Dlatego już na początku pisałem:
Popatrzcie na ang. jw.org czy ta sala jest wymieniona.
Przecież tam wymieniają wszystkie zbory i chyba sale.
Ja jestem cienki z angielskiego, ale są tu osoby co nim władają.
Niestety według tego co wiem, nie ma tam sal, na które Świadkowie Jehowy już nie uczęszczają na zebrania. Sale, które przeznaczone są na sprzedaż, lub z różnych powodów nie są na nich już organizowane zebrania, nie wymienia się ich na liście jw.org.
Co do artykułu, według mnie przypuszczalnie rację ma Nemo i sala ta jest pustostanem należącym do WTsu jakich wiele. To
pierwsza wersja, która mnie najbardziej na tą chwilę przekonuje.
Myślę tak dlatego, że po pierwsze nie zdjęto napisów ( zdejmuje się zawsze kiedy Sala została sprzedana bądź wynajęta), po drugie w artykule opisano historię tego budynku, który nie był budowany i wykorzystywany w początkowym jego okresie przez Świadków, tylko przez Armię Zbawienia i Radę Merthyr...
... i dalej, nie wspomniano, że obecnie właścicielem jest ktoś inny. To, że nie ma tam kościoła, bo nikt się tam nie zgromadza to oczywiste i dlatego według mnie napisano former. (była)
Kiedy zamknięto w Irlandii jeden z kościołów w którym otwarto pub, również napisano former, mimo że właścicielem dalej była instytucja religijna w Irlandii, której nazwy już nie pamiętam.
The former Kingdom Hall for Jehovahs Witnesses, on Newcastle Street in Merthyr Tydfil
Dawna Sala Królestwa Świadków Jehowy, przy ulicy Newcastle w Merthyr Tydfil
nie musi oznaczać że do wtsu już nie należy, tylko jedynie, że Świadkowie już się tam nie spotykają i nie uznają jej za kościół.
Druga wersja to taka, że Budynek został sprzedany innej osobie prywatnej lub firmie, ewentualnie wynajęty komuś przez Wts, a bracia zapomnieli zdjąć napisów z oznaczeniem Sali Królestwa.
Trzecia wersja , stare zdjęcie
Tak więc jak napisał Polinux :
Nie znaleziony na sali krolestwa tylko na bylej sali krolestwa. To znaczy dokladnie tyle samo co znaleziony w bylej oborze. Dzisiaj uzywanej przez pana janka jako magazyn srodkow trwale uszkadzajacych umysl.
….co nie musi oznaczać , że właścicielem tej obory nie jest nadal Wts. Może być.
Poniżej dla ciekawych: The former St. Mary’s Church of Ireland, którego właścicielem, w tym wypadku, z tego co pamiętam, nie jest już Kościół tylko firma.
http://thechurch.ie