Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy  (Przeczytany 42408 razy)

Offline Startek

Odp: Dyskusje nie na temat z forumowiczami broniącymi Świadków Jehowy
« Odpowiedź #225 dnia: 07 Sierpień, 2017, 20:39 »
Mi zrobili komitet bo na spotkaniu cytowałem wersety z Biblii Warszawskiej , problem polegał na tym że w swoich przekładach nie mogli ich znaleźć .

Offline sajmon

« Odpowiedź #226 dnia: 07 Sierpień, 2017, 21:20 »
Kto ci zabronił korzystać z innych niż PNŚ przekładów biblii ? Nigdzie nie czytałem ani nie słyszałem aby ktoś komuś zabraniał korzystać z innych przekładów niż PNŚ. Sam podczas głoszenia mam ze sobą i PNŚ i BT II wydanie.
Te przekłady pozwalają mi mocno wgłębić się w słowo Jehowy.

Nikt mi  aktualnie nie broni, bo nie jestem Ś.J. Czy gdybym nim był, to w zborze mógłbym korzystać z takiego przekładu, jaki mi odpowiada np.: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu – komentarze KUL https://pl.wikipedia.org/wiki/Pismo_%C5%9Awi%C4%99te_Starego_i_Nowego_Testamentu_%E2%80%93_komentarze_KUL
Co jeśli jakichś przekład stoi w rażącej sprzeczność z PNŚ? Mowię o przekładzie, a nie o egzegezie jakiego wersetu/ów.
Nie odpowiedziałeś mi, czy korzystasz z interlinearnego przekładu Nowego Testamentu?

trampek:
Czytam o krzyżu ale potem staram się wyjaśnić słuchającym  dlaczego np w BT nie jest to do końca zgodne z prawdą .

A skąd wiesz, jakie tłumaczenie jest zgodne z prawdą ( czyli z czym - interlinią; rękopisami? ).
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień, 2017, 21:52 wysłana przez sajmon »

Offline trampek

« Odpowiedź #227 dnia: 08 Sierpień, 2017, 11:13 »
Nikt mi  aktualnie nie broni, bo nie jestem Ś.J. Czy gdybym nim był, to w zborze mógłbym korzystać z takiego przekładu, jaki mi odpowiada np.: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu – komentarze KUL https://pl.wikipedia.org/wiki/Pismo_%C5%9Awi%C4%99te_Starego_i_Nowego_Testamentu_%E2%80%93_komentarze_KUL
Co jeśli jakichś przekład stoi w rażącej sprzeczność z PNŚ? Mowię o przekładzie, a nie o egzegezie jakiego wersetu/ów.
Nie odpowiedziałeś mi, czy korzystasz z interlinearnego przekładu Nowego Testamentu?

trampek:
A skąd wiesz, jakie tłumaczenie jest zgodne z prawdą ( czyli z czym - interlinią; rękopisami? ).

Nie korzystam z interlinearnego przekładu . Poznaję Jehowę na podstawie przekładów o których ci napisałem, nikt nigdy nie zabraniał mi korzystać z różnych przekładów.
Skad ty wiesz który przekład jest najlepszy ? Czy w kościele katolickim ksiądz może czytać z PNŚ ? ;)

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 08 Sierpień, 2017, 17:11 »
Nie korzystam z interlinearnego przekładu .

Tu masz interlinię wydaną przez Towarzystwo Strażnica:
https://wol.jw.org/en/wol/publication/r1/lp-e/int/E/1985

Zobaczysz, w jaki perfidny sposób PNŚ jest sfałszowany. Np. Dz 2, 42. 46; 20, 7.

Poznaję Jehowę

Apostołowie i ich następcy głosili Jezusa. O "Jehowie" nikt nie słyszał.

Skad ty wiesz który przekład jest najlepszy ? Czy w kościele katolickim ksiądz może czytać z PNŚ ? ;)

Nikt nie będzie czytał Biblii szatana, bo tak można nazwać ten przekład. Wiele wersetów jest sfałszowanych. Zobacz merytoryczne argumenty:
http://piotrandryszczak.pl/przeklad_nowego_swiata.html

Miłej lektury.  8-)

Offline Startek

« Odpowiedź #229 dnia: 08 Sierpień, 2017, 23:47 »
Nie korzystam z interlinearnego przekładu . Poznaję Jehowę na podstawie przekładów o których ci napisałem, nikt nigdy nie zabraniał mi korzystać z różnych przekładów.
To najwyzsza pora żebyś się do tego zabrał , z Tysiąclatki niczego się o Jehowie nie dowiesz , bo tam nie występuje  . Bóg dał ci mózg więc go użyj .

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #230 dnia: 09 Sierpień, 2017, 06:08 »
Nasza biblia jest lepszejsza niż wasza bo jest prawdziwa a wasza sekciarska .Tak wygląda argumentacja przeciwników świadków.Tylko podobnie jak przekład NŚ tak i inne biblie są modyfikowane w kolejnych przekładach i nie chodzi tu o podniesienie jakości tłumaczenia.

Offline trampek

« Odpowiedź #231 dnia: 09 Sierpień, 2017, 11:10 »
To najwyzsza pora żebyś się do tego zabrał , z Tysiąclatki niczego się o Jehowie nie dowiesz , bo tam nie występuje  . Bóg dał ci mózg więc go użyj .

Miałeś kiedykolwiek II wydanie tysiąclatki w ręku ? To polecam a gwarantuję się że już z niej dowiesz się bardzo dużo o Bogu, który ma imię Jahwe ;)

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: 09 Sierpień, 2017, 14:42 »
Miałeś kiedykolwiek II wydanie tysiąclatki w ręku ? To polecam a gwarantuję się że już z niej dowiesz się bardzo dużo o Bogu, który ma imię Jahwe ;)

A miałeś w ręku kiedykolwiek jakiekolwiek wydanie krytyczne Nowego Testamentu?

Offline sajmon

« Odpowiedź #233 dnia: 09 Sierpień, 2017, 20:37 »

gdybyś korzystał z interlinearnego przekładu to byś wiedział, a nie ślepo ufał organizacji, że w Nowym Testamencie nigdzie nie występuje Imię Jehowa! To jest wielkie fałszerstwo ŚJ . i odpowiedzą za to przed Bogiem! W Imię Jezusa mamy zbawienie, a nie Jehowy - nie wiesz tego? Nie pytam: czy ktoś tobie zabrania korzystać z innych przekładów, ale czy w zborze ŚJ można swobodnie korzystać z innych tłumaczeń. Co, jeśli się różnią w kwestach fundamentalnych?
dziewiatka

Nasza biblia jest lepszejsza niż wasza bo jest prawdziwa a wasza sekciarska .Tak wygląda argumentacja przeciwników świadków.Tylko podobnie jak przekład NŚ tak i inne biblie są modyfikowane w kolejnych przekładach i nie chodzi tu o podniesienie jakości tłumaczenia.

PNŚ nie został zmodyfikowany - on został sfałszowany w sposób rażący i kompromitujący tych "tłumaczy" np. w kwestii Imienia Jehowa
http://www.piotrandryszczak.pl/13.html
Ponieważ dla ŚJ najważniejszą jest nauka o imieniu Jehowy nie zapomniano i do niej dostosować swej Biblii. W tym celu ŚJ odważyli się wstawić w NT w 237 miejscach imię Jehowa za występujące tam określenie „Pan” lub „Bóg”. Często są to miejsca, które nasz Kościół odnosi do Chrystusa (np. Rz 10:13). Co napisali ŚJ o tym czynie? Ich broszura pt. „Imię Boże...” (s. 26) podaje: „Czy tłumacz ma prawo przywrócić to imię, jeżeli go nie ma w istniejących dziś manuskryptach? Owszem, ma takie prawo”. Jest to jakby polemika ze słowami Ap 22:18: „jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze”. ŚJ „poprawili” też ST. Nie wiadomo przez kogo upoważnieni dodali do ogólnie znanych 6828 miejsc występowania imienia Jahwe, dodatkowo 141 ale w formie Jehowa („Pismo Święte w Przekładzie Nowego Świata” s. 1642). Zmieniono też w całości Biblii imię Jahwe na Jehowa. W ten sposób wyrugowano formę „Pan Bóg” twierdząc, że to określenie obce jest Biblii. ŚJ podali, że liczba 141, to miejsca (np. Ps 44, Dn 9:3, 7, 9, 15), gdzie rzekomo żydowscy soferim usunęli imię Boga, a oni je „przywracają” (jw. s. 1642-1643). Ciekawe, że ŚJ nie podają skąd wiedzą, że Żydzi usunęli w tych miejscach imię Jahwe. Pomysły ŚJ nie znajdują potwierdzenia w ani jednym skrawku papirusa (dot. miejsc zmienionych), a przecież są fragmenty ST z II w. przed Chr., a NT z lat 125-200 po Chr. ŚJ zresztą o NT piszą: „W zachowanych do dziś manuskryptach greckich, jak również w licznych przekładach starożytnych (...) rzuca się w oczy brak imienia Bożego” („Chrześcijańskie Pisma Greckie...” s. 408), „Ale poza tym w żadnym ze znanych nam dzisiaj starożytnych greckich manuskryptów ksiąg od Mateusza do Objawienia nie ma pełnego imienia Bożego” („Imię Boże...” s. 23). Na przykład papirus P66 z II w. zawiera prawie całą Ewangelię Jana, a równie stary papirus P46 prawie całe Listy do Rzymian, Koryntian, Galatów, Efezjan, Kolosan i Hebrajczyków, w których nie ma imienia Jahwe (patrz Novum Testamentu Graece). Jednak ŚJ, między innymi w tych pismach, wstawili imię Jehowa (patrz „Chrześcijańskie Pisma Greckie...” s. 413). Aby usprawiedliwić swój czyn piszą oni: „To prawda, że żaden z zachowanych greckich manuskryptów ‘Nowego Testamentu’ nie zawiera imienia własnego Boga. Jednakże w New World Translation umieszczono je nie pod wpływem jakiejś zachcianki, lecz z uzasadnionych powodów. Inni tłumacze postąpili podobnie” (Strażnica Nr 5, 1991 s. 28). Więc to, że inni postąpili błędnie i nieuczciwie stanowi dla ŚJ parawan dla ich poczynań. „Poprawione” przez Towarzystwo Strażnica wersety nie mają też potwierdzenia w pismach starochrześcijańskich, nawet tych z lat 90-150 po Chr. (Klemens Rzymski, Ignacy, Polikarp). Nigdzie w nich nie ma imienia Jehowy, gdy cytowane są fragmenty Biblii zmienione przez ŚJ, a przecież sami o nich piszą: „‘Ojcami apostolskimi’ zaczęto nazywać pisarzy religijnych, którzy mogli znać jednego z apostołów Jezusa albo pobierać nauki od ich uczniów” (Strażnica 01.07 2009 s. 28)

Jedyna rzecz, jaką ewentualnie mogła zrobić tłumacze w PNŚ, to stworzyć suplement DO TEGO PRZEKŁADU , i tam napisać, gdzie uważają i dlaczego powinno występować Imię Jehowa w Nowym Testamencie - niech tam snują swoje spekulacje. W żadnym razie w samym Świętym Słowie Bożym!
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień, 2017, 21:20 wysłana przez sajmon »

Offline wrzesien

« Odpowiedź #234 dnia: 09 Sierpień, 2017, 23:24 »
Halo? Trampek? Żyjesz???

Martwię się o Ciebie...

A tak serio- gdybys był szczery to byś powiedział co myślisz, a nie kombinował jak tu wygrać na forum w wirtualnej dyskusji... To dowód na brak szczerości a najbardziej- pokory. Czy masz Ty pokorę? To jest pytanie numer dwa.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień, 2017, 23:27 wysłana przez wrzesien »

Offline trampek

« Odpowiedź #235 dnia: 10 Sierpień, 2017, 13:55 »
gdybyś korzystał z interlinearnego przekładu to byś wiedział, a nie ślepo ufał organizacji, że w Nowym Testamencie nigdzie nie występuje Imię Jehowa! To jest wielkie fałszerstwo ŚJ . i odpowiedzą za to przed Bogiem! W Imię Jezusa mamy zbawienie, a nie Jehowy - nie wiesz tego? Nie pytam: czy ktoś tobie zabrania korzystać z innych przekładów, ale czy w zborze ŚJ można swobodnie korzystać z innych tłumaczeń. Co, jeśli się różnią w kwestach fundamentalnych?
dziewiatka

PNŚ nie został zmodyfikowany - on został sfałszowany w sposób rażący i kompromitujący tych "tłumaczy" np. w kwestii Imienia Jehowa
http://www.piotrandryszczak.pl/13.html
Jedyna rzecz, jaką ewentualnie mogła zrobić tłumacze w PNŚ, to stworzyć suplement DO TEGO PRZEKŁADU , i tam napisać, gdzie uważają i dlaczego powinno występować Imię Jehowa w Nowym Testamencie - niech tam snują swoje spekulacje. W żadnym razie w samym Świętym Słowie Bożym!

Zbawienie każdy człowiek ma w Jehowie przez Jezusa. Sam Jezus to mówi wielokrotnie a ty jak widac nie chcesz tego zrozumieć ;)

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: 11 Sierpień, 2017, 07:41 »
Zbawienie każdy człowiek ma w Jehowie przez Jezusa. Sam Jezus to mówi wielokrotnie a ty jak widac nie chcesz tego zrozumieć ;)

NT mówi, że w Jezusie. Np. Pismo mówi: „Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego” (Jana 1,12). O jakim imieniu mowa tutaj, Trampku?

Offline trampek

« Odpowiedź #237 dnia: 11 Sierpień, 2017, 09:57 »
NT mówi, że w Jezusie. Np. Pismo mówi: „Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego” (Jana 1,12). O jakim imieniu mowa tutaj, Trampku?

O Jezusie.                                                                                                                                                   Świadkowie mocno wierzą w Jezusa, syna Jehowy. Mało tego - uważają go za swojego Pana. Czy ty również wierzysz w to, że Jezus jest synem Jehowy ?

Offline trampek

« Odpowiedź #238 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:20 »
Wniosek: organizacja Świadków Jehowy niczym nie różni się od pozostałych organizacji religijnych. I tylko to chcemy tu udowodnić, nic więcej, a Ty sam nam to właśnie potwierdziłeś :).

M, ludzie w organizacji nie różnią się od innych ludzi, natomiast sama organizacja różni się diametralnie od innych organizacji religijnych w swoich dogmatach ;)
Izraelczycy nie różnili się niczym od innych narodów ale to w co wierzyli bardzo różniło się od tego w co wierzyły inne narody.

Offline M

« Odpowiedź #239 dnia: 11 Sierpień, 2017, 10:27 »
M, ludzie w organizacji nie różnią się od innych ludzi, natomiast sama organizacja różni się diametralnie od innych organizacji religijnych w swoich dogmatach ;)

Oczywiście, że się różni. Tak samo jak scjentolodzy w swoich dogmatach diametralnie różnią się od zielonoświątkowców, a katolicy od mormonów. Czy sam fakt różnienia się w swoich dogmatach od innych organizacji czyni je automatycznie prawdziwymi? Mam nadzieję, że widzisz absurd swojego argumentu.

Izraelczycy nie różnili się niczym od innych narodów

Mylisz się. Izraelici (nie "Izraelczycy" tak apropos, to drugie określenie odnosi się do obywateli współczesnego państwa Izrael) wyróżniali się znacząco od okolicznych narodów, przede wszystkim tym, że wg Biblii stał za nimi Bóg, który dokonywał cudów, w cudowny sposób wygrywał dla nich wojny, zapewniał dobrobyt itp. Dla szczerego obserwatora z zewnątrz jasne było, że ten naród ma boskie poparcie (patrz historia o Rachab).

Tymczasem jak już się przekonaliśmy ŚJ pod tym względem nie wyróżniają się od żadnej organizacji religijnej. Nie ma żadnego dowodu, który by stawiał ich na pozycji jedynej religii wybranej przez Boga, a Ciało Kierownicze - jako Boży kanał łączności.