Fundamentalna, bo nie zna krytyki i jest nieomylna, a doktryna niepodważalna. A wszyscy przeciwnicy zginą w Armagedonie.
Jak łatwo pisać takie rzeczy!!! Szkoda, że są osoby które biorą to na serio!!
A to dla Klepsydry:
Fundamentalizm religijny – rygorystyczne przestrzeganie zasad i norm wyznaczonych przez doktrynę religijną połączone często z narzucaniem tych zasad innym członkom społeczności niekoniecznie wyznającym tę samą religię lub przymusowym prozelityzmem.
Wiesz mnie zawsze pasjonowało porównanie między nieomylnością papieża a nieomylnością Ciała Kierowniczego. Nie byłem ŚJ, więc może moja intuicja zawodzić, ale:
1. papież jest formalnie ogłoszony jako nieomylny w sprawach wiary i moralności - Ciało Kierownicze formalnie nie jest nieomylne;
2. w zakresie objętym nieomylnością papież posługuje się specyficzną formułą żeby było wszystko jasne - Ciało Kierownicze nie używa takich formuł, wszystko co wyprodukuje ma niby taką samą wagę;
3. jeśli papież użyje formuły nieomylności i wygłosi jakaś naukę sprzeczną z dotychczasowymi nieomylnymi twierdzeniami każdy ma prawo papieża napomnieć, a jeśli to nie pomoże kolegium kardynałów ma prawo ogłosić papieża heretykiem - jeśli Ciało Kierownicze wyprodukuje jakąś naukę sprzeczną z dotychczasową nauką przechodzi się nad tym do porządku dziennego;
4. katolik, który ma wątpliwości co do nauczania papieża ma prawo pytać i nie spotykają go za to żadne konsekwencje, ot niedawno 4 kardynałów skierowało do Franciszka tzw. dubia - czyli pytania o nauczanie papieża w kontekście ich zgodności z nauką Kościoła i nikt ich nie wykluczył - na moją intuicję podobna akcja wobec CK skończyłaby się wykluczeniem;
5. katolik ma prawo nie podporządkowywać się nieomylnemu nauczaniu papieża bez narażenia się na wykluczenia (za wyjątkiem ściśle określonych zachowań w CIC) - Świadek Jehowy ma obowiązek bezwzględnego posłuszeństwa wobec omylnej doktryny Ciała Kierowniczego.
Można by jeszcze sporo wyliczać, ale wydaje mi się, że u Świadków Jehowy wiele rzeczy ma zupełnie inne nazwy i stąd taki galimatias.