Meszach dobrze, że poruszyłeś ten temat. Wprawdzie nie znam tak wysoko postawionych osób z Betel, ale znam osoby odpowiedzialne za prowadzenie działalności na poziomie miasta. Zastanawiałem się czy te osoby nie widzą tego całego bagna? Przecież uczestniczą w tym wszystkim, wypełniają wytyczne organizacyjne. Trudno nie zauważyć, że ma się to nijak do tego co mówi Biblia. Czy są tak cyniczne, lub też tak zmanipulowane, że są bezkrytyczne i podporządkowują się 8 Panom z CK? Ostatnio podjąłem nawet rozmowę z pewnym byłym starszym na ten temat. On twierdzi, że starsi na poziomie miasta - zboru nie mają odwagi, aby czegokolwiek dowiedzieć się o organizacji. Po prostu się boją.
Z tym strachem to bym nie przesadzał. Nie tak dawno pewien starszy na poziomie miasta zaatakował minie słownie z bardzo agresywnym wyrazem twarzy "Wymiociny masz!"
To był właśnie jego komentarz do prezentowanego przeze mnie fragmentu o fałszywych mesjaszach
(5): Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Jam jest Chrystus, i wielu zwiodą. [Biblia Warszawska, Mt 24].
Tak na marginesie dla czytelności polecam podmienić greckie słowo Chrystus na pomazaniec - "Albowiem wielu przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Jam jest pomazaniec, i wielu zwiodą.
ŚJ uczą, że ten fragment wskazuje na ludzi, którzy podadzą się za Jezusa Chrystusa.
Ale zobaczmy na kontekst. Ktoś przychodzi w imieniu czy podaje się za.
Przykładowo: Przychodzę w imieniu króla Augusta, to ja jestem królem Augustem. Taka forma nie ma sensu.
To właśnie ci ludzie mówią Przychodzimy w imieniu Jezusa, jesteśmy pomazańcami. Dokładnie tak jak to przepowiedział Pan.
Co ciekawe mówi On dalej:
(23): Gdyby wam wtedy kto powiedział: Oto tu jest Chrystus albo tam, nie wierzcie. (24): Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i czynić będą wielkie znaki i cuda, aby, o ile można, zwieść i wybranych. (25): Oto przepowiedziałem wam. (26): Gdyby więc wam powiedzieli: Oto jest na pustyni - nie wychodźcie;
oto jest w kryjówce - nie wierzcie. [Biblia Warszawska, Mt 24]
A jacy to mesjasze mówią Chrystus już przyszedł tylko niewidzialnie?
Taka mała zagadka na koniec.