Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42358 razy)

Offline trampek

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #285 dnia: 18 Sierpień, 2017, 21:12 »
Nawet nie wiem jak to skomentować. To zdanie ma mnie obrazić, ostrzec czy co? Większość mojej rodziny to ŚJ. Gdybym im pokazała co wypisuje w internecie człowiek, który rzekomo chce wychwalać imię Jehowy, to byliby zawstydzeni. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego jak czarny PR robisz swoim ukochanym braciom. Czytając Twoje wypowiedzi utwierdzam się w przekonaniu, że nigdy nie wrócę do tej organizacji. Jesteś jak wesz. Składasz jajeczka w różnych wątkach i robisz zamieszanie. A sam udajesz świętego i że co złego to nie Ty. Naprawdę, my nie jesteśmy idiotami. Gdyby dwie, trzy osoby udowadniały Ci, że Twoje argumenty nie mają sensu to jeszcze bym zrozumiała. Ale CAŁE forum widzi jak robisz z siebie idiotę

To zdanie wskazuje na to, że życie bez nadziei na zmartwychwstanie jest bezsensowne i bezcelowe i szkoda mi takich ludzi .
Gdzie napisałem , że jestem święty ? Naprawdę wasza  nienawiść powoduje, że piszecie już wymyślane naprędce bajki.
Na forum jestem cały czas blokowany moderacją, podejrzewam , że dlatego, że na biblijne argumenty jesteście bezsilni. Jedyne co możecie to blokować moje posty ;)
To forum usuwa tych którzy widzą prawdę po stronie świadków Jehowy więc nie dziw się, że nie ma nas tutaj ;)

#Roszada
Tak samo szatan jest nazwany Bogiem, tak samo ludzie są nazwani Bogami ;)
Wskaż gdzie Jezus jest nazwany Bogiem równym Jehowie. Poza tym nikt z was nie odpowiedział mi do dzisiaj co oznacza termin Bóg .

Offline trampek

« Odpowiedź #286 dnia: 18 Sierpień, 2017, 21:24 »
  JHWH Odnosi się w Starym Przymierzu zarówno tak samo jak i do Ojca tak i do Syna . Choć to są dwie różne Osoby . W Biblii Piotra Zręby w Starym Przymierzu jest Tetragram imienia Bożego ale w większości jest oddane jako Pan  .Tam gdzie występuje JHWH  rzeczywiście  odnosi się do Ojca ale tam gdzie jest Pan można odnosić tak samo do Ojca jak i do Syna .  Imię Boże nie jest znane i występuje jako Tetragram  imienia Bożego . Człowiek otrzymał inne imię w którym jest zbawiony , imię to Jezus innego nie ma .

Pokaż gdzie w starym testamencie Jehowa odnosi się i do Jezusa...pierwsze słyszę, że w ST wymienione jest imię Jezusa. Ale rewelacji w waszych "przekładach" pism jak widzę co niemiara ;)
Mnie nawet ksiądz na religii uczył, że Jezus oznacza tyle co "Jahwe zbawia" lub w "Jahwe zbawienie".

Offline Reskator

« Odpowiedź #287 dnia: 18 Sierpień, 2017, 21:41 »
  JHWH Odnosi się w Starym Przymierzu zarówno tak samo jak i do Ojca tak i do Syna . Choć to są dwie różne Osoby . W Biblii Piotra Zręby w Starym Przymierzu jest Tetragram imienia Bożego ale w większości jest oddane jako Pan  .Tam gdzie występuje JHWH  rzeczywiście  odnosi się do Ojca ale tam gdzie jest Pan można odnosić tak samo do Ojca jak i do Syna .  Imię Boże nie jest znane i występuje jako Tetragram  imienia Bożego . Człowiek otrzymał inne imię w którym jest zbawiony , imię to Jezus innego nie ma .
W Joela 3:5 zbawienie jest JAHWE.
Ale już w Rzym 10;13 odniesiono to do JEZUSA.
A więc w ST w JAHWE a w NT w JEZUSIE za postanowieniem JAHWE.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień, 2017, 21:45 wysłana przez Reskator »

Offline Startek

« Odpowiedź #288 dnia: 18 Sierpień, 2017, 21:47 »
Skąd wiesz że cytat z Joela odnosi się do Ojca , a może to do Jezusa się odnosi .  JHWH w Starym Przymierzu  odnosi się także do Syna .
 Zobacz sobie  ten przykład : Apostołów wybrał Pan Jezus  , łącznie z Judaszem , Apostoła Pawła  wybrał osobiście także Jezus . W takim razie kto wybrał Macieja Dz Ap 1: 24 przekład Nowego Światła zobacz Warszawski też .  Drugi przykład :  Kuszenie Jezusa przez szatana  zapisane w Łuk 4 :1-13  zobacz co pisze w przekładzie Nowego Światła 8 werset i 12  pomyśl o kim tu Jezus mówił o sobie czy o Jehowie  kto był kuszony   Jezus  czy Jehowa  .
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień, 2017, 22:01 wysłana przez Startek »

Offline Reskator

« Odpowiedź #289 dnia: 18 Sierpień, 2017, 21:59 »
Skąd wiesz że cytat z Joela odnosi się do Ojca , a może to do Jezusa się odnosi .  JHWH w Starym Przymierzu  odnosi się także do Syna .
Zobacz Joela 2:26 i 27 mówi o imieniu Bogu a cały kontekst zwraca uwagę  więc na Jahwe.
Tetragram-JHWH gdzie odnosi się do Syna w Starym Przymierzu,możesz podać?

Offline ariel

« Odpowiedź #290 dnia: 18 Sierpień, 2017, 22:00 »

Startku, wierzysz zatem, że jest dwóch JHWH?
http://thaleia.pl/
Unitariański serwis apologetyczny. Since 1999..
One God, the Father and one Lord, Jesus Christ...

Offline Startek

« Odpowiedź #291 dnia: 18 Sierpień, 2017, 22:08 »
Hebrajczyków 1: 8,9  a Ps 45:6-7  a także Hebr 1:10-12 a Ps 102:25-27 .

Offline ariel

« Odpowiedź #292 dnia: 18 Sierpień, 2017, 22:17 »
Hebrajczyków 1: 8,9  a Ps 45:6-7  a także Hebr 1:10-12 a Ps 102:25-27 .

Te teksty są odpowiedzią twierdzącą, że wierzysz w dwóch JHWH?

Offline Roszada

« Odpowiedź #293 dnia: 18 Sierpień, 2017, 23:18 »
Te teksty są odpowiedzią twierdzącą, że wierzysz w dwóch JHWH?
Na razie tylko ty mówisz o dwóch JHWH.
Termin JHWH często jest wymienny z Bóg.
Są Psalmy w których jest JHWH i ich odpowiedniki z Bóg. Takie same.
Przytocz je nam. ;D
A słowo Bóg zawiera też Syna, jak choćby w J 20:28.
Tak więc żonglerka nie z nami panie antytrynitarz. ;D

Offline Startek

« Odpowiedź #294 dnia: 18 Sierpień, 2017, 23:34 »
Pokaż gdzie w starym testamencie Jehowa odnosi się i do Jezusa...pierwsze słyszę, że w ST wymienione jest imię Jezusa. Ale rewelacji w waszych "przekładach" pism jak widzę co niemiara ;)
Mnie nawet ksiądz na religii uczył, że Jezus oznacza tyle co "Jahwe zbawia" lub w "Jahwe zbawienie".
  JHWH Który Zbawia .  Jahwe jest raczej terminem technicznym do odczytania tetragramu imienia Bożego  , Żydzi odczytują JaAdonaj .

Online Gremczak

« Odpowiedź #295 dnia: 18 Sierpień, 2017, 23:42 »

To forum usuwa tych którzy widzą prawdę po stronie świadków Jehowy więc nie dziw się, że nie ma nas tutaj ;)

.
A dlaczego forum świadkowskie usuwa tych co nie zgadzają się ze SJ?

Offline ariel

« Odpowiedź #296 dnia: 18 Sierpień, 2017, 23:42 »
  JHWH Który Zbawia .  Jahwe jest raczej terminem technicznym do odczytania tetragramu imienia Bożego  , Żydzi odczytują JaAdonaj .

Jahwe "terminem technicznym"? Hm... Żydzi nie odczytują imienia JHWH jako Adonaj, tylko zmieniają jego wymowę na Adonaj. Zresztą, nieważne. Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy wierzysz w dwóch JHWH. Skoro bowiem twierdzisz, że Ojciec jest JHWH oraz Syn jest JHWH, to znaczy, że wierzysz w dwóch JHWH. Jeśli źle myślę, to sprostuj.

Offline Startek

« Odpowiedź #297 dnia: 18 Sierpień, 2017, 23:45 »
Ariel ty źle myślisz , Roszada już wyjaśnił w przystępny sposób .
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień, 2017, 23:49 wysłana przez Startek »

Offline ariel

« Odpowiedź #298 dnia: 18 Sierpień, 2017, 23:48 »
Ariel złe myślisz .

Zatem nie wierzysz, że jest dwóch JHWH?

Offline Roszada

« Odpowiedź #299 dnia: 19 Sierpień, 2017, 10:10 »
Zatem nie wierzysz, że jest dwóch JHWH?
Ale po co ty, jak faryzeusz na Pana Jezusa, zastawiasz pułapki na ludzi?
Po co swój kit o dwóch JHWH wkładasz ludziom? >:(
Nie myśl że inni tacy głupi jak ty mądry.

Ja ciebie już dobrze poznałem z twych sztuczek, zmieniania poglądów, usuwania swoich własnych artykułów, odwoływania swych nauk i przywracania ich.
Każdy kto się tym zainteresuje wie o co chodzi.
Kontaktowałem się nawet z Chrześcijanami Dnia Sobotniego u których wydawałeś swoją książkę przeciw Trójcy i Bóstwu Jezusa, którą chciałeś wycofywać, czego oni nie usłuchali.
Teraz słyszę od twych ludzi że płodzisz nową.

Zastanów się dobrze bo znów zmienisz poglądy i sam zjesz ten pasztet. ;D