Tatra to się nazywa przemoc seksualna emocjonalna, a przynajmniej tak mnie uczono.
W tej prawdziwej historii chcę wskazać na ogromną ciemnotę w zborach, nawet wśród starszych.
Dlatego jest takie pobłażanie, pole do rozkwitu wszelkiego rodzaju zboczeń i zamulenia umysłów.
(Bo skoro starsi nie reagują to jest ok).
Panowie z zarządu Nadarzyn tak ufają swoim kolesiom starszym w zborze, że nawet nie poinformują działu prawnego.
I błędne koło się toczy.
A za kilka kilkanaście lat mały chłopiec będzie dużym chłopcem, potem dorosłym mężczyzną i.....?
Podnoszenie świadomości i jeszcze raz podnoszenie świadomości wśród ludzi.
Niestety SJ są grupą hermetycznie zamkniętą, a szkolenia mają na podstawie strażniczek, na poziomie tak niskim, że aż strach.
Tak jest to przemoc, nawet seksualna. Jest to cholernie toksyczne.
Ale nie jest to przestępstwo. Art. 200 k.k. stanowi, że odpowiedzialności karnej podlega ten kto obcuje z małoletnim (chodzi o immisjo penis) lub odbywa z małoletnim inną czynność seksualną (chodzi o jakiekolwiek zachowanie polegające na kontakcie fizycznym).
Więc zachowanie, które opisałaś nie wypełnia znamion czynu zabronionego opisanego ustawą w chwili jego popełnienia. Nie jest to zatem przestępstwo. Co najwyżej można próbować przypisać znęcanie psychicznie.
Dlatego ja bym szedł w sąd rodzinny, który ocenia stan faktyczny z punktu widzenia zagrożenia demoralizacją - niewątpliwe jest i z punktu widzenia zagrożenia prawidłowego rozwoju psychofizycznego - też niewątpliwie jest.
W sprawie donosików sąd opiekuńczy działa z urzędu, ma obowiązek wyjaśnić wszystkie wskazane w donosiku okoliczności i jeśli się potwierdzą:
- zmienić miejsce zamieszkania małoletniego i dać go mamie;
- zakazać tatusiowi utrzymywania z małoletnim kontaktu lub ograniczyć te kontaktu, np. poprzez udział kuratora (na koszt tatusia).
I hermetyczność środowiska nie jest problemem (stąd też wskazania na możliwość złożenia anonimowego zawiadomienia), sąd posłuży się biegłymi z możliwością doprowadzenia przez Policję na badania.
Jak się chce to się znajdzie rozwiązanie