Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?  (Przeczytany 102164 razy)

Offline Roszada

Odp: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?
« Odpowiedź #285 dnia: 25 Czerwiec, 2017, 21:07 »
Dobry tekst bo z 2014:

„Analogicznie Komitet Przekładu Biblii Nowego Świata uznał za rozsądne używanie formy »Jehowa«, nawet jeśli nie odpowiada ona ściśle wymowie tego imienia w starożytnej hebrajszczyźnie” (Pomoc do studium Słowa Bożego 2014 s. 3).

Online Reskator

« Odpowiedź #286 dnia: 25 Czerwiec, 2017, 21:13 »
Dociekanie jaka jest najpoprawniejsza nazwa Boga poprzez utożsamianie go pod konkretnym najważniejszym imieniem, jest jałowym zadaniem tropienia tego zagadnienia. Jałowym z tego względu, że gdyby temu istniejącemu Bogu zależało, aby ludzkość znała właściwą formę pisania i wymawiania, to zrobiłby to w sposób nie budzący wątpliwości, wszak ludzie przypisują mu wszystkie atrybuty wypływające z określenia wszechmocy. Skoro tego nie zrobił i nie robi tego aż po dziś, oznacza to jedynie, że dokonują tego ludzie na przestrzeni wieków, odkąd zaczęło powstawać początkowe prymitywne pismo. 

Penetrując historię nadawania najgłówniejszego określenia wyrazowego Boga, można wymienić te najbardziej znane: Ugarycki El, którego transformacji pod swoje potrzeby wyobraźni dokonali hebrajczycy nadając nazwę Elohim. W tym miejscu należy wspomnieć o występującym kuriozum, gdyż wyraz Elohim mieści w sobie znaczenie liczby mnogiej (bogowie). Wiadomym jednak jest, że hebrajczycy, a dalej Judaizm wierzyli w istnienie jednoosobowego Stworzyciela Elohim. Ten ewenement można przyrównać do występujących słów w języku polskim, jak np; " podaj nożyczki". Chociaż "nożyczki" ma formę mnogą, to wiadomym jest, że będzie rozumiane o pojedynczej sztuce. Gdyby nawet leżało 10 różnych, to mimo tego najprawdopodobniej spyta się - które? Podobnie gdy chodzi o słowo ,,spodnie", to nie występuje w naszym języku w l.p. coś w rodzaju "spodnia", bo kojarzono by coś, co jest pod spodem. Zatem wyraz Elohim dla ludzi ST, był Bogiem wyłącznie i w pełni monoteistycznym.

Następnie zaszła potrzeba nadania szczególnego wyróżnienia imienia mieszczącego się w tetragramie JHWH. Pomijam tu skąd się wzięło etymologicznie to imię, ale zapewne miało na celu wyodrębnienie, aby nie kojarzono z innymi bogami ościennych narodów (Elohim). Wiadomym jest, że pierwotna wymowa poszła w zapomnienie, a w wyniku odzyskania pierwotnej wymowy, dokonywano różnych propozycji, które najpopularniejszymi było Jehowa, a następnie Jahwe.

W międzyczasie powstała religia Muzułmańska, która przekonuje, że prawdziwym imieniem jest Allah (Bóg Jedyny),Wygląda to dość przekonująco, wszak Noemu czy Abrahamowi nie do pomyślenia była wiara w Boga składającego się z trzech osób.

No ale cóż, po tym wszystkim powstał NT ze stopniowymi modyfikacjami doprowadzającymi do powstania nowego wyobrażenia Boga w trzech osobach, nadając nazwę Trójcy Świętej. Chociaż nie odważono się wprowadzić tego dogmatycznego określenia podczas tłumaczeń Biblii w miejsce Bóg - Trójca Święta, ale mimo tego, ten dogmat forsuje się na tyle mocno w Kościołach trynitarnych, że staje się na tyle zobowiązujący, iż ci wierni gdy czytają w Biblii Bóg, to w myślach zostaje automatycznie przyjmowane jako Bóg trzy osobowy. Oczywiście któraś opcja imienia Boga bierze przewagę nad innymi grupami ludzi, ale jak widać nie rokującego pełnego zwycięstwa którejś ze stron.
Bardzo dobry post,i ten przekrój w pojęciu imienia Boga na przestrzeni wieków.
Pierwszy akapit piszesz: Gdyby Bogu zależało byśmy znali Jego imię-wymowę to napewno by to nam przekazał-to prawda!
A może Stanisławie BÓG miał taki PLAN,ZAMYSŁ,by to w imieniu Jezusa Chrystusa było ZBAWIENIE.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec, 2017, 21:17 wysłana przez Reskator »

Offline Roszada

« Odpowiedź #287 dnia: 25 Czerwiec, 2017, 21:22 »
A może Stanisławie BÓG miał taki PLAN,ZAMYSŁ,by to w imieniu Jezusa Chrystusa było ZBAWIENIE.
Jak najbardziej zgadzam się! :)

Jeśli to mówi exŚJ, to ma to bardzo cenne znaczenie.
Niewielu dochodzi do takich wniosków.

Offline sabekk

« Odpowiedź #288 dnia: 25 Czerwiec, 2017, 21:42 »
Tekst z J 8,1-11 może nie być autentyczny (zob. Zrewidowany PNŚ). Ponadto miał być to zwykły samosąd - gdyby ją ukamienowali, sami złamaliby prawo rzymskie, jak chłopi na wsi, którzy zabiją na własną rękę gwałciciela, na którego sąd nie ma dowodów. Dziwne, że tego nie rozumiesz. Nie wiem jak Ty Biblię czytasz, skoro proste słowa Jana, że NAM (ŻYDOM) w ogóle nie wolno nikogo skazywać na śmierć są dla Ciebie nie jasne? Czyżby zasłona spoczywała na Twym sercu (2 Kor 3)?

Jezus też obywatelem nie był, a jednak go sami nie zabili...

Mówili o swoim samowolnym sądzie. Władza wykonawcza w tej materii nie do nich należała, a do prokuratora Judei.

Miałem już wrzucić resztę odpowiedzi, ale skoro moje posty lecą do kosza, no to dzk. Tak czy siak sympatycznie się gadało.
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Offline janeczek

« Odpowiedź #289 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 01:03 »
To Roszada znalazł to arcydzieło https://www.jw.org/pl/publikacje/ksi%C4%85%C5%BCki/Pomoc-do-studium-S%C5%82owa-Bo%C5%BCego/ naprawde postarali się i jest moje Jah zamienne na Jehowe strona 7 i całkiem Jahwe pomineli pewnie żeby na kompletnych pajaców nie wyjść że A=E i cały 2 tekst o Panu Jezusie mocno mieszają
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ 
Publikacja ta jest poufna i chroniona prawem autorskim.  Ktoś dobrowolnie przyjmuje krew należy podać w zborze że winowajca odłączył się

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 01:45 »
To Roszada znalazł to arcydzieło

A ja już zrobiłem skan:

Offline Roszada

« Odpowiedź #291 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 09:43 »
Parabelum pisał (patrz Cmentarz):

Możesz wskazać gdzie znajdę w internecie Biblia Poznańską ? Znalazłem jakieś wydania Biblii Poznańskiej ale w ST jest tam Pan zamiast Jahwe więc albo ty kłamiesz albo ja źle szukam .
I jeszcze jedno, dlaczego w jednym wydaniu BT imię Boga pojawia się ponad 6000 razy a winnym tylko ponad 20 razy ? Możesz  to wytłumaczyć ? Tylko nie pisz znowu, że "liturgia" KK tego wymaga bo są to żenujące tłumaczenia .

Człowiecze. Ciebie liturgia nie obchodzi a mnie bardzo obchodzi.
Więc się nie dogadamy.
Zresztą co cię obchodzi nasza liturgia?
To nasza wewnętrzna sprawa.
Nie mam więc potrzeby "wytłumaczyć" się przed Świadkiem Jehowy. Mogę to wytłumaczyć katolikowi, który nie wie i chce na prawdę wiedzieć.

Po drugie nie ja kłamię, bo nie mam interesu, a ty jesteś kiepskim Parabelum. ;D
Parabelum służy do strzelania a nie szukania. :)

Parabelum pytał tu o Biblie Poznańską i zarazem stwierdzał, że ona zawiera Pan a nie Jahwe.
Pewnie chodziło mu o NT. ;D

Biblia Poznańska miała 4 wydania i dziesiątki dodruków:
1 wyd. obwoluta zielona w 3 tomach (1973-1975)
2 wyd. obwoluta czarna w 3 tomach (1982-1987)
3 wyd. obwoluta niebieska w 4 tomach (1991-1994, dodruk 1999)
4 wyd. obwoluta brązowa w 4 tomach (2003, dodruki 2004, 2009, 2013, 2014)

1 wyd.jednotomowe, różne kolory ibwoluty (1998, dodruki 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016).

Wszystkie wydania z imieniem Jahwe, ponad 6000 razy.

Imię Jahwe w tej Biblii jest tu na skanach ze wszystkich edycji:

http://piotrandryszczak.pl/imie-boze-w-bibliach-katolickich-cz1.html

Jeśli ktoś ma linka gdzie jest publikowana elektronicznie Biblia Poznańska w necie to proszę o podanie.
Niech niedowiarki, takie jak Parabelum, mają wgląd.
Ja mam i znam wszystkie wersje papierowe (I i II miałem, III mam, a czwartą pożyczałem).

A ponieważ Parabelum wierzy tylko publikacjom niewolnika więc podaję specjalnie dla niego:

***Prowadzenie rozmów... 2001, 2010 s. 116 ***
Biblia poznańska: Imię Jahwe występuje w całych Pismach Hebrajskich, począwszy od Rodzaju 2:4.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec, 2017, 10:58 wysłana przez Roszada »

yanco

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 11:36 »
Jeśli ktoś ma linka gdzie jest publikowana elektronicznie Biblia Poznańska w necie to proszę o podanie.

Biblia poznańska.
http://www.obohu.cz/bible/index.php?k=Gn&kap=1&styl=POZ
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec, 2017, 11:37 wysłana przez yanco »

Offline Roszada

« Odpowiedź #293 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 12:31 »
Dzięki Yanco.

Pierwszy wers z Jahwe:
Rdz 2:4.

http://www.obohu.cz/bible/index.php?styl=POZ&k=Gn&kap=2

A to cwane nie można sobie zaznaczyć i przerzucić. :-\

No i Wj 3:16:

http://www.obohu.cz/bible/index.php?styl=POZ&k=Ex&kap=3&v=16#v16
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec, 2017, 12:32 wysłana przez Roszada »

yanco

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 13:19 »

4Oto dzieje stworzenia nieba i ziemi. Gdy Jahwe-Bóg stworzył ziemię i niebo,

Można kopiować . Trzeba zaznaczyć na żółto wcisnąć myszkę przesunąć i zaznaczyć potem kopiuj i wklej

Offline para_bellum

« Odpowiedź #295 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 13:54 »

Biblia poznańska.
http://www.obohu.cz/bible/index.php?k=Gn&kap=1&styl=POZ

Dzięki Yanco ! Bardzo pocieszające jest to, że imię Boga Jahwe jest zachowane w paru przekładach ! Tym bardziej szkoda, że papież zakazuje używania tego imienia chociaż i tak ma to małe znaczenie bo nigdy w kościele podczas mszy nie usłyszałem imienia Jahwe.
Czy masz może link do II wydania BT ? Tez nie mogę tego znaleźć....
Pozdrawiam !

Offline Roszada

« Odpowiedź #296 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 18:05 »

Bardzo pocieszające jest to, że imię Boga Jahwe jest zachowane w paru przekładach ! Tym bardziej szkoda, że papież zakazuje używania tego imienia chociaż i tak ma to małe znaczenie bo nigdy w kościele podczas mszy nie usłyszałem imienia Jahwe.
Podaj treść tego zakazu papieża, bo chcę się go nauczyć na pamięć. :)
Ja też na zebraniu ŚJ nie słyszałem ani razu imienia Jahwe.
Ja zaś w kościele słyszałem Jahwe, a nie na zebraniu ŚJ.

W paru przekładach zachowane?
We wszystkich które są tłumaczone z oryginałów jest zachowane w miej lub więcej miejscach.

Podaj mi Parabelum wszystkie miejsca z BT z imieniem Jahwe:

w tekście
w przypisach
we wstępach do ksiąg

To mi się przyda do artykułu o oszukiwaniu przez ŚJ że imię Jahwe zostało usunięte.

Offline Abba

• Pionier
  • Polubień: 2839
  • Przebudzony, przerażony prawdą o WTS
« Odpowiedź #297 dnia: 26 Czerwiec, 2017, 18:40 »

Proszę bardzo, Roszado :

https://rbiblia.toborek.info/

Instalujesz ten porządny i darmowy  program (Rafał Toborek - dzięki za świetną pracę)
następnie możesz otworzyć zakładkę "Tłumaczenia" > "Zarządzaj repozytorium",
zaznaczasz interesujące Cię pozycje (samych polskich masz ponad 30 przekładów lub edycji!)
Oczywiście jest tam również i poczciwa Poznańska :)
Klikasz "Aktualizuj" i już masz.

I co ważne, z tego programu kopiujesz do woli, możesz wyszukiwać słowa lub ich części,
zaznaczać zakres wyszukiwania co do ksiąg itp, a także otwierać wiele przekładów jednocześnie
dla porównywania tekstów. Niebanalna jest również funkcja synchronizacji okien, bo
gdy klikniesz dwukrotnie na werset w jakimś oknie, to od razu we wszystkich otwartych
jednocześnie oknach z przekładami, otworzy  się ten sam werset według każdego przekładu.

Polecam to świetne narzędzie; jeszcze raz dzięki dla autora!

Offline para_bellum

« Odpowiedź #298 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 11:09 »
Podaj treść tego zakazu papieża, bo chcę się go nauczyć na pamięć. :)
Ja też na zebraniu ŚJ nie słyszałem ani razu imienia Jahwe.
Ja zaś w kościele słyszałem Jahwe, a nie na zebraniu ŚJ.

W paru przekładach zachowane?
We wszystkich które są tłumaczone z oryginałów jest zachowane w miej lub więcej miejscach.

Podaj mi Parabelum wszystkie miejsca z BT z imieniem Jahwe:

w tekście
w przypisach
we wstępach do ksiąg

To mi się przyda do artykułu o oszukiwaniu przez ŚJ że imię Jahwe zostało usunięte.

Ja słyszę imię Jahwe zawsze ilekroć cytowane są słowa biblijne np z II wydania BT.
Nie podam ci ile razy pojawia się imię Jahwe np w II wydaniu BT a ile razy w III wydaniu BT. Wystarczy wziąć te Biblie do ręki , otworzyć ST i każdy zobaczy jakiego fałszerstwa dopuścili się katoliccy tłumacze Biblii.

Offline Roszada

« Odpowiedź #299 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 12:42 »
Ja słyszę imię Jahwe zawsze ilekroć cytowane są słowa biblijne np z II wydania BT.
Nie podam ci ile razy pojawia się imię Jahwe np w II wydaniu BT a ile razy w III wydaniu BT. Wystarczy wziąć te Biblie do ręki , otworzyć ST i każdy zobaczy jakiego fałszerstwa dopuścili się katoliccy tłumacze Biblii.
To podaj wszystkie miejsca z III wydania BT z imieniem Jahwe:

w tekście
w przypisach
we wstępach do ksiąg

Będzie z 300 razy?
Czy więcej?

A co sfałszowali? Wymień wszystkie fałsze.

A później wszystkie fałsze Biblii Nowego Świata.
Tylko nie mów, że nie fałszowali, bo teraz w nowej wersji pozmieniali wiele rzeczy. Czyli był fałsz.
Wymień wszystkie zmiany nowej Biblii z 2013 w stosunku do wersji starszej.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec, 2017, 13:52 wysłana przez Roszada »