Biblia nigdzie nie podaje, że duch święty jest tylko jeden ...
Wszystko zaś sprawia jeden i ten sam Duch,
udzielając każdemu tak, jak chce." (1 Kor 12, 3-11)
Domagam się o jakim Duchu mowa (patrz na dole Ap 4:5)? To, że pisze jeden Duch, to podobnie jak z pominiętym wykropkowanym wersetem.
Skoro wierzysz w Trójcę Świętą, to wyjaśnij mi, które dwie osoby z tych trzech osób: Ojciec, Syn czy DŚ, nie są Panem? Chyba zgodzisz się, że nie do przyjęcia byłoby; są trzej Panowie, trzej Bogowie, trzej Ojcowie, trzej Duchy?
Ponadto uwzględniając uzupełnieniem.
- 6 różne są wreszcie działania, lecz ten sam Bóg, sprawca wszystkiego we wszystkich.
- Ja 4:24 Bóg jest duchem ...
- Ef 4:6 Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [... działa] (...) we wszystkich
Wyjaśnij też, skoro "sprawia ten sam duch" (trzecia osoba Trójcy), to dlaczego "jeden Ojciec działa we wszystkich". Proszę zdecyduj się który ostatecznie jest sprawcą; Ojciec czy DŚ? Mi wychodzi takie coś.
Pan, Bóg, Ojciec, Duch, to jedna i ta sama osoba nazwana różnie ze względu funkcje. Przyjmując potoczną mowę to używając zwroty grzecznościowe w pismach urzędowych, zwracamy się przez per
Pan będące gramatycznie poprawnymi.
Bóg nie jest tylko jeden, gdyż sam Jezus Chrystus nazwał tak innych (Ja 10:34-35). Rz 4:16 "Abrahama nazwano
ojcem wszystkich". Ap 4:5 "wylicza "siedem
Duchów Boga". Oto cała dekonstrukcja w Biblii, czyli wielość możliwych interpretacji. Wymuszanie jednego DŚ z tych siedmiu wyjątkowego, to numerycznie który jest święty, a która szóstka nie jest święta? A może Bóg funduje nam typowanie coś w rodzaju totka, gdyż innego scenariusza nie dostrzegam.