Będę cytował z PNŚ.
Rdz 1:1
" Na początku Bóg stworzył niebiosa i ziemię"
Nehemiasza 9:6
"„Ty jeden jesteś Jehowa; ty uczyniłeś niebiosa — niebo niebios — a także cały ich zastęp, ziemię i wszystko, co jest na niej, morza i wszystko, co w nich jest; i ty zachowujesz to wszystko przy życiu; tobie się kłania zastęp niebios."
Izajasza 44:24
"Oto, co rzekł Jehowa, twój Wykupiciel, i twój Twórca już od łona matki: „Ja, Jehowa, czynię wszystko, sam rozpinam niebiosa, rozpościeram ziemię. Kto był ze mną?"
Izajasza 45:12
"Ja uczyniłem ziemię i stworzyłem na niej człowieka. To ja — moje ręce rozpostarły niebiosa i ja wydałem nakazy całemu ich zastępowi"
Izajasza 45:18
"18 Bo tak powiedział Jehowa, Stwórca niebios, On, prawdziwy Bóg, Ten, który ukształtował ziemię i który ją uczynił, który ją mocno ugruntował, który nie stworzył jej po prostu na nic, który ukształtował ją po to, żeby była zamieszkana: „Jam jest Jehowa i nie ma nikogo innego"
Psalm 102:24-27
"24 Rzekłem: „Boże mój,
nie zabieraj mnie w połowie moich dni;
twoje lata trwają przez wszystkie pokolenia.
25 Tyś dawno temu założył fundamenty ziemi
i dziełem twoich rąk są niebiosa.
26 One zginą, ty zaś pozostaniesz;
i jak szata wszystkie zniszczeją.
Niczym odzież je wymienisz i zakończą swój bieg.
27 Ale ty jesteś ten sam, a twoje lata się nie skończą"
Hebrajczyków 1:8-12
"Natomiast w odniesieniu do Syna: „Bóg jest twoim tronem na wieki wieków, a berło twego królestwa jest berłem prostolinijności. 9 Umiłowałeś prawość, a znienawidziłeś bezprawie. Dlatego Bóg, twój Bóg, namaścił cię olejkiem radosnego uniesienia bardziej niż twoich towarzyszy”. 10 Oraz: „Tyś, Panie, na początku założył fundamenty ziemi i dziełem twoich rąk są niebiosa. 11 One zginą, ty zaś będziesz wciąż trwał; i jak szata wierzchnia wszystkie się zestarzeją, 12 a ty je zwiniesz jak okrycie, jak szatę wierzchnią; i zostaną zmienione, ale ty jesteś ten sam, a twoje lata nigdy nie przeminą"
Psalm 7:9
"Oby dobiegło kresu zło niegodziwców
i obyś utwierdził prawego;
a Bóg prawy poddaje próbie serce i nerki"
Psalm 26:2
"2 Zbadaj mnie, Jehowo, i poddaj mnie próbie;
oczyść moje nerki i moje serce"
Psalm 62:12
"12 Także lojalna życzliwość należy do ciebie, Jehowo,
albowiem ty odpłacasz każdemu według jego dzieła"
Jeremiasza 11:20
"Lecz Jehowa Zastępów sądzi z prawością; bada nerki i serce. Obym zobaczył twoją pomstę na nich, tobie bowiem wyjawiłem swoją sprawę sądową"
Jeremiasza 17:10
"Ja, Jehowa, badam serce, sprawdzam nerki, by każdemu oddać według jego dróg, według owocu jego postępków"
Jeremiasza 20:12
"12 Lecz ty, Jehowo Zastępów, badasz prawego; widzisz nerki i serce. Obym ujrzał twoją pomstę na nich, bo tobie wyjawiłem moją sprawę sądową"
Objawienie 2:23
"18 „A do anioła zboru w Tiatyrze napisz: To mówi Syn Boży, ten, który ma oczy jak ognisty płomień, a jego stopy są podobne do czystej miedzi: 19 ‚Znam twe uczynki i twą miłość, i wiarę, i usługiwanie, i wytrwałość i wiem, że ostatnich twych uczynków jest więcej niż poprzednich.
20 „‚Niemniej to mam przeciw tobie, że tolerujesz niewiastę Jezebel, tę, która nazywa siebie prorokinią oraz naucza i wprowadza w błąd moich niewolników, aby dopuszczali się rozpusty i jedli rzeczy ofiarowane bożkom. 21 I dałem jej czas na skruchę, ale nie chce okazać skruchy za swą rozpustę. 22 Oto wkrótce rzucę ją na łoże boleści, a tych, którzy z nią cudzołożą — w wielki ucisk, jeśli nie okażą skruchy za jej uczynki. 23 A jej dzieci zabiję śmiertelną plagą, tak iż wszystkie zbory poznają, że ja jestem tym, który bada nerki i serca, i oddam każdemu z was według waszych uczynków."
Objawienie 1:8
"„Jam jest Alfa i Omega”, mówi Jehowa Bóg, „Ten, który jest i który był, i który przychodzi, Wszechmocny"
Objawienie 22:12,13
"„‚Oto przychodzę szybko — a zapłata, którą daję, jest ze mną — aby każdemu oddać według tego, jakie jest jego dzieło. 13 Jam jest Alfa i Omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec."
Objawienie 22:20
"20 „Ten, który świadczy o tych rzeczach, mówi: ‚Tak, przychodzę szybko’”.
„Amen! Przyjdź, Panie Jezusie"