Ja zamówiłam Biblię Paulistów, czy Paulinów jak to tam się nazywa? I czekam aż przyjdzie w poniedziałek . Takie najnowsze wydanie. Z tego co zrozumiałam to ona jest z jakimiś dodatkami.
Witam Cię serdecznie, Leno,
Ja mam Biblię Paulistów i jestem zadowolony. Są tam uwagi na marginesach i cenne komentarze u dołu. Jest też słownik, tablice chronologiczne oraz wprowadzenia do każdej księgi. Oto przykładowy komentarz, do Listu Jakuba 2:14-19:
"Zgodność życia z wyznawaną wiarą.
Nie można oddzielać wiary od czynów miłości, gdyż one są jej sprawdzianem. Wiara 'teoretyczna' nie wystarcza do zbawienia. Nie można być wierzącym niepraktykującym. Wiara domaga się bowiem czynów miłości; nie jest tylko słuchaniem nauki Jezusa, lecz polega na wypełnianiu jej (Mt 7,21.26n). Przykładem wiary, która nie owocuje miłością, jest wiara demonów. Chociaż wierzą one w Boga, nie zmieniają pod jej wpływem swojego postępowania (Mt 8,29; Mk 1,24; Łk 4,34). Jakub nie podaje tutaj w wątpliwość nauczania apostoła Pawła o zbawieniu, które jest owocem wiary, niezależnie od czynów człowieka (np. Rz 3,28; Ga 2,16). Zbawienie jest łaską, darem Boga, na który nie jesteśmy w stanie sobie zasłużyć. Przyjęcie tego daru przez wiarę domaga się jednak pielęgnowania go w sobie i współpracy z nim, co realizuje się w konkretnych czynach (Mt 25,14-30). Nie da się osiągnąć zbawienia tylko własnym wysiłkiem, bez łaski Boga, ale nie zbawi nas także wiara 'teoretyczna', która nie kształtuje postępowania zgodnego z Ewangelią. Apostoł Paweł wiele razy mówi o konieczności życia zgodnego z wiarą (np. Rz 2,5-8; 2Kor 5,10). Tak więc nauki Pawła i Jakuba wzajemnie się dopełniają: i wiara, i czyny miłości są konieczne w życiu chrześcijanina".