(...) A głosili za pomocą ust (...).
Nogi zostawiali w domu i wysyłali same usta żeby głosić ? A może jednak chodzili od domu do domu albo jak wolicie po domach ?
Taki tekst bywa przytaczany przeciw ŚJ:
Ostre słowa.
Ten tekst z Jeremiasza 14, 9-14 jest bardziej zrozumiały np w przekładzie II wydania BT :
Dlaczego upodabniasz się do człowieka, który popadł w osłupienie, do kogoś, co nie jest w
stanie pomóc? Ty jednak jesteś wśród nas, Jahwe, a imię Twoje zostało wezwane nad nami. Nie opuszczaj nas!
To mówi Jahwe do tego narodu: "Lubią tak biegać na wszystkie strony, nóg swoich nie
oszczędzają. Ale Jahwe nie ma w nich upodobania. Teraz przypomina sobie ich nieprawości i karze ich
grzechy".
I rzekł Jahwe do mnie: "Nie wstawiaj się o pomyślność tego narodu.
Nawet jeśli będą prosić, nie będę słuchał ich wołania, a jeśli będą składać całopalenia i ofiary
z pokarmów, nie przyjmę ich, ale raczej wyniszczę ich mieczem, głodem i zarazą".
I powiedziałem: Ach, Panie, Jahwe, oto prorocy mówią im: "Nie ujrzycie miecza, nie zaznacie
głodu, albowiem prawdziwy pokój zapewnię wam na tym miejscu". I rzekł Jahwe do mnie: "Prorocy ci głoszą kłamstwo w moje imię. Nie posłałem ich, nie
dawałem poleceń ani nie przemówiłem do nich. Kłamliwe widzenia, zmyślone przepowiednie, urojenia swych
serc — oto co wam przepowiadają.
Jeśli Bóg nie ma umiłowanie w kimś kto głosi jego imię i o jego królestwie to w kim ma upodobanie ?
Muszę Ci przyklasnąć mirando. Masz rację skoro kolejne kłamstwa ŚJ zdemaskował czas teraz trzeba głosić jeszcze nowsze, aktualne nowoświatłowe kłamstwa
To nie są żadne kłamstwa tylko coraz lepsze poznawanie Boga.