Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: A po prostu takie ... ABC :)) ... dla wybudzających się z doktryny org.śj.  (Przeczytany 106284 razy)

Offline Profesor Tutka

Odp: A po prostu takie ... ABC :)) ... dla wybudzających się z doktryny org.śj.
« Odpowiedź #525 dnia: 08 Listopad, 2025, 06:34 »
Ja też napiszę:
Jak ja byłem dzieckiem a potem młodzieńcem(to było przed wojną),to nie słyszałem o złych ludziach którzy dokuczają dzieciom(to eufemizm).Zapewne tacy byli,natomiast ja się z takowymi nie zetknąłem,ani o onych nie słyszałem.Po wielu ,wielu latach, świadomość społeczeństwa mocno się zmieniła,dawniej mogłes brać dziecko braci na kolana(bez podtekstu),teraz nikomu by nie przyszło do głowy to zrobić.Teraz to ,mógłby zaproponować tylko samobójca.Z obserwacji(własnej)wyciągnąłbym nastepujący wniosek(nieco inny od poprzednich postów),obecni rodzice 10-12 latków w zborach maja ponad 35 lat,gdyby taki ojciec dowiedzaił sie o takiej sytuacji ze swoim dzieckiem,to najnormalnie takiemu delikwentowi,"nakład by po buzi"i jestem przekonany że dotyczyłoby to prawie wszystkich ojców.Jeżeli ktoś myśli ,że teraz w zborach sa same patafiany ,to jest w błędzie,potem poszedłby na policję a dopiero potem do starszych.Oczywiście wyjatki się zdarzają(jak wszędzie).W Polsce przed laty nie było obowiazku zgłaszać przez starszych takich zdarzeń policji,a w wielu zborach starsi  nie byli najostrzejszymi kredkami  piórniku,nie wiedzieli co zrobić by było dobrze wszystkim a Nadarzyn nie nakreślił im kierunku(a nawet wręcz przeciwnie), a potem gdy szambo wybiło, wszyscy dostali(wpisz co uważasz).Tyle na ten czas.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad, 2025, 06:50 wysłana przez Profesor Tutka »

Offline Storczyk

« Odpowiedź #526 dnia: 08 Listopad, 2025, 09:28 »
Takie dziecko nikomu nic nie powie...a jeśli nawet jest otwarte na rodziców( wstyd i poczucie winy i inne...)
 to żeby mu uwierzyć potrzeba dwóch świadków !!!Nie psycholog tylko świadków !
Ojciec nikomu nie da po gębie bo nic nie wie ... prawdopodobnie nigdy się nie dowie.

Offline Gostek

« Odpowiedź #527 dnia: 08 Listopad, 2025, 09:42 »
Na samym początku chcę zaznaczyć, że mocno stoję po stronie pokrzywdzonych dzieci.

Sam podczas swojej około 30 letniej przygody że ŚJ nigdy nie słyszałem o sytuacji z pedofilią w zborach.
Tak, że przed komisją australijską naiwnie Myślałem, że problem ten dotyczy głównie KK, bo tylko tam o takowych przypadkach słyszałem.
Dzisiaj wiem, że pewnie byłem naiwnym optymistą jeśli idzie o tę problematykę w zborach ŚJ.

Znałem jednak bardzo dobrze jeden przypadek, gdzie w rodzinie Świadków Jehowy dwoje dzieci oskarżył własnego ojca o takowe rzeczy względem ich - nastoletni - chłopiec I dziewczynka.
Chłopina był wówczas starszym w zborze.
W zborze postąpiono wzorowo. Być Może za sprawą, że sprawa miała miejsce w niemieckim zborze. A, wiadomo u nich - Ordnung muss sein (pols. porządek musi być.) I starsi zalecili matce niezwłocznie zgłosić sprawę na policję.
W zborze od razu ów mężczyzna, przestał pełnić funkcję starszego a cały zbór ostentacyjnie się od niego odwrócił...
Cała sytuacja trwała parę dobrych lat, aż pewnego razu poszkodowane dzieci dorosły i zmienili swoje nastawienie i podczas śledztwa przyznały się na policji, że całą tę sprawę ukartowała i wymyśliła ich własną matka, by ujajać własnego męża.
Dzisiaj sprawa przybrała inny kierunek I dzieci mają bardzo dobry kontakt ze swoim ojcem a matkę najlepiej by chciały zapomnieć.
Niestety, ale to co przeżył tem były starszy, to pewnie tylko on wie najlepiej..
Jednak członkowie zboru zachowali się jak małpy w klatce, którzy potępili byłego starszego, przychylając się do opinii pokrzywdzonych a jednocześnie nie czekając na finał sprawy, która miała swój finał w sądzie.

Swoją drogą, tak nawiasem myślę sobie, ile jest takich podobnych spraw, które są "badane" tylko przez innych starszych w zborach, zamiast zgłosić cała sprawę w ręce administracji państwowej ścigających przestępców za takie przypadki.

Online donadams

« Odpowiedź #528 dnia: 08 Listopad, 2025, 09:43 »
Z obserwacji(własnej)wyciągnąłbym nastepujący wniosek(nieco inny od poprzednich postów),obecni rodzice 10-12 latków w zborach maja ponad 35 lat,gdyby taki ojciec dowiedzaił sie o takiej sytuacji ze swoim dzieckiem,to najnormalnie takiemu delikwentowi,"nakład by po buzi"i jestem przekonany że dotyczyłoby to prawie wszystkich ojców.Jeżeli ktoś myśli ,że teraz w zborach sa same patafiany ,to jest w błędzie,potem poszedłby na policję a dopiero potem do starszych.Oczywiście wyjatki się zdarzają(jak wszędzie).

Tak, jest, bo dziś żyjemy już w innym społeczeństwie, o czym pisałem. Oczywiście jeszcze 10 lat temu wyglądało ono inaczej, 20 też, a 30 to była przepaść, ale 30 lat temu całe nasze społeczeństwo żyło w sielance. To był inny świat. Dziś żyjemy w zupełnie innym świecie, gdzie głosiciel-rodzic nie czyta o naruszeniach w organizacji, ale czyta o naruszeniach w innych kościołach, potem pojawia się raz na jakiś czas wzmianka w Strażnicy, że w zborze to też się może zdarzyć i łączy kropki.

Można też zrobić  test na reakcję, zapytać matkę przedszkolaków czy wie, że w zborze jest dopuszczone, aby pedofil chodził legalnie na zebrania i przebywał z ich dziećmi jako pionier, czy brat starszy?
Nikomu do głowy nie przyjdzie, aby chronić dziecko w zborze, tam większość zaślepiona, kto ma ich ostrzec?
To są prości rodzice, żyją już dzisiaj w raju duchowym, jacy ped... jaka Australia  spreparowana przez odstępców.
Gdyby od góry zaczęli mówić o problemie to zmienia obraz, a oni zaprzeczają i ukrywają  narażając dzieci.
Tak jakby podają wręcz na tacy..

Idziesz na zwarcie i nawet nie widzisz, że polemizujesz z czymś, z czym ja w ogóle nie polemizuję. Wyraźnie napisałem:

To, co realnie można zrobić w tym temacie, to edukować rodziców.

Nasza polemika zaczęła się od starszych i braku ich reakcji. W ogóle nie dotyczyła edukacji rodziców. Widzę jednak, że udowadnianie własnych racji stało się właśnie na tyle ważne, że robisz to nawet wtedy, gdy druga strona ma w danej sprawie identyczne niemal zdanie.

Donadams.
   A Ty wchodząc do organizacji śj byłeś świadomy, że tam jest ukrywana systemowo pedofilia?

Nie rozmawiamy o tym. Tego nikt nie kwestionuje. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem moje wpisy i nie wyczytywać z nich więcej, niż jest tam napisane.

Znów niektórym z was wydaje się, że bronie organizacji. Wyciągacie fałszywe wnioski, ale tłumaczyłem to już tyle razy, że kolejny nic nie zmieni.
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Storczyk

Odostu takie ... ABC :)) ... dla wybudzających się z doktryny org.śj.
« Odpowiedź #529 dnia: 08 Listopad, 2025, 10:11 »
polemizujesz z czymś,

Jeszcze niedawno byłam taką matką, piszę z autopsji.

"Nikt "(no może ktoś ?) nie połączy kropek musiałby myśleć!

Online donadams

« Odpowiedź #530 dnia: 08 Listopad, 2025, 11:15 »
Ale ludzie myślą. Społeczeństwo naprawdę uległo zmianie, organizacja też to odczuwa. Do jej upadku jest jeszcze daleko, ale jest wielu świadków, którzy są tam z wygody, z przyzwyczajenia, organizacja w niczym im nie przeszkadza. Idą na stojak, na zebranie, potem skoczą sobie na Kretę i do Włoch na weekend. Organizacja jest ich miejscem, ale nie oddaliby za nią życia. Oczywiście są też ludzie, którzy oddali by za nią życie ale to jest na pewno mniejszość. Dostęp do informacji zmienił świat i nie chodzi tu o dostęp do informacji na temat organizacji.

Cała sytuacja trwała parę dobrych lat, aż pewnego razu poszkodowane dzieci dorosły i zmienili swoje nastawienie i podczas śledztwa przyznały się na policji, że całą tę sprawę ukartowała i wymyśliła ich własną matka, by ujajać własnego męża.

Dlatego kwestie nadużyć wobec dzieci są bardzo trudne. Z jednej strony jest bezpieczeństwo dziecka, a z drugiej strony wytrych - w Polsce używany na przykład do uzyskania opieki nad dziećmi, a w Stanach Zjednoczonych do uzyskiwania odszkodowań, bo te są tam warte gry.

A żeby nie być gołosłownym, to wrzucam bardzo ciekawy materiał dotyczący sytuacji, w których nawet prawnicy sugerują matkom, by te na potrzeby rozwodów i uzyskiwania opieki nad dzieckiem sugerowały sądom skłonności ped**skie ich ojców. Jeśli matki gotowe są iść tak daleko, by grać tym tematem, to o czym my w ogóle mówimy. Społeczeństwo jest wywrócone do góry nogami, a pomiędzy są dzieci. Nie wiadomo tylko teraz kiedy faktycznie dochodzi do krzywdy, a kiedy nie i psycholog nie zawsze jest w stanie to ocenić.

Żeby było jasne, przypadki nadużyć trzeba badać i starsi nie są od tego, żeby uznać, że jakiś przypadek nie jest tym, na co wygląda. Nie mają do tego żadnych kompetencji. Z drugiej strony twierdzenie, że skala procederu w organizacji jest ogromna jest nieuprawnione, bo tego po prostu nie wiemy. Rodzice natomiast mają zachowywać zdrowy rozsądek i interesować się swoimi dziećmi.

Obejrzyjcie ten materiał i zobaczcie, że ludzie bez skrupułów pogrywają domniemaną tragedią dzieci. Jak to teraz ma wpływać na przypadki tych dzieci, które rzeczywiście zostały skrzywdzone? To oczywiście jest pewna dygresja, ale uważam, że warto spojrzeć na to również z tej strony.

https://youtu.be/b-4oPlTAQVU?si=AIRu8GgCZoqGlCYz
Chrystus umarł za nasze grzechy, został pogrzebany i trzeciego dnia zmartwychwstał - zgodnie z Pismem.

Offline Estera

« Odpowiedź #531 dnia: 08 Listopad, 2025, 11:17 »
Ludzie powinni być świadomi zagrożeń i działać zgodnie z tą świadomością. Każdy może zrobić tylko tyle i aż tyle.
Liczenie na instytucje w tym wypadku jest nieporozumieniem, bo na szali leży zbyt wiele.

Nie rozmawiamy o tym. Tego nikt nie kwestionuje.
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem moje wpisy i nie wyczytywać z nich więcej, niż jest tam napisane.
   Jak nie mówiłeś o świadomości rodziców?
   Mówiłeś, dlatego zadałam Ci pytanie, czy Ty byłeś świadomy tego, że w zborze mogą być pedofile, jak do niego wchodziłeś?
   Bo koniec końców, stanęło na tym, że to rodziców wina, że nie są świadomi tego, że ich dzieci w zborach mogą być gwałcone.
   I cały wywód na temat ich odpowiedzialności jako rodziców.
   I tak naprawdę na moje pytanie nie odpowiedziałeś a jeszcze wytoczyłeś armatę z zarzutem, że ktoś tu Cię nie czyta ze zrozumieniem.
   Odpowiedz prosto na moje pytanie, byłeś świadomy? Tak czy nie?
   Nie mów za innych, napisz o sobie, jak Twoja świadomość wyglądała w tym temacie?
Kim będziesz beze mnie? Zapytał strach. Będę wolna!
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ - tajny kodeks karny Świadków Jehowy tylko dla starszych.

Online donadams

« Odpowiedź #532 dnia: 08 Listopad, 2025, 12:23 »
Wytaczam armatę, bo nie czytasz ze zrozumieniem. Przecież pisałem, że rodzice nie są świadomi i pisałem, że to wymaga ich edukacji. Akurat ja zostałem rodzicem jak już z organizacji wyszedłem, stąd moja sytuacja nie ma znaczenia.

Pisałem też, że kwestia świadomości rodziców dotyczy w takim samym stopniu wszystkich rodziców bez względu na ich wyznanie, bo ten sam problem będzie dotyczyć katolików, ale też ateistów, którzy wysyłają swoje dzieci na lekcje tańca, pianina, korepetycje czy obóz piłkarski.

I tak, gdyby moje dziecko padło ofiarą takiej osoby, miałbym przede wszystkim pretensje do siebie, bo jestem rodzicem i ponoszę odpowiedzialność za jego bezpieczeństwo. Jestem też zainteresowany tym co robi w sieci, jakie treści ogląda, czym się interesuje. Uważam, że z czystym sumieniem mogę krytykować rodziców, którzy tego nie robią. Jest za dużo historii z "wujkami" i "ciociami" w tle, żeby w takich kwestiach ufać komukolwiek. No sorry, takie mamy czasy.

Jak ktoś uważa, że może w tej kwestii bezgranicznie ufać duchownym, nauczycielom czy komukolwiek to jest tępy, niezdolny do nauki przez doświadczenia innych ludzi. Piszę o "bezgranicznym" zaufaniu, bo jakaś miara zaufania jest konieczna, ale ona nie powinna oznaczać tego, co przez całe dekady robiliśmy jako społeczeństwo. To się na szczęście zmienia i jestem pewien, że w organizacji też.

EDIT: To fenomenalne, że promuję system, który można realnie osiągać i który z założenia ma dużo większe szanse przyczynić się do bezpieczeństwa dzieci, a spotykam się z krytyką.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad, 2025, 12:28 wysłana przez donadams »

Offline Estera

« Odpowiedź #533 dnia: 08 Listopad, 2025, 13:01 »
Akurat ja zostałem rodzicem jak już z organizacji wyszedłem, stąd moja sytuacja nie ma znaczenia.
   Nadal nie odpowiedziałeś na moje proste pytanie.
   Czy wchodząc do organizacji byłeś świadomy tego, że tam jest ukrywana pedofilia?
   (Tu nie ma nic do rzeczy, czy dzieci już miałeś czy ich nie było.)

Offline Profesor Tutka

« Odpowiedź #534 dnia: 08 Listopad, 2025, 13:50 »
Do Estery: nie wiem czy wiesz ale przez ostatnie 30 lat Organizacja  mocno się    z zmieniła.
Do Stoczyka:jezeli nie masz więzi ze swoim dzieckiem, to dziecko Ci sie nie zwierzy
                   Co do dwóch świadków:Jezeli ojciec chce nakłaśc po  gębie zboczeńcowi
                   to świadkowie są niepotrzebni a nawet szkodliwi.Młodzi bracia    prowadzą firmy,handluja w internecie a Ty ich traktujesz jak jakies dzieci specjalnej troski.

Offline Estera

« Odpowiedź #535 dnia: 08 Listopad, 2025, 14:32 »
Do Estery: nie wiem czy wiesz ale przez ostatnie 30 lat Organizacja  mocno się    z zmieniła.                                                                                                           
   Pisząc to co masz na myśli? Jakie zmiany w organizacji?
   W kierunku pedofilii, czy tak ogólnie?
   Bo nie wspomnę o tych brodach, spodniach dla kobiet i tym podobnych bzdetach kosmetycznych, żeby przypudrować trupa w szafie!
   A w kierunku pedofilii, to powiem tak, zrobili się o wiele cwansi, chytrzejsi i wyciągnęli wnioski po aferze w Australii.
   Już się nie wystawiają na publiczne pośmiewisko z członkami ciała kierowniczego w tle, kompromitujących się przed władzą świecką.
   Nazatrudniali prawników wszelakiej maści, żeby ich wyciągali z tego gówna, po cichu.
   Mają swoje metody, na tych co składają słuszne pozwy.
   Zawierają wielomilionowe ugody, żeby szambo nie śmierdziało.
   Cofają się jako organizacja tego ich świętego "Boga".

Online donadams

« Odpowiedź #536 dnia: 08 Listopad, 2025, 15:00 »
Napisałem już długą odpowiedź, po czym ją skasowałem, bo znów zacząłem się powtarzać. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Nawet jeśli moje stanowisko jest niepopularne, uważam je za słuszne i mam nadzieję, że ktoś wyciągnie z moich wpisów określone wnioski. Niektórzy rzecz jasna nie będą w stanie tego zrobić i w związku z tym mój dalszy udział w tej dyskusji właśnie przestał mieć sens.

;)

Offline Storczyk

« Odpowiedź #537 dnia: 08 Listopad, 2025, 17:20 »
Do Stoczyka:jezeli nie masz więzi ze swoim dzieckiem, to dziecko Ci sie nie zwierzy
                   Co do dwóch świadków:Jezeli ojciec chce nakłaśc po  gębie zboczeńcowi
                   to świadkowie są niepotrzebni a nawet szkodliwi.Młodzi bracia    prowadzą firmy,handluja w internecie a Ty ich traktujesz jak jakies dzieci specjalnej troski.

Kto ma w sekcie więź ze swoimi dziećmi?
Praca,zebrania głoszenie, sprzątanie, gotowanie, etc......może są takowi,ale to promil.
W sekcie są też dzieci bez rodziców gdyż weszły tam same, są dzieci bez ojców, matek, sieroty duchowe często to one są najczęściej narażone na nadużycie.
Ojca nie ma ...
Matki nie ma..
Ten duchowy raj dla niektórych dzieci, jest niczym piekło .

Online donadams

« Odpowiedź #538 dnia: 08 Listopad, 2025, 18:59 »
Jaka jest skala tego procederu w organizacji? Mamy dane zdaje się wyłącznie z Australii i tam wygląda na to, że nadużycia występowały częściej niż w Kościele Katolickim biorąc pod uwagę statystyczne występowanie. Czy mamy jakieś inne dane? Skala występowania pomiędzy krajami może się różnić.

Jestem ciekaw też, czy zmienia się częstotliwość tych czynów na przestrzeni lat? Może spada lub rośnie? Wydaje się, że próba badania takich zjawisk będzie obarczona bardzo dużym błędem. Żałuję, że nie mamy rzetelnych danych, którymi możnaby operować, żeby ustalić, czy na tle reszty społeczeństwa mówimy o większej lub mniejszej częstotliwości występowania.

Każdy wynik takiego badania byłby ciekawy. W organizacji może dochodzić do tych czynów częściej, moze dochodzić do nich równie często jak w pozostałej części społeczeństwa, jak też może dochodzić do nich rzadziej. Na tym forum tworzy się wrażenie, które sugeruje, że ta organizacja jest pełna pe*ofilów. Być może rzeczywiście tak jest, ale nie musi być też tak źle.

To, co jest pewne, to że systemowo organizacja zawiodła. Natomiast jak świadkowie Jehowy jako społeczność wyglądają na tle społeczeństwa pozostaje kwestią otwartą.

Offline Nadaszyniak

• Pionier specjalny
  • Polubień: 8934
  • Psychomanipulacja owieczek # wielkiej wieży(Ww)
« Odpowiedź #539 dnia: 08 Listopad, 2025, 19:05 »
Bądźmy obiektywni nie w każdym zborze jest pedofil, czy betonowi starsi, jest tylko przerażające to, kiedy takie osobniki przebywają w danym zborze - w tedy wyznawcy mają za swoje, tylko współczuć tym ludziom, czują się zaszczuci, przerażeni, bezsilni wobec tych, którzy przewodzą czy cichy bot-pedofil pod maską ''dobrego wujka'' - GROZA