Zdaje się że chodzi o Rz 10:13 i tym podobne.
Zgadzam się Abba,wiele od Ciebie się uczę.
Pozdrawiam.
Nie przesadzaj
Miłe słowa, ale z pewnością i ja mogę się czegoś od Ciebie uczyć.
No i trzeba się dzielić tym co mamy.
W temacie, czy JHWH i Jezus to ta sama osoba:
Jak już tu w wątku było wspomniane, w tetragramie
przejawiać się mogą obie egzystencje.
Ciekawy jest fragment z 1 Piotra 1:12
"starając się wybadać, na który albo na jaki to czas wskazywał
działający w nich Duch Chrystusowy, który przepowiadał cierpienia,
mające przyjść na Chrystusa, ale też mające potem nastać uwielbienie".
[Biblia Warszawska, 1p 11]
Ten werset został zniekształcony w Przekładzie Nowego Świata,
ponieważ bardzo nie pasuje do doktryny Świadków Jehowy .
Gdy się czyta Stary Testament, to czytamy że tam mówi duch JHWH
który w liście Piotra został nazwany Chrystusowym.
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/nt-sj-podobny-do-nt-spirytysty-grebera/msg36513/#msg36513Ale, tak jak zauważyli tu moi poprzednicy, najlepszym przykładem
jest 1 rozdział listu do Hebrajczyków.
Jest jeszcze inna ciekawostka:
Porównanie fragmentu z 6 rozdziału Izajasza, i fragmentu z ewangelii
według Jana 12 rozdział, który nawiązuje do 6 rozdziału Izajasza:
Wg. PNŚ:
(1): W roku śmierci króla Uzzjasza ujrzałem Jehowę, siedzącego na tronie wyniosłym i wywyższonym, a poły jego szat wypełniały świątynię. (2): Nad nim stali serafowie. Każdy z nich miał sześć skrzydeł. Dwoma zakrywał swe oblicze i dwoma zakrywał swe stopy, a na dwóch latał. (3): I wołał jeden do drugiego, mówiąc: "Święty, święty, święty jest Jehowa Zastępów. Cała ziemia pełna jest jego chwały". (4): A na głos wołającego zaczęły drżeć czopy progów i dom stopniowo napełnił się dymem. (5): I powiedziałem: "Biada mi! Bo jestem wprost zmuszony do milczenia, gdyż jestem człowiekiem o nieczystych wargach i mieszkam pośród ludu o wargach nieczystych; bo oczy moje ujrzały Króla, Jehowę Zastępów!" (6): Wtedy przyleciał do mnie jeden z serafów, a w jego ręku był rozżarzony węgielek, który on szczypcami wziął z ołtarza. (7): I dotykając moich ust, rzekł: "Oto dotknęło to twoich warg i odeszła twa wina, dokonano też zadośćuczynienia za twój grzech". (8): I usłyszałem głos Jehowy, mówiący: "Kogo poślę i kto nam pójdzie?" A ja rzekłem: "Oto jestem! Mnie poślij". (9): I powiedział jeszcze: "Idź i mów do tego ludu: 'Wciąż słuchajcie, lecz nie rozumiejcie; i wciąż patrzcie, lecz nie poznawajcie'. (10): Znieczul serce tego ludu i znieczul ich uszy, i posklejaj im oczy, żeby oczami nie widzieli i uszami nie słyszeli i żeby ich serce nie rozumiało, i żeby nie zawrócili i nie zapewnili sobie uzdrowienia". (11): Wtedy powiedziałem: "Jak długo, Jehowo?" Wówczas rzekł: "Aż miasta obrócą się w ruiny, tak iż będą bez mieszkańca, domy zaś bez ziemskiego człowieka, a rola zrujnowana obróci się w pustkowie; [Przekład Nowego Świata, Iz 6](39): Nie zdołali zaś uwierzyć, gdyż Izajasz rzekł jeszcze: (40): "Zaślepił ich oczy i zatwardził ich serce, żeby oczami nie widzieli i sercem nie pojęli, i nie zawrócili i żebym ich nie uzdrowił". (41): Izajasz to rzekł, ponieważ ujrzał jego chwałę i o nim mówił. [Przekład Nowego Świata, J 12]
Jan nawiązuje więc bezpośrednio do powyższego fragmentu Izajasza.
Tylko że Izajasz pisał tam o tronie chwały Boga Zastępów!
Jan sam komentuje tę wizję z Izajasza, tłumacząc że Izajasz
zobaczył chwałę Chrystusa. Chwała tam wiąże się z wielkim tronem.
O chwale można mówić, kiedy jest dostrzegalna przez ludzi,
ponieważ tam "pełna jest ziemia jego chwały".
Co ciekawe, w wizji Izajasza, Adon siedział na tronie chwalebnym (wysokim i wyniosłym),
a Jezus także zapowiada, że Syn Człowieczy zasiądzie na swym chwalebnym tronie
pomijam już, że PNŚ
tym razem strzela w swoje kolano, wstawiając słowo Jehowa do
pierwszego wersetu z 6 rozdziału, ponieważ nawet tekst masorecki go tam
nie zawiera, ani nawet starsze teksty wydobyte z Qumran.
Wątek:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/pan-jezus-chrystus-w-izajasza-6-rozdziale-czy-wts-klamalo/Skan z Qumran od GORSZYCIELA:
https://swiadkowiejehowywpolsce.org/biblia-dyskusje/pan-jezus-chrystus-w-izajasza-6-rozdziale-czy-wts-klamalo/msg47643/#msg47643Tak, czy inaczej, dla mnie te dwa przykłady nie są banalne.