Twoje ALE brzmią tak jakby osoby dające datki nie wiedziały na co potem są one przeznaczane. Przecież każdy kto w tamtych czasach dawał datki dobrze wiedział ze z tej puli finansuje się potem między innymi budowy sal królestwa. Każdy kto przyjmował pożyczkę dobrze wiedział ze pochodzą one z dobrowolnych datków. Wreszcie każdy kto spłacał pożyczkę wiedział ze jest ona spłacana z dobrowolnych datków. To nie był żadna wiedza tajemna. Ten mechanizm był klarowany i jasny. Obie strony się na to zgadzały. To było niemoralne?
Wyraziłem się już jasno w poprzednich postach ale powtórzę to jeszcze raz. Nie bronię organizacji. Jestem na nią cięty tak jak każdy z was. Nie mam tez zamiaru droga Matyldo zostać członkiem ciała kierowniczego. Bronie racjonalnego i rozsądnego podejścia do zarzutów stawianych organizacji. Poprzedni system finansowania nazwałem błędnym i uważam ze obecny jest lepszy.
Rozpocząłem dyskusje bo Mav wrzucił stary list o jakiejś pożyczce dla jakiś zborów na jakaś Sale. Dużo „jakiś” a mało konkretów. Ale wystarczyło to aby zacząć wyzywać od h*** i lichwiarzy. Bardzo tego nie lubię. Jeśli krytykujemy to opierajmy się na sprawdzonych faktach.
Moje ALE, brzmią inaczej niż Ty je tu zinterpretowales.
Ty masz może inna wiedzę, od ludzi starszych, zmęczonych życiem i chorobami.
I tu się mylisz, dla tej babci w zborze to była wiedzą tajemna. Nic nie wiedziała o mechanizmach dotyczących pożyczek 0%, które były udzielane z zasobów jakie zboru uzyskały z "dobrowolnych" składek.
I jeszcze Cię zdziwi, nie tylko starsze osoby nie wiedziały, nie rozumiały, ludzie w wieku 40, 50 lat mało wiedzą w tym temacie, takie oczy robili🤑, że" jak to tak org. może taka nieuczciwosc robić." - Cytat.
Weź pod uwagę inne możliwości znajomości tematu, z różnych względów o których nie wiesz.
Moje stanowisko w tym temacie pozostaje niezmienne i dalej uważam, że to niemoralne, że to zerowanie, by korporacja TS bogacila się na biednych, na pracowitych budujących SK za darmoche.
Wyzysk i cwaniactwo podpierane sliskimi pod siebie "drobnym druczkiem" podlozonymi prawami, regulacjami, aby nie tracić, a coraz więcej i więcej dla korporacji.
TAK, W MOIM ZROZUMIENIU I ODCZUWANIU, TO JEST NIEMORALNE.