Odp: Jestem prorokiem
« Odpowiedź #17 dnia: Dzisiaj o 15:55 » Bugareszt
Jako uczeń Jezusa przestrzegasz jego poleceń ?
Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego,nie może być moim uczniem
37 Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. 38 Kto nie bierze swego krzyża19, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien. 39 Kto chce znaleźć swe życie, straci je. a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je.
Myślę, ze w obu tych tekstach chodzi o to samo. O hierarchię wartości. To sformułowanie „a nie ma w nienawiści” nie do końca oddaje sens wypowiedzi Jezusa w dzisiejszym rozumieniu „w nienawiści”
Tak więc nikt z was, kto nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem
Tutaj chodzi o to, że wszystko, co posiadamy, to można powiedzieć, że dzierżawimy od Boga, bo wszystko do Boga należy. Po prostu, to co posiadamy, to dostaliśmy w zarząd. Przyjdzie czas, że trzeba będzie oddać. Ciężko jest umierać tym, co w swoim mniemaniu dużo posiadają.
A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego
Ten tekst dotyczy piątego przykazania „nie zabijaj” W szerszym kontekście to jest powiedziane. Szkoda, że nie przedstawiasz miejsca, skąd cytaty bierzesz.
A co do przestrzegania, to się staram.
Odp: Jestem prorokiem
« Odpowiedź #20 dnia: Dzisiaj o 16:21 » 30LatPrzyPrawdzie
Krzysztofie,
jak skomentujesz Mateusza 24:4,5,11,24,25 odnosząc się do tytułu tego wątku?
Wolał bym żebyś takie krótkie teksty wklejał, to zaoszczędzisz wszystkim trochę czasu.
Mt 24
4 Na to Jezus im odpowiedział: «Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. 5 Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą. 11 Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą;
Każdy powinien rozważyć w swoim sercu, co drugi mówi i czy nie uwodzi słodkim językiem. Fałszywy prorok zawsze mówi to, co drugi chce usłyszeć. W ten sposób znajduje swoich zwolenników. Prawdziwy prorok nie głaszcze ale mówi prosto w oczy gorzką prawdę. Bóg nie wysyła proroka żeby chwalił zastany ład.
Mt 24
23 Wtedy jeśliby wam kto powiedział: "Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! 24 Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych. 25 Oto wam przepowiedziałem. 26 Jeśli więc wam powiedzą: "Oto jest na pustyni", nie chodźcie tam!; "Oto wewnątrz domu", nie wierzcie! 27 Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. 28 Gdzie jest padlina, tam się i sępy zgromadzą.
To jest o powtórnym przyjściu Jezusa.
. 28 Gdzie jest padlina, tam się i sępy zgromadzą.
To jest właśnie o tych, którzy w sobie Życia nie mają. Na nich żerują wszelkiej maści sępy i żyją na ich koszt.