Ja niczym nie manipuluje. Jezus nigdzie nie powiedział, że tylko będąc na ziemi jest mniejszy od swojego Ojca.
Wskaż jakikolwiek werset mówiący o tym, że przed zejściem na ziemię i po wniebowstąpieniu Jezus nagle stał się równym Ojcu. ja nie znam takich wersetów.
Wskaż wersety gdzie jest napisane, że Jezus jest w "naturze" równy swojemu Ojcu. Skąd w ogóle taki pomysł skoro pisma nigdzie nie poruszają tego tematu ?
Obj. 5:13,14
"13 I usłyszałem, jak każde stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią,+ i na morzu, i wszystko, co w nich jest, mówiło: „Zasiadającemu na tronie+ i Barankowi+ błogosławieństwo i szacunek,+ i chwała,+ i potęga na wieki wieków”. 14 A cztery żywe stworzenia mówiły: „Amen!”, starsi+ zaś upadli i oddali cześć."
Błogosławieństwo, szacunek, chwała, potęga i cześć identyczna Ojcu i Barankowi.
Zwróć jeszcze uwagę na pewien szczegół - czytamy w tych wersetach opis oddawania czci Stwórcy przez KAŻDE stworzenie, które jest w niebie, na ziemi i pod ziemią. Jeżeli Jezus jest stworzeniem i jest w niebie, czy nie powinien być z tymi, którzy wielbią Stwórcę, zamiast przyjmować cześć jako Stwórca?