Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?  (Przeczytany 102177 razy)

Offline para_bellum

Odp: Od kiedy forma Jehowa jest krytykowana przez biblistów?
« Odpowiedź #300 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 14:11 »
To podaj wszystkie miejsca z III wydania BT z imieniem Jahwe:

w tekście
w przypisach
we wstępach do ksiąg

Będzie z 300 razy?
Czy więcej?

A co sfałszowali? Wymień wszystkie fałsze.

A później wszystkie fałsze Biblii Nowego Świata.
Tylko nie mów, że nie fałszowali, bo teraz w nowej wersji pozmieniali wiele rzeczy. Czyli był fałsz.
Wymień wszystkie zmiany nowej Biblii z 2013 w stosunku do wersji starszej.

Jakie fałsze mam ci wymienić? Pytam się ciebie dlaczego w ST imię Jahwe w II wyd BT pojawia się ponad 6000 razy a w III wyd BT imię to pojawia się sporadycznie ? Nie widzisz w tym żadnego fałszowania Biblii ?

A co do zakazu używania imienia Jahwe wydanego przez papieża to jest tu o tym :
https://www.liturgia.pl/Imie-Jahwe-dlaczego-nie/

Nakazuje się nieużywanie imienia Jahwe nawet w przekładach biblijnych  ;)

Offline para_bellum

« Odpowiedź #301 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 14:13 »
Podaj treść tego zakazu papieża, bo chcę się go nauczyć na pamięć. :)
Ja też na zebraniu ŚJ nie słyszałem ani razu imienia Jahwe.
Ja zaś w kościele słyszałem Jahwe, a nie na zebraniu ŚJ.

W paru przekładach zachowane?
We wszystkich które są tłumaczone z oryginałów jest zachowane w miej lub więcej miejscach.

Podaj mi Parabelum wszystkie miejsca z BT z imieniem Jahwe:

w tekście
w przypisach
we wstępach do ksiąg

To mi się przyda do artykułu o oszukiwaniu przez ŚJ że imię Jahwe zostało usunięte.

A w ktorym to kościele podczas mszy usłyszę imię Boga Jahwe ? Chętnie wybiorę się tam na msze ale nikt nie chce mi podać adresu gdzie jest taki kościół .

Offline para_bellum

« Odpowiedź #302 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 14:16 »
To podaj wszystkie miejsca z III wydania BT z imieniem Jahwe:

w tekście
w przypisach
we wstępach do ksiąg

Będzie z 300 razy?
Czy więcej?

A co sfałszowali? Wymień wszystkie fałsze.

A później wszystkie fałsze Biblii Nowego Świata.
Tylko nie mów, że nie fałszowali, bo teraz w nowej wersji pozmieniali wiele rzeczy. Czyli był fałsz.
Wymień wszystkie zmiany nowej Biblii z 2013 w stosunku do wersji starszej.

Jak KK co kilka lat wydaje BT ze zmienionymi tekstami to dla ciebie nie jest fałsz a jak ŚJ wydają kolejne wydanie PNŚ to dla ciebie już jest fałsz ?
Czy ŚJ w swoich przekładach usuwają imię Boga jak to robi KK ?

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 15:19 »

Jak KK co kilka lat wydaje BT ze zmienionymi tekstami to dla ciebie nie jest fałsz a jak ŚJ wydają kolejne wydanie PNŚ to dla ciebie już jest fałsz ?

Jak nawet jest "Pan", to jak ktoś nie zna hebrajskiego i przeczyta cokolwiek nawet w Wikipedii, to się domyśli, że za "Pan" kryje się Jahwe. Gorzej jak sens całego zdania zostanie wypaczony, np. w PNŚ czytamy tak:
Nawet mąż pustogłowy zyska dobrą pobudkę,
gdy tylko zebra podobna do osła urodzi się człowiekiem
(Hi 11:12).
Mógłbyś mi wyjaśnić co to znaczy?  :o

Offline para_bellum

« Odpowiedź #304 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 17:14 »
Jak nawet jest "Pan", to jak ktoś nie zna hebrajskiego i przeczyta cokolwiek nawet w Wikipedii, to się domyśli, że za "Pan" kryje się Jahwe. Gorzej jak sens całego zdania zostanie wypaczony, np. w PNŚ czytamy tak:
Nawet mąż pustogłowy zyska dobrą pobudkę,
gdy tylko zebra podobna do osła urodzi się człowiekiem
(Hi 11:12).
Mógłbyś mi wyjaśnić co to znaczy?  :o

A jak i w ST i w NT masz Pan to skąd ktoś ma wiedzieć czy chodzi o Jehowę czy o Jezusa ? Dobre !!!
Przykładem może być Ps 110,1 gdzie często tłumaczy się "Rzekł Pan do Pana mego"...widzisz jaki powstaje galimatias ? ;)

Offline Roszada

« Odpowiedź #305 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 17:37 »

No to wymień przekłady które wydawało Towarzystwo bez imienia Jehowa, albo ze szczątkowym.
Ty jesteś ŚJ to powinieneś wiedzieć, a jak nie wiesz to zapytaj starszych. Jak nie wiedzą to ja ci podam. ;D

Offline Roszada

« Odpowiedź #306 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 18:22 »
Oto Biblia którą wydawało Towarzystwo, prawie bez imienia Jehowa, a mające tylko 4 miejsca z tym słowem:

*** si s. 323 ak. 13 Studium 7  Biblia w czasach nowożytnych ***
Gdy ten ogólnoziemski konflikt rozgorzał na dobre, Towarzystwo zdołało nabyć formy drukowe całej Biblii króla Jakuba. Dnia 18 września 1942 roku w Cleveland w stanie Ohio, podczas teokratycznego zgromadzenia Świadków Jehowy pod hasłem „Nowy Świat”, prezes Towarzystwa przemówił na temat: „Prezentowanie ‚miecza ducha’”. W punkcie kulminacyjnym swego wystąpienia ogłosił wydanie pierwszej kompletnej Biblii wydrukowanej w bruklińskiej siedzibie Towarzystwa Strażnica.

*** g 12/11 s. 23 Biblia króla Jakuba — jak zyskała sławę ***
Nie znaczy to, że imię Boże, Jehowa, w ogóle nie występuje w Biblii króla Jakuba. Pojawia się w niej w czterech miejscach — w Księdze Wyjścia 6:3, w Psalmie 83:18 oraz w Księdze Izajasza 12:2 i 26:4.

To wydawali przez wiele lat i nadal pokazują na jw.org:

https://www.jw.org/en/publications/bible/

Po co wydawali i reklamują skoro prawie terminu Jehowa nie mają?

Przykład Rdz 2:4 - LORD God:

https://www.jw.org/en/publications/bible/king-james-version/books/genesis/2/

No prosze Biblii która nie miała prawie Jehowy w treści wydano aż:

*** g 12/11 s. 24 Biblia króla Jakuba — jak zyskała sławę ***
Później Świadkowie Jehowy zaczęli drukować Biblię króla Jakuba we własnych drukarniach. Do roku 1992 wydali 1 858 368 egzemplarzy.

Jak tak można wydawać Biblie z czterema miejscami o Jehowie? ;D
Dla biznesu? ;)

No proszę, tłumacze zataili, a Towarzystwo brało udział w tym rozpowszechnianiu i do dziś to robi:

*** g04 22.1 s. 7 Walka z imieniem Bożym ***
Także w tym przekładzie tłumacze prawie całkowicie zataili imię Boże; ujawnili je tylko w kilku wersetach. W pozostałych miejscach tetragram zastąpili innymi słowami — przeważnie „LORD” (Pan) lub „GOD” (Bóg).

Tak jakby Towarzystwo pomagało oszustom. ;D

Offline Roszada

« Odpowiedź #307 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 18:55 »
No proszę Biblii która nie miała prawie Jehowy w treści wydano aż:

*** g 12/11 s. 24 Biblia króla Jakuba — jak zyskała sławę ***
Później Świadkowie Jehowy zaczęli drukować Biblię króla Jakuba we własnych drukarniach. Do roku 1992 wydali 1 858 368 egzemplarzy.

Jak tak można wydawać Biblie z czterema miejscami o Jehowie? ;D
Dla biznesu? ;)
Coś kręcą, bo w innej publikacji podają dużo mniej i to do 2014 r.:

*** kr rozdz. 8 s. 84 ak. 14 Narzędzia używane do głoszenia — działalność wydawnicza ***
Od roku 1942 wydrukowaliśmy i rozprowadziliśmy jakieś 700 000 egzemplarzy Biblii króla Jakuba.

Offline para_bellum

« Odpowiedź #308 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 20:55 »
Coś kręcą, bo w innej publikacji podają dużo mniej i to do 2014 r.:

*** kr rozdz. 8 s. 84 ak. 14 Narzędzia używane do głoszenia — działalność wydawnicza ***
Od roku 1942 wydrukowaliśmy i rozprowadziliśmy jakieś 700 000 egzemplarzy Biblii króla Jakuba.

Ale kto kręci ? Bo z tego co ja obserwuję to świat powoli już zakazuje używania imienia Boga a ŚJ propagują je na całym świecie .
Podałem ci źródło w którym jest napisane, że papież nawet w Biblii zakazuje używania imienia Jahwe. Co ty na to ?

Offline Roszada

« Odpowiedź #309 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 21:01 »
Ale kto kręci ? Bo z tego co ja obserwuję to świat powoli już zakazuje używania imienia Boga a ŚJ propagują je na całym świecie .
Podałem ci źródło w którym jest napisane, że papież nawet w Biblii zakazuje używania imienia Jahwe. Co ty na to ?
Ty mnie chcesz uczyć co papież naucza?
Ha ha.
Ja słucham papieża a nie ciebie chłopie.
Znam ten zakaz. Sam go cytowałem powyżej. Więc ja podałem źródło, a nie ty.

https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/od-kiedy-forma-jehowa-jest-krytykowana-przez-biblistow/msg91830/#msg91830

Dotyczy liturgii, której ŚJ wcale nie mają. ;D
Bo nie spotykają się na modlitwie i łamaniu chleba ale na studiowanie gazetek :)
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec, 2017, 23:13 wysłana przez Roszada »

Offline janeczek

« Odpowiedź #310 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 21:18 »
No masz racje prabelum ale to podobno Żydzi tak nakazali ja rozumiem szacunek,ale z obrzezaniem to jak rabin bendzie kazał to chyba nie przejdzie no mnie nie dotyczy ale i tak przykre ta pokora wobec Żydów
PAŚCIE TRZODĘ BOŻĄ 
Publikacja ta jest poufna i chroniona prawem autorskim.  Ktoś dobrowolnie przyjmuje krew należy podać w zborze że winowajca odłączył się

Offline Roszada

« Odpowiedź #311 dnia: 27 Czerwiec, 2017, 23:33 »
Wstawiam ignora dla Para_bellum
Dość mam czytania głupot kogoś, kto pomylił fora.

Niczego mnie nie nauczy z nauk ŚJ, bo wiem więcej niż on, posiadając całą literaturę Towarzystwa.
Niczego mnie nie nauczy z katolicyzmu, bo to ja byłem prelegentem w seminarium duchownym, a nie on. :-\

Nie mogę się nadziwić, że moderatorzy jeszcze tolerują jego zaśmiecanie forum.
Niech zaśmieca bratnie forum, tam gdzie jest jako Kałasznikow.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 28 Czerwiec, 2017, 07:41 »

A gdzie w NT użyto Tetragramu? Dalej mi nie napisałeś...

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: 28 Czerwiec, 2017, 15:27 »
A jak i w ST i w NT masz Pan to skąd ktoś ma wiedzieć czy chodzi o Jehowę czy o Jezusa ? Dobre !!!
Przykładem może być Ps 110,1 gdzie często tłumaczy się "Rzekł Pan do Pana mego"...widzisz jaki powstaje galimatias ? ;)

W NT wszędzie jest Pan w tekście greckim. Apostołowie zrobili galimatias w takim razie. Na szczęście w połowie XX pewni uczeni ludzie w USA poprawili apostołów i teraz jest już wszystko jasne: Pan Jezus jest aniołem, nie ma wszelkiej władzy, nie jest Alfą i Omegą. Jest za to Michałem, Abaddonem oraz laską Mojżesza.

Offline Roszada

« Odpowiedź #314 dnia: 29 Czerwiec, 2017, 20:36 »
A tu kolejne miejsca, gdzie Towarzystwo chce wcisnąć katolikom (?) czy ŚJ, że dla Biblii Tysiąclecia Jehowa to to samo co Jahwe:

Takie manipulacje terminem Jehowa Towarzystwo Strażnica częściej stosuje:

„»Ty, który masz na imię Jehowa, ty sam jesteś Najwyższym nad całą ziemią« (Psalm 83:18 [83:19, Biblia Tysiąclecia])” (Strażnica Nr 3, 2016 s. 16).

„Biblia mówi, że Jehowa zwraca szczególną uwagę na ludzi „czczących Jego imię” (Malachiasza 3:16, Biblia Tysiąclecia)” (Strażnica 01.12 2014 s. 4).

„Właśnie dlatego o dwóch górach powstałych z rozstąpienia się „Góry Oliwnej” Jehowa mówi, że są Jego górami (Zach. 14:4, Biblia Tysiąclecia)” (Strażnica 15.02 2013 s. 19).

„Ostatnia księga Biblii zawiera je w wyrażeniu »Alleluja!«, które znaczy »Wysławiajcie Jah!« »Jah« to skrócona forma imienia »Jehowa« (Objawienie 19:1-6; zobacz też przypis w Biblii Tysiąclecia)” (Strażnica Nr 10, 2002 s. 5).

*** pe rozdz. 4 ss. 40-41 ak. 18 Bóg — kim On jest? ***
Na przykład w Biblii Tysiąclecia (wyd. III) czytamy w Psalmie 83:19: „Niechaj poznają Ciebie i wiedzą, że tylko Ty, który sam jeden masz Jahwe [albo Jehowa] na imię, jesteś Najwyższy nad całą ziemią”.