Klocku jak wszystkie wiesz, to po co pytasz?
Ja, jak czegoś nie wiem, to szukam u mądrzejszych ludzi niż ja sam.
A Ty pytasz u takich, którzy mniej od ciebie wiedzą.
I jeszcze mi Goebbelsa przypominasz czy reklamujesz.
A w temacie to:
Duch Święty „nie [jest] mocą”
54) Za 4:6 – „Nie wojskiem, nie mocą, lecz moim duchem”.
[Tekst ten według greckiej Septuaginty wygląda następująco: Ouk en dynamei megale oude en ischyi, all e en pneumati mou, legei kyrios pantokrator (Za 4:6 LXX). Oto jego tłumaczenie: „Nie dzięki wielkiej mocy, ani dzięki sile, lecz za sprawą Ducha mojego, mówi Pan Wszechmogący”.]
Duch Święty i Jego „moc”
55) Łk 2:27 – „W mocy ducha przyszedł więc do świątyni”.
56) Łk 4:14 – „A Jezus powrócił w mocy ducha do Galilei”.
57) Dz 1:8 – „lecz otrzymacie [jego] moc, gdy zstąpi na was duch święty, i będziecie moimi świadkami”.
[W tym przypadku pozwoliliśmy sobie na wstawienie w nawiasie słowa „jego”, gdyż ono widnieje w wielu przekładach Biblii, które cytowało Towarzystwo Strażnica w swych publikacjach, np. „Poza tym Jezus nakazał uczniom: »Gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi« (Dzieje Apostolskie 1:8)” („Świadkowie Jehowy w XX wieku” 1989 s. 5; por. Strażnice: Rok XCIX [1978] Nr 5 s. 2; Rok XCVI [1975] Nr 22 s. 19; Rok XCIII [1972] Nr 12 s. 7; Nr 6, 1970 s. 11; Nr 10, 1967 s. 2; Nr 3, 1965 s. 7). Dosłowny przekład Dz 1:8 wygląda następująco: „ale weźmiecie moc tego który przyszedł Świętego Ducha...” („Grecko-polski Nowy Testament wydanie interlinearne” tłum. ks. prof. dr hab. R. Popowski SDB, dr M. Wojciechowski, Warszawa 1993).]
58) Rz 15:13 – „abyście obfitowali w nadzieję mocą ducha świętego”.
59) Rz 15:19 – „mocą ducha świętego”.
Duch Święty różny od „mocy”
60) Łk 1:35 – „Duch święty przyjdzie na ciebie i moc Najwyższego cię ocieni”.
61) Dz 10:38 – „o Jezusie z Nazaretu, jak Bóg go namaścił duchem świętym i mocą”.
62) 2Kor 6:6-7 – „duchem świętym, miłością nieobłudną, mową prawdziwą, mocą Bożą”.
63) 1Tes 1:5 – „lecz także przez moc i ducha świętego”.