Możesz rozwinąć dlaczego tak uważasz, cytując konkretne fragmenty tego informatora?
Tak, Sebastian i mav
zbyt wiele zmiennych, słabe kryteria diagnostyczne. Kto się zajmował statystyką i standaryzowaniem kwestionariuszy wie czym jest trafność i rzetelność.
A tu mamy subiektywny i arbitralny zestaw różnych twierdzeń, który może być dowolnie interpretowany.
Dlatego uważam, że takie opracowania robią raczej złą robotę.
Np. punkt 19. Chodzi o konieczność ukończenia jakiegoś kursu. Jeśli odpowiem Tak, to co z tego wynika? np. KK prowadzi wymagany kurs przedmałżeński. A gdybym napisał że KK jest sektą z tego powodu, to Roszada by mnie przewalcował. A u ŚJ mogę zacząć kurs studiowania Biblii i przestać po 6 rozdziale. Więc nie jest to sekta? Rozumiecie, i tak z każdym pytaniem.
A co do Forum. Weźmy np. Stwierdzenie 4 w dziale Sekty to grupy, które: "Może to być kult osoby, energii, zdrowia, pieniędzy, sukcesu, itp."
Świetnie, czyli wszystko i nic. A więc i forum.
Stwierdzenie 3 mówi o uzależnieniu. A ja gdy kładę się spać czytam i piszę na forum, jak wstaje, pierwsze sprawdzam wątki na naszym Forum (a Wy drodzy bracia i siostry Forumowicze?). Jestem więc uzależniony psychicznie. A to definicja sekty wedle ulotki.