A jak ktoś Ducha nie uważa za osobę to metafora o wylaniu ducha nie jest już metaforą.?
Duch spoczął w postaci języków ognia nad głowami-też można podciągnąć to pod metaforę.
A więc czy osoba-duch czy moc-duch można wszędzie dostrzec metaforę.
1. Myślę, że "wylanie" jest metaforą niezależnie od natury Ducha. Tak jak metaforą jest np "napełnienie" Duchem.
2. Gdyby można było podciągnąć pod metaforę, to co z tego ? To raczej było jakieś widoczne świadectwo napełnienia Duchem (dały się widzieć im rozdzielające się języki jakby ognia i osiadł na jednym każdy z nich. I napełnieni zostali wszyscy Duchem Świętym) gdzie to "napełnienie" jest w sensie przenośnym, bo nikt nic w nich nie wlewał, ani nie upychał. A Filipian 2.17 to metafora?
3. Można wszędzie dostrzec lub nie, jak się ma problem z rozróżnieniem co jest w sensie przenośnym, a co w dosłownym.
NT mówi, że Bóg jest ogniem trawiącym. To metafora, czy dosłowność ?
NT mówi, że Ojciec i Syn przyjdą i zamieszkają w nas. Metafora, czy dosłowność ?
Istoty cielesnej z krwi i kości nie da się wylać, napełnić nią kogoś lub coś w sensie dosłownym. To znaczy można, ale to byłaby potworność i zbrodnia.
Czy wiemy jaką naturę ma Bóg ? To znaczy jak wygląda (czy wogóle ma jakiś wygląd) i jakie ma możliwości ? NT mówi, Bóg jest Duchem. Czy wiemy jakie ten Duch ma właściwości ? Na marginesie skoro Bóg jest Duchem, a Bóg to osoba. To Duch też osoba.
Jeżeli ktoś zakłada, że Ducha-osoby nie można wylać, czy to w sensie przenośnym lub dosłownym to sugeruje tym samym, że dobrze wie jaką "postać" i jakie właściwości ma Duch. Dlatego napisałem, że Duch to nie człowiek. Ludzie podlegają pewnym ograniczeniom i my je znamy. A skąd wie jakie ograniczenia ma Duch ? Skoro orzeka, że jak Go można wylać to nie jest osobą ?
O metaforach rozpoczął Gorszyciel ja natomiast mówię, że nie należy mylić metafor, przenośni, zabiegu stylisycznego z czymś co przenośnią nie jest.
A sens jest taki, że nawet nie istotne czy to metafora czy też nie (to wylewanie), bo nie znamy natury Ducha. Nie orzekam też tutaj czy jest osobą czy nie. Twierdzę tylko, że to żaden argument przeciw osobowemu spojrzeniu.
ps: Zwrot "NT mówi" ma sens przenośny i oznacza dosłownie "w NT jest napisane".
MX - koniec - MX