JANA 7:37-39
(37): W ostatnim, najbardziej uroczystym dniu świąt, Jezus wstał i zawołał z mocą: "Jeśli ktoś jest spragniony, niech przyjdzie do Mnie i pije, wierząc we Mnie. (38): Jak mówi Pismo: Z jego wnętrza popłyną strumienie wody dającej życie". (39): Powiedział to zaś o Duchu, którego mieli otrzymać wierzący w Niego. Duch bowiem jeszcze nie zstąpił, ponieważ nie dokonało się uwielbienie Jezusa. [Biblia Paulistów, J 7]
JANA 4:7-11
(7): Nadeszła wtedy kobieta – Samarytanka, aby zaczerpnąć wody. Jezus poprosił ją: "Daj Mi się napić". (8): Jego uczniowie natomiast poszli do miejscowości, aby kupić coś do jedzenia. (9): Kobieta odparła jednak: "Jakże Ty, Żyd, możesz prosić mnie, kobietę samarytańską, o wodę?". Żydzi bowiem nie utrzymują kontaktu z Samarytanami. (10): Na jej słowa Jezus odpowiedział: "Gdybyś znała dar Boży, a także wiedziała, kim jest Ten, kto ci rzekł: «Daj Mi się napić», to byś Go poprosiła, a On dałby ci wody żywej". (11): Kobieta zawołała wtedy: "Panie, przecież Ty nie masz nawet czerpaka, a studnia jest głęboka.
(12) Skąd więc weźmiesz wodę żywą? (13): Wówczas Jezus oznajmił jej: "Każdy, kto pije tę wodę, nadal będzie odczuwał pragnienie. (14): Kto natomiast napije się wody, którą Ja mu dam, już nigdy więcej nie będzie odczuwał pragnienia, gdyż woda, którą mu dam, stanie się w nim obfitym źródłem na życie wieczne". [Biblia Paulistów, J 4]
PORÓWNAJCIE TO Z KSIEGA OBJAWIENIA 21:5-8
(5): Ten, który zasiadał na tronie, powiedział: "Oto wszystko czynię nowe". I dodał: "Zapisz to, bo są to słowa wiarygodne i prawdziwe". (6): Powiedział mi również: "Stało się! Ja jestem Alfa i Omega. Początek i Koniec. Ja spragnionemu dam pić ze źródła wody życia – za darmo. (7): Zwycięzca to otrzyma. Ja będę jego Bogiem, a on będzie moim synem. [Biblia Paulistów, Ap 21]
Zwycięzca otrzyma Źródła wody zycia i powiedział ze Ja bede jego bogiem a on moim synem. W JANA jezus mowi ze to on daje Wode Życia a w ksiega objawienia jest napisane: Ja spragnionemu dam pić ze źródła wody życia – za darmo. A Dalej ze bedzie "Jego Bogiem" A on bedzie moim synem.
Nie wiem jak to rozumiec a wy co sądzicie? ja rozumiem z tego fragmentu ze Jezus to bóg Alfa i Omega. Moge sie mylic i pewny nie jestem a wy co sądzicie ?