A czy kontekst wskazuje, że Paweł odnosił te słowa do Jehowy czy do Jezusa?
W betonowym królestwie Jehowy (Kolosan 1:13) kontekst ma tylko znaczenie i realne zastosowanie jeśli chodzi o konstytuowanie nauk ŚJ lub poniżanie Pana Jezusa, nie ma natomiast nigdy i żadnego znaczenia jeśli w grę wchodzi wywyższanie Pana Jezusa lub stawianie Go w roli Boga (Jana 10:30).
Betonowy arcykapłan pokazuje to zawsze ignorując takie pytania jak Twoje.. nawet tak mi się wspomina, że na ulicy gdy rozmawiam ze ŚJ to w takich momentach zawsze zmieniają temat
to schemat myślenia
biedacy.
Bracie arcykapłan.. jeszcze do nie dawna optowałem za ignorowaniem Ciebie i Twoich zabetonowanych wypowiedzi "made in wts", ale stwierdzam jednak, że Ty pomalutku coś tam na pewno kumasz.. i żebyś mi czasem z tego forum nie uciekł.. bo Pan Jezus Cię kocha i na pewno chce aby Ci zajaśniał (Efezjan 5:14) i abyś zrozumiał, że wszelkie skarby mądrości i poznania są w Nim (Kolosan 2:3) - Ojciec tak zdecydował i tego zmienić się nie da.. tak więc aby otrzymać jakiekolwiek mądrości czy poznanie nie możesz iść do Jehowy bo wtedy wychodzi na to, że nie wierzysz mu jako Ojcu.
Taki ludzki przykład: gdybyś się dowiedział, że ja jako tata mojego syna przekazałem mu wszystkie dobra jakie miałem i poleciłem aby rozdawał te dobra wszystkim, którzy po nie do niego przyjdą a Ty przyszedł byś jednak do mnie.. to jak myślisz - co ja Ci powiem ?
I teraz odpowiedz sobie na jedno pytanie.. czy kiedykolwiek wypowiedziałeś do Pana Jezusa choćby jedno słowo lub prośbę aby Ci coś dał ?
Braciszku arcykapłan zobacz jeszcze jak nie konsekwentni w sprzedawaniu Wam kitu "o cytacie z Joela" są bracia PrzeŚwięci z CK
Na obrazku screen z angielskiej wersji waszej Biblii interlinearnej.. a tam "
Lord" i "
Kyriou"
Więc cytat czy nie cytat ?.. a może do interlinearnej
światło inne dotarło do tłumaczy.