Dziękuję bardzo za miłe słowa dziewczyny.
Poniżej wklejam ankietę z innej strony. Pytania stanowią poniekąd autoanalizę i są bardziej osobiste.
Spotkałam się już z wieloma podobnymi ankietami, ale tutaj poruszono ciekawą kwestię, która powoduje, że człowiek się zaczyna się zastanawiać.
A mianowicie: "wymień 3 wady przywódcy, guru grupy (czyli w przypadku SJ Ciała Kierowniczego).
Jak byłam jeszcze aktywnym SJ, zawiesił mi się przy tym pytaniu system i nie potrafiłam wymienić ani jednej wady.
No bo....., że jak to....? Ciało Kierownicze nie może posiadać przecież wad.
Jeśli obalimy w umyśle autorytet Ciała Kierowniczego, wtedy pójdzie całe domino. Od tego należy zacząć.
Zdefiniować GURU. Przyznać przed samym sobą, że wierzę w GURU, że moim liderem jest jakieś wyimaginowane "Ciało" złożone z kilku opasłych facetów z USA, którzy dysponują moimi życiowymi wyborami, mówią mi jak żyć, jak spędzać czas, co nosić, co myśleć, z kim się spotykać.....
Ja żyję tu w Polsce, oni żyją tam za oceanem. Nigdy ich nie spotkam, dla nich ja i moja rodzina jesteśmy "just nobody".
Mówię tym Panom "do widzenia". Co nie oznacza wcale, że mówię "do widzenia" Panu Bogu.
Poniżej artykuł.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CZY JESTEM W SEKCIE?
Jeśli zastanawiasz się „Czy jestem w sekcie?” odpowiedz sobie na kilka poniższych pytań.
Większość ludzi zdaje sobie sprawę- co to jest sekta, a jeśli podejrzewają, że jakaś grupa jest destrukcyjnym kultem, nigdy by do niej świadomie nie dołączyli. Jeśli ktoś wiedziałby, że zmarnuje lata życia, dozna molestowania seksualnego, każe komuś podejmować za siebie decyzje i będzie zależny od grupy, nigdy nie zgodziłby się na przyłączenie do takiej grupy!
Sekty ukrywają swój prawdziwy program i przyciągają ludzi, tworząc fasadę przed nic niepodejrzewającym nowym członkiem. Dopiero później, gdy nowy adept grupy jest głęboko zaangażowany i widzi kłamstwa, sprzeczności oraz fakt, że jego życie nie wygląda tak różowo, może zacząć kwestionować, dlaczego tak się dzieje.
Oto kilka pytań, które skłonią cię do myślenia, abyś sam mógł odpowiedzieć na pytanie
„Czy jestem w sekcie?”-Czy zauważyłeś, że ideologia grupy przenika wszystkie obszary twojego życia, pracy i życia osobistego?
-Czy twoi przyjaciele lub rodzina komentowali, że się zmieniłeś i że tak naprawdę nie podobają im się te zmiany?
-A może zauważyłeś, że spędzasz coraz mniej czasu z rodziną i przyjaciółmi, a coraz więcej czasu z członkami grupą?
-Czy spędzanie czasu z osobami spoza grupy jest dla Ciebie niekomfortowe, ponieważ wydają się nudne lub nie rozumieją języka grupy?
-Czy uważasz, że osoby z zewnątrz nie są na tym samym poziomie co Ty i inni członkowie grupy?
-Czy uważasz, że pomysły i wierzenia grupy są sposobem na rozwiązanie problemów świata?
-A może pomyślałeś, że gdyby tylko wszyscy znali te prawdy, świat byłby innym miejscem?
-Czy ktoś Tobie bliski powiedział Ci, że myśli, że jesteś w sekcie?
-Kiedy zadajesz sobie pytanie „Czy jestem w sekcie?” myślisz od razu… „Oczywiście, że nie, nigdy nie przyłączyłbym się do sekty…”
-Jeśli ktoś krytykuje lidera, grupę lub jej doktryny, czy musisz wyjaśnić, dlaczego się mylą?
-Czy istnieje pilna potrzeba wyjaśnienia wątpliwości osobom krytycznym wobec grupy?
-Czy ludzie mówili, że jesteś nachalny lub obsesyjny na punkcie grupy?
-Czy czasem czujesz, że wiesz więcej niż osoby postronne o życiu, ludziach i świecie?
-Czy polecasz kursy grupowe lub techniki grupowe (przystąpienie do grupy) dla wielu różnych rodzajów problemów?
LIDER (czyli Ciało Kierownicze) -Czy zauważyłeś, że istnieje jeden zestaw zasad dla lidera, inny zestaw dla członków grupy?
-Czy uważasz, że lider ma zawsze rację?
-Czy lider zmienia zdanie, ilekroć mu to odpowiada, i to zwykle na jego korzyść?
-Czy lider podejmuje wszystkie decyzje, jest ostatecznym sędzią i nie ponosi odpowiedzialności przed nikim oprócz siebie?
-Czy czujesz się bardzo wdzięczny przywódcy, a on nie waha się ci o tym przypomnieć?
EMOCJE-Czy kiedykolwiek czujesz się źle lub czujesz się winny, że nie zachowujesz się tak, jak powiedział przywódca / grupa?
-Czy grupa uczy, że należy przeżywać swoje emocje, ale jednocześnie można je kontrolować?
-Czy czujesz, że masz wiele bardzo silnych emocji, czasem bez wyraźnego powodu?
-Czy czasami czujesz się samotny, kiedy nie wydaje ci się, że musisz czuć się samotny?
-Czy odczuwasz frustrację, ponieważ nie możesz sprawić, by techniki grupowe działały dla Ciebie?
-Czy kiedykolwiek opuściłeś spotkanie grupowe, czując się zły i przysięgając, że nigdy tam nie wrócisz, a mimo to wróciłeś?
WAŻNE PYTANIECzy potrafisz zapisać 3 wady lidera grupy?
Może to zająć trochę czasu. W rzeczywistości możesz nie być w stanie tego zrobić.
Jeśli nie potrafisz wymienić trzech wad lub uzasadnić jakiekolwiek potencjalne problemy, istnieje prawdopodobieństwo, że w grupie dzieje się coś więcej, coś czego nie jesteś świadomy.
-Jeśli odpowiedziałeś głównie „Tak”
Do tej pory będziesz miał wyraźniejszą odpowiedź na pytanie „Czy jestem w sekcie?”
Jeśli odpowiedź brzmi „tak”, istnieje prawdopodobieństwo, że w grupie zastosowano kontrolę umysłu.
Kiedy to czytasz, niektóre rzeczy będą dla ciebie oczywiste, a inne rzeczy nie aż tak widoczne.
Ale sugeruję, abyś mógł dowiedzieć się jak najwięcej o kultach i kontroli umysłu. Tylko dzięki zrozumieniu, w jaki sposób sekty faktycznie oszukują ludzi, możesz dojść do wniosku, że zostałeś zwerbowany do kultu.
AKCEPTACJA Bardzo trudno zaakceptować to, że możesz być w sekcie. Początkowo jest tyle wątpliwości i pytań.
Czy lider naprawdę nie jest dobrym człowiekiem? Wydaje się taki mądry, wspaniałomyślny, natchniony ...
Wydaje się, że zasady grupy działają, czy to naprawdę podstęp?
Czuję się dobrze z grupą, ale nie rozumiem, dlaczego moje życie nie układa się dobrze?
Wierzę, że wiele się nauczyłem w grupie, jak może być źle?
Wierzę w idee grupy, ale nie lubię lidera ...
Tak dużo zainwestowałem w bycie w tej grupie, jak mogę się mylić?
Kiedy zadajesz sobie pytanie „Czy jestem w sekcie?” czasami odpowiedź wydaje się „tak”, czasami wydaje się „nie, to niemożliwe”.
Nie marnuj więcej czasu ani więcej życia. Dowiedz się więcej o swojej grupie, szczególnie od byłych członków, a jeśli jesteś w destrukcyjnej grupie, podejmij decyzję, że chcesz znów być wolny ...
https://www.decision-making-confidence.com/am-i-in-a-cult.html