Ciało Kierownicze ŚJ zachwyca się poniższym fragmentem, który występuje na dodatek tylko w jednej Ewangelii:
„Kto rzeczywiście jest niewolnikiem wiernym i roztropnym, którego pan ustanowił nad członkami czeladzi swojej, aby im dawał pokarm we właściwym czasie?” (Mt 24:45).
Oto słowa CK:
„Członkowie Ciała Kierowniczego jako grupa tworzą »niewolnika wiernego i roztropnego«” (Królestwo Boże panuje! 2014 s. 130).
„W Strażnicy z 15 lipca 2013 roku wyjaśniono, że niewielka grupa namaszczonych braci, którzy tworzą Ciało Kierownicze, to »niewolnik wierny i roztropny«” (Strażnica luty 2017 s. 26).
Ale jak godzić te słowa o "niewolnikach" z innymi, taki mi jak:
„(...) Ponadto niewolnik nie pozostaje w domu na zawsze; syn pozostaje na zawsze. Jeżeli więc Syn was wyzwoli, to będziecie rzeczywiście wolni.” (Jn 8:35, 36).
„(...) Już nie nazywam was niewolnikami, ponieważ niewolnik nie wie, co czyni jego pan. Ale ja nazwałem was przyjaciółmi, (...)” (Jn 15:15)
„(...)Nie ma Żyda ani Greka, nie ma niewolnika ani wolnego, nie ma mężczyzny ani kobiety; wy wszyscy bowiem jesteście jedną osobą w jedności z Chrystusem Jezusem(...)” (Gal 3:28)
„(...)A powiadam, że dopóki dziedzic jest niemowlęciem, wcale się nie różni od niewolnika(...)” (Gal 4:1)
„(...) Nie jesteś już więc niewolnikiem, lecz synem, a jeśli synem, to i dziedzicem za sprawą Boga(...)” (Gal 4:7)
„(...)Niemniej właśnie wtedy, gdy nie znaliście Boga, byliście niewolnikami tych, którzy z natury nie są bogami.” (Gal 4:8)
„(...)czemuż znowu zawracacie do słabych i nędznych rzeczy elementarnych i znowu chcecie być ich niewolnikami?” (Gal 4:9)
Jak też rozumieć w tym kontekście słowa CK:
„Słuchamy uważnie, bo uznajemy, że za pośrednictwem tego niewolnika porozumiewa się z nami sam Jehowa” (Zbliż się do Jehowy 2014 [druk: lipiec 2015] s. 312-313).