Dlaczego zarzucasz mi wprowadzanie ludzi w błąd?
Ponieważ przytoczyłem niektóre wersety dotyczących różnych osób zarówno z dziedziny duchowej jak i ziemskiej z frazą "synowie Boży" którzy mimo tego nie są równymi natury Boga, a mimo tego nie chcesz tego uznać. Próbujesz mimo to bronić swego stanowiska, że Jezus ma naturę trynitarnego Boga. (na razie pomińmy, czy jest Bogiem triady czy Trójcy?) Przejdźmy do kolejnej problematycznej kwestii, za pomocą której próbują bronić zwolennicy bóstwa Jezusowego.
Odpowiedzią na niebieski dylemat psalmisty [89:6] niech będą zacytowane fragmenty, które jednocześnie przeczą Twojemu twierdzeniu że Syn Boga to nie Bóg: "Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo" [Jana 1:1]
Ja nie jestem zwolennikie błędów większości. Przecież błędy tej większości są tak prozaicznie proste. Sprawdźmy co znaczy wyraz
słowo sjp szczególnie przytoczę zn. 2.
wypowiadanie się słowne lub na piśmie; mowa, język;. Przypomnę, że użycie w tym przypadku pierwszej wielkiej litery ,,S" z dalszymi małymi ,,łowo", nie może sugerować tytułu osoby, gdyż w tamtych czasach litery były pisane jednakową czcionką, to raz. Po drugie, ,,
było słowo" ma zastosowanie
przedmiotowe a nie osobowe. Gdyby dotyczyło tytułu osoby, powinno być "
był słowo", a tak nie tłumaczą. Wyjątkiem jest PNŚ, który zastosował czasownik osobowy. Oczywiście jest ono błędne.
Słownikowo uzasadnia to paralela (zestawienie porównawcze)
Ja 1:1
bt2 Na początku było
SłowoJa 1:1
Rakow Na początku była ona
mowa, ...
Mk 1:1
bt2 Początek Ewangelii o Jezusie Chrystusie, ...
Poprostu ,,Słowem Bożym" jest treść pisana lub wymawiana jak stosuje się m. in. w liturgii co przedstawia grafika.
To, że nie codzi o treść Bożego planu zawartego w frazie "początek słowa". Zatem początkiem autorzy NT rozumieli, że chodzi o początek głoszonych nauk przez Jezusa, a nie jego jescestwa.
Dz 1:1 ... co Jezus czynił i czego
nauczał od początkuFlp 4:15 Filipianie, wiecie przecież, że
na początku [głoszenia]
Ewangelii ...
Hebr 2:3 ... wielkie zbawienie? Było ono
głoszone na początku przez Pana, ...
1 Ja 1:1 ... co było
od początku, cośmy usłyszeli o Słowie życia, ...
"Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył" [Jana1:18]
Nie jest to przekonujące, gdyż
krytyka tekstu (sprawdź też linki kodeksów) podaje drugi wariant ,,syn Boży", a to już co innego niż Bóg.