Jak widze zadnej sensownej odpowiedzi nie dostalem jak TS powinno pozyskiwac srodki na produkcje literatury aby kazdy mogl byc zadowolony.Jedynie Roszada udzielil niepowaznej odpowiedzi,bo chyba nie mial z czego wkleic cytatu.
Czyli narzekajmy,krytykujmy ale jak sie okazuje nikt nie ma alternatywnego pomyslu.Moje pytanie bylo proste,a zarazem jak widze za trudne dla wielu aby sensownie odpowiedziec.
Mysle ze ta forma i tak jest lepsza od dojenia swoicj wiernych ,,co łaska'' i wyciagania dodatkowo publicznych pieniedzy od podatnikow.
Gdyby TS wchodzilo jeszcze w uklady polityczne zeby dostawac od panstwa kase to dopiero by sie dzialo.
Mi to odpowiada,że nie jestem czlonkiem wyznania SJ i nie musze w dalszym ciagu wspierac ich dzialalonosci,w przeciwienstwie do innch wyznan gdzie jak zostaniesz apostata to i tak znajda sposob,zeby wyciagnac ci kase z kieszeni poslugujac sie panstwem.
Tak czy siak na proste pytanie ''Gdybysci Wy mieli produkowac literature dla swoich wiernych to jaki sposob pozyskiwania srodkow byscie wybrali?W czym byloby to lepsze od TS?Jak bys odpowiedzial na to pytanie?'' wielu z tu obecnych nabiera wody w usta.
Co do zbierania datków,to tylko raz wziąłem 10 zl.,po tym jak pani powiedziała sama od siebie, ze ksiązka ma swoją jakas wartosc.Powiedzialem co i jak i dodałem ,że jezeli ksiązka nie bedzie sie podobać pieniądze oddam.Pieniadze nie dałem od razu w zborze ,ale czekałem na opinię tej osoby.Przy nastepnych odwiedzinach przypomniałem o mojej propozycji.Osoba ta chciała zatrzymac ksiązke i dopiero wtedy pieniadze przekazalem w zborze.
Co do zbierania datków wiemy ,że polskie spoleczenstwo jest raczej nie nauczone do wspierania czegos z wlasnej inicjatywy.Sa wyjatki jak zbiorki ogolnonarodowe wsparte medialnie .Ludzie w Polsce sa tez bardzo wrazliwi pod tym wzgledem,poniewaz w swoich kosciolach byli pod presja uisczczania oplat za byle g...
Gdyby nie byla kolportowana za darmo,a mieliby dostawac glosiciele jakas prowizje to za to wszystko zaplaciłby''klient'' przy drzwiach.Marza byłaby wieksza. Ucieło to tez nieprawdziwe klamstwa podsycane przez niektore koscioly,ze jestesmy finansowani.Byl to dobry sposob na wykazanie im oszczerstwa.