samo odzyskać. (35):
Wy natomiast miłujcie waszych nieprzyjaciół, czyńcie dobrze i pożyczajcie, niczego w zamian się nie spodziewając. A otrzymacie wielką zapłatę i będziecie synami Najwyższego. On bowiem jest łaskawy dla niewdzięcznych i złych. (36):
Bądźcie miłosierni, jak miłosierny jest wasz Ojciec. [Biblia Paulistów, Łk 6]
PRZEBACZENIE GRZESZNEJ KOBIECIE
(EWANGELIA ŁUKASZA 7;36-49)(36): Któryś z faryzeuszów zaprosił Go do siebie na posiłek. Wszedł więc do jego domu i zajął miejsce przy stole. (37): Pewna kobieta,
znana w mieście jako grzesznica, dowiedziała się, że Jezus przebywa w domu faryzeusza. Przyniosła olejek w alabastrowym flakoniku, (38):
stanęła za Nim i płacząc u Jego stóp, zaczęła je obmywać łzami i wycierać włosami. Całowała Jego stopy i namaszczała olejkiem. (39): A faryzeusz, który Go zaprosił, widząc to, pomyślał sobie:
"Gdyby On był prorokiem, wiedziałby kto Go dotyka i jaka jest ta kobieta – że jest grzesznicą". (40): Wtedy Jezus rzekł do niego: "Szymonie, chcę ci coś opowiedzieć". A on odparł: "Mów, Nauczycielu!". (41): "Było dwóch dłużników pewnego wierzyciela. Jeden był mu winien pięćset denarów, a drugi pięćdziesiąt. (42): Gdy nie mieli z czego oddać, darował obu. Który więc z nich będzie go bardziej miłował?". (43): Szymon odpowiedział: "Sądzę, że ten, któremu więcej darował". A On mu odrzekł: "Słusznie osądziłeś". (44): Wtedy obrócił się w stronę kobiety, a do Szymona powiedział:
"Widzisz tę kobietę? Wszedłem do twojego domu, a nie podałeś Mi wody do obmycia nóg. A ona obmyła Mi stopy łzami i wytarła włosami. (45): N
ie pocałowałeś Mnie na powitanie, a ona, odkąd wszedłem, nie przestaje całować moich stóp. (46): Nie namaściłeś Mi głowy oliwą, a ona olejkiem namaściła moje stopy. (47): Dlatego mówię ci: Odpuszczone są jej liczne grzechy, ponieważ bardzo umiłowała. Komu mało się odpuszcza, ten mało miłuje". (48): D
o niej zaś powiedział: "Odpuszczone są twoje grzechy". (49): Wtedy ci, którzy siedzieli przy stole, zaczęli mówić między sobą: "Kim On jest, że nawet grzechy odpuszcza?". (50): A do kobiety powiedział: "Twoja wiara cię ocaliła. Idź w pokoju!". [Biblia Paulistów, Łk 7]
MIŁOSIERNY SAMARYTANIN
EWANGELIA ŁUKASZA 10:26-37(26): On mu odrzekł: "Co jest napisane w Prawie? Jak czytasz?". (27): On odpowiedział:
"Będziesz miłował Pana, swego Boga, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak samego siebie". (28): Powiedział mu: "Odpowiedziałeś poprawnie.
Czyń tak, a będziesz żył!". (29): On zaś, chcąc siebie usprawiedliwić, zapytał Jezusa: "A kto jest moim bliźnim?". (30): Jezus, nawiązując do tego, powiedział: "Pewien człowiek schodził z Jeruzalem do Jerycha i wpadł w ręce bandytów. Oni go obrabowali, pobili, i zostawiając ledwie żywego, odeszli. (31): Przypadkiem schodził tą drogą pewien kapłan. Gdy go zobaczył, ominął go z daleka. (32): Podobnie i lewita, gdy przyszedł na to miejsce i zobaczył go, ominął go z daleka. (33): Pewien zaś Samarytanin, będąc w drodze, przechodził obok niego. A gdy go ujrzał, ulitował się. (34): Podszedł i opatrzył jego rany, zalewając je oliwą i winem. Potem wsadził go na swoje juczne zwierzę, zawiózł do gospody i opiekował się nim. (35): Nazajutrz wyjął dwa denary, dał gospodarzowi i powiedział: «Opiekuj się nim, a jeśli wydasz więcej, oddam ci, gdy będę wracał». (36): Jak sądzisz, który z tych trzech okazał się bliźnim napadniętego przez bandytów?". (37): On odpowiedział:
"Ten, który okazał mu miłosierdzie". Jezus powiedział do niego: "Idź i ty czyń podobnie". [Biblia Paulistów, Łk 10]
---------------------------------------------------------------------
KIM JEST DUCH SWIETY CZY TO SAMA SIŁA I MOCN BOŻA?
KTO MOZE GO OTRZYMAC, KTO MOZE ROZUMIEC PISAMA?
CZY TYLKO NIE WOLNIK?
[/color]
HEBRAJCZYKOW 3:7-12
Duch swięty mowi(7):
Toteż, jak mówi Duch Święty: Dzisiaj, jeśli głos Jego usłyszycie, (8): nie zatwardzajcie serc waszych jak w rozgoryczeniu, jak w dniu próby na pustyni, (9): gdy Mnie kusili wasi ojcowie, doświadczali Mnie, choć widzieli moje dzieła (10): przez czterdzieści lat. Dlatego budziło we Mnie odrazę to pokolenie i powiedziałem: Zawsze błądzą w sercu! Oto oni nie poznali dróg moich. (11): Toteż przysiągłem zagniewany, że nie wejdą do mego odpoczynku! (12): Uważajcie, bracia, aby żaden z was przez niewierność złego serca nie odstąpił od Boga żywego! [Biblia Paulistów, Hbr 3]
OBJAWIENIE DUCHA
1 Koryntian 2-10-16(10): Bóg objawił nam to przez Ducha, a Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga. (11): Któż bowiem wie, co kryje się w człowieku, jeśli nie duch człowieka, który w nim jest?
Tak i Boga nikt by nie poznał, gdyby nie Duch Boży. (12): My nie otrzymaliśmy ducha od świata,
ale Ducha od Boga, aby poznać dary otrzymane od Boga. (13): Nie głosimy tego uczonymi słowami ludzkiej mądrości, ale dzięki pouczeniom Ducha, przedstawiamy sprawy duchowe tym, którzy są z Ducha. (14): Bo człowiek zmysłowy nie przyjmuje tego, co pochodzi od Bożego Ducha. Jest to dla niego głupstwem i nie może zrozumieć, że ocenia się to na sposób duchowy. (15):
Człowiek duchowy natomiast ocenia wszystko, lecz sam nie jest przez nikogo oceniany. (16): Kto bowiem poznał myśl Pana, która mogłaby go pouczać? Oto my znamy myśl Chrystusa. [Biblia Paulistów, 1kor 2]
1 Koryntian 3:16-19(16): Czy nie wiecie,
że jesteście świątynią Boga i że Duch Boży w was mieszka? (17): Jeśli ktoś zniszczy świątynię Boga, tego zniszczy Bóg. Świątynia Boga jest święta i wy nią jesteście! (18): Nie oszukujcie samych siebie! Jeśli ktoś z was uważa się za mądrego na tym świecie, niech się stanie głupim, aby stać się mądrym. (19): Mądrość bowiem tego świata jest głupstwem u Boga, gdyż napisano: Usidla Bóg mędrców mimo ich przebiegłości. [Biblia Paulistów, 1kor 3]
Dar ducha bożego który daje
KORYNTIAN 1-12(1): Bracia! Chciałbym bardzo, abyście mieli właściwą wiedzę o sprawach duchowych. (2): Wiecie, że kiedy byliście poganami, prowadzono was jak zniewolonych ku niemym bożkom. (3): Dlatego też oznajmiam:
Nikt pod wpływem Ducha Bożego nie może mówić: "Niech Jezus będzie przeklęty" i nikt bez Ducha Świętego nie może mówić: "Jezus jest Panem". (4): Różne są dary, ale Duch jest jeden. (5): Różne są posługi, ale Pan jest jeden. (6): Różne są działania, ale jeden jest Bóg, który sprawia wszystko we wszystkich. (7): W każdym uwidacznia się działanie Ducha dla wspólnego dobra. (8)
: Jednemu Duch daje słowo mądrości, innemu ten sam Duch daje rozumienie słowa. (9):
Jednego Duch obdarza wiarą, innemu ten sam Duch udziela daru uzdrawiania. (10): Jeszcze innym daje natomiast moc czynienia cudów,
dar prorokowania, dar rozróżniania duchów, dar języków, dar tłumaczenia języków. (11):
A wszystko to daje jeden i ten sam Duch, rozdzielając każdemu, jak chce. [Biblia Paulistów, 1kor 12]
ZASMUCANIE DUCHA BOZEGO
Lis do Efezjan 4:29-31(29): Niech z waszych ust nie wychodzi żadne nieprzyzwoite słowo, lecz tylko dobre, budujące, aby stosownie do potrzeb dawało łaskę słuchającym. (30): N
ie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, w którym zostaliście opieczętowani na dzień zbawienia. (31): Niech zniknie spośród was wszelka gorycz, rozdrażnienie, gniew, krzyk, bluźnierstwo i wszelkie zło. (32): Bądźcie dla siebie nawzajem łagodni i miłosierni.
Jedni drugim wybaczajcie, tak jak Bóg wybaczył wam w Chrystusie. [Biblia Paulistów, Ef 4]
IZAJASZA 63;10-13(10): Lecz oni buntowali się
i zasmucali Jego świętego ducha, więc przemienił się w ich wroga i zaczął z nimi walczyć. (11): Wtedy wspomnieli o pradawnych dniach, o Mojżeszu i o jego ludzie: "Gdzie jest Ten, który z wody wyciągnął pasterza swej trzody?. Gdzie jest Ten, który tchnął w jego wnętrze swojego świętego ducha; (12): Ten, który sprawił, że Jego chwalebne ramiętowarzyszyło prawej ręce Mojżesza; Ten, który rozdzielił przed nimi wodę, zyskując sobie wiekuiste imię; (13): Ten, który prowadził ich przez morskie odmęty jak rumaka po stepie, tak że się nie potknęli?". [Biblia Paulistów, Iz 63]
DUCH BOŻY (ŚWIETY) TO NIE TYLKO SIŁA ?
ZACHARIASZ 4;3-10(4): Wtedy odezwałem się i zapytałem anioła, który rozmawiał ze mną: "Co to oznacza, mój panie?". (5): Anioł, który rozmawiał ze mną, tak odpowiedział: "Czy nie wiesz, co to oznacza?". Odrzekłem: "Nie, mój panie!". (6): Wtedy powiedział mi: "Słowo PANA do Zorobabela jest takie:
Nie przez moc ani przez siłę, lecz przez ducha mego to się stanie – mówi PAN Zastępów. (7): Czymże ty jesteś, wielka góro? Przed Zorobabelem staniesz się równiną! On położy kamień na szczycie wśród okrzyków: «Dzięki, dzięki za nią!»". (8): A PAN tak do mnie przemówił: (9): "Ręce Zorobabela położyły fundament pod ten dom i jego ręce dokończą go. I poznasz, że PAN Zastępów posłał mnie do was. (10): Bo ci, którzy gardzili dniem skromnych początków, będą się jeszcze radowali, gdy zobaczą pion ołowiany w ręku Zorobabela. Te siedem lamp – to oczy PANA, które przeglądają całą ziemię". [Biblia Paulistów, Za 4]
------------------------------------------------------------------