Pojawił się reportaż na kanale "Toronto City News" na temat tego w jak bezczelny sposób Świadkowie Jehowy rekrutują ludzi. -->
toronto.citynews.caCityNews - "Pośmiertna Propaganda Świadków Jehowy" - głoszenie rodzinie zmarłej przez telefonChodzi o panią Vanessę (zdjęcie poniżej) i jej rodzinę. Vanessa będąc w żałobie po śmierci jej ojca weszła na jego "księgę pamięci" zamieszczoną w internecie. Była zaskoczona tym że otrzymuje wiadomości od zupełnie nieznajomych ludzi, kompletnie niezwiązanych z rodziną.
Zaskoczona była, ponieważ treść tych wiadomości była jednoznaczna, mianowicie po złożeniu kondolencji adresat kierował uwagę na to by zaufać Jehowie, a potem przekierowywał na stronę jw.org po więcej informacji. Vanessa wiadomości o podobnej treści odebrała jednoznacznie jako rekrutację do sekty.
Jasno wyraziła się, że "pierwsze trzy wiadomości jakie otrzymała były od osób rekrutujących do religii Świadków Jehowy"..
Oto treść wiadomości:"Rodzina [zamazane]
Podczas gdy słowa nie są w stanie opisać bólu straty kogoś ukochanego,
my patrzymy w przyszłość do czasów kiedy słowa nie będą w stanie uchwycić radości
z tego jak nasz niebiański ojciec Jehowa przywróci tobie twojego drogiego tak jak obiecał w:
Jana 5:28-29; Izajasza 25:8 i Objawienie 21:3-5.
Życzliwie przyjmij moje kondolencje.
Więcej informacji @ JW.ORG"
Jedna z wiadomościVanessa dodaje: "Rozumiem, że to ich praktyka rekrutacji i to jest część ich religii i to jest w porządku, ale byłam bardzo przygnębiona czytając te wiadomości. "
Mój komentarz:To pokazuje, że świadkowie jehowy mają innych za totalnych debili. Pewnie wyszukiwali potencjalne ofiary, którym zdarzyła się tragedia w życiu. A potem ściemę walili, że to przypadek. Myślę, że są pozbawieniu uczuć i dodałbym jeszcze coś, ale się powstrzymam...
Vaness mówi, że wiadomości były wysłane, jak twierdzą adresaci, przez ochotników, wolontariuszy. Vanessa odpowiedziała na te odpowiedzi i spytała skąd wiedzieli o pogrzebie jej ojca. Przyznali, że nie mieli takiej wiedzy.
Biur Świadków Jehowy w odpowiedzi napisało:"Nasza organizacja nie sponsoruje kampanii głoszenia w domach pogrzebowych. Jeżeli jakaś jednostka jest poruszona miłością i wiarą by złożyć kondolencje i podzielić się pocieszającymi słowami biblijnymi z osobą w smutku, to jest jej osobisty wybór.
MATTHIEU ROZON
Rzecznik Świadków Jehowy"
Biuro nie odpowiedziało dziennikarzom na pytania czy akceptują takie zachowania, lub czy mają je w swoich protokołach.
Vanessa dodaje, że kiedy jesteś w takim stanie i widzisz takie wiadomości jest to druzgoczące.