Każdy wnioskuje: skoro wieczny jest Bóg, a Słowo było u Boga, tzn., że wieczne jest Słowo. Mało tego: Bogiem było Słowo.
Nigdzie w Biblii nie napisano, że Jezus jest stworzony przez Boga.
Jezus jest Stwórcą:
"Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,
dziełem też rąk Twoich są niebiosa." (Hbr 1, 10)
Nie stworzenie stworzyło, a Bóg. A więc, to co zrobił Bóg na początku, to stworzenie nieba i ziemi, a więc całego wszechświata.
A co powiesz na to :
""Na to Jezus odezwał się do nich: 'Zaprawdę, zaprawdę wam mówię: Syn nie może nic uczynić z własnej inicjatywy, lecz tylko to, co widzi, że czyni Ojciec. Cokolwiek bowiem Ten czyni, podobnie czyni również Syn'" J 5,19
albo na to :
""Ponieważ zstąpiłem z nieba nie po to, żeby wykonywać wolę swoją, lecz wolę tego, który mnie posłał" J 6,38
albo na to :
""Jezus powiedział jej: 'Przestań się mnie trzymać. Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idź do moich braci i powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego'" J 20,17.
Jezus cały czas mówi, że Jehowa czyli jego Ojciec, to dwie różne osoby i nigdy nie powiedział ,że jest mu równy.
"Potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc." oraz "A gdy mu wszystko zostanie poddane, wtedy też i sam Syn będzie poddany temu, który mu poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkim." 1 Kor 15
O tym, że Jezus jest pierwszym stworzeniem jehowy mówią np Kol 1,15:
" On jest obrazem Boga niewidzialnego -
Pierworodnym wobec każdego stworzenia"
albo Obj 3,14
" Aniołowi Kościoła w Laodycei13 napisz:
To mówi Amen13,
Świadek wierny i prawdomówny,
Początek13 stworzenia Bożego"
czy wreszcie J 1, 2-3 :
" Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało "
#Światus
Może tak po chłopsku ci wytłumaczę - mój znajomy buduje dom. Pytam się co znaczy że buduje. To znaczy tyle, że on wynajął ekipę i buduje w uzgodnieniu z majstrem.
Podobnie ma się z Jehowa i Jezusem. Jehowa stworzył wszechświat przez Jezusa - są jednomyślni w tym co wykonali.