Jeszcze żaden heretyk nie powiedział: "Jestem heretykiem".
Cóż więc dziwnego w twym zapieraniu się?
Wiem, wiem, jesteś Samuelem w nowym wcieleniu, jak piszesz.
Dlatego nie pogadamy, bo pisałeś, że ST nie obowiązuje.
Musisz więc ludzi z wyznania mojżeszowego szukać jako owiec.
ST i NT. Inaczej - Stare przymierze i Nowe przymierze. Wiesz, co to jest przymierze?
Więc jeśli stare przymierze przestaje spełniać pokładane w nim nadzieje z różnych względów, to się je zmienia za zgodą wszystkich uczestników przymierza. Zawiera się nowe przymierze i wszyscy, którzy się pod nowym przymierzem podpisali, realizują to nowe przymierze. To, co nie znalazło się w nowym przymierzu, to już nie obowiązuje.
Bóg nie zrywa przymierza, tak, jak często robią to ludzie i Stare Przymierze dalej obowiązuje ale tylko tych, którzy do nowego przymierza nie przystąpili.
Teraz ci, którzy do Nowego Przymierza przystąpili, to nie mogą realizować Starego Przymierza, bo stare zostało zastąpione nowym. Jezus mówiąc o bukłakach i o łatach na ubraniu, własnie o tym mówił.
Krzysiu, jak cię przywitałam, tak jakoś żegnac bym jeszcze cię nie chciała.
Dziękuję Ci za poparcie
Odnosząc sie do cytatu z twojej wypowiedzi....
1. To forum jest dla ludzi ktorzy wyszli, wychodzą i ktorzy maja jakies watpliwosci co do bycia SJ. Nie zachecamy do bycia SJ, wrecz przeciwnie.
Wiesz, myślę że agitacja starymi sposobami się wypaliła i szukają nowych sposobów na to. Nie mówię o wszystkich, bo wiem, że wielu jest tutaj EX.
Takie forum reklamujące EX po prostu zaciekawia ludzi i zachęca do wchodzenia żeby się czegoś dowiedzieć. Chodzenie po mieszkaniach się wypaliło, a stanie na ulicy też jakoś słabo działa. To jest testowanie nowych możliwości agitacji. To takie oswajanie innych ze ŚJ. Faktycznie jest wiele krytyki ale inaczej tego nie da się zrobić. No może ORG będzie musiała się jednak trochę zmienić żeby nie tracić ale zyskiwać zwolenników. Hardkorowe niewolnictwo chyba powoli się kończy.