Chyba ze trzy razy zabieralem sie do pisania i w koncu dawalem sobie spokoj . Dlaczego ? Bo pytanie tego watku jest tak postawione , ze wymusza tylko jedna odpowiedz . Oczywiscie , kazdy na nie odpowie : " NIE , nie caly WTS i nie wszyscy starsi to zlo wcielone . I tu nastepuja przyklady tych "dobrych" starszych jak rowniez opis pozytywnych przezyc zwiazanych z naszym pobytem u SJ. Oczywiscie , rozumiem twoje motywy KeisreSoze i je popieram , bo trzeba starac sie przedstawiac problematyke WTS-u , mozliwie objektywnie , rzetelnie i z roznych punktow widzenia .Jednak , aby odpowiedziec na Twoje pytanie , potrzebujemy czegos wiecej niz tylko opisu osobistych doswiadczen z WTS-em i starszymi . Konieczne jest ustalenie kryterium oceny tej organizacji i ludzi , ktorzy za nia stoja . Dla mnie takim kryterium sa ich wlasne zobowiazania , ktorych sie podjeli jako : "jedyny kanal lacznosci z Bogiem" , jako "jedyna prawdziwa religia", jako "niewolnik wierny i roztropny " , jako "lud Bozy" , jako "swiadkowie Jehowy "... itd. Poprzeczka ktora sobie polozyli lezy cholernie wysoko ! Kierujac sie arogancja i zarozumialstwem twierdzili , ze ja przeskocza . Niestety , nie dali rady , bo to tacy sami zwykli ludzie jak w setkach innych spolecznosci religijnych czy swieckich . Przez wlasna arogancje zawiedli oczekiwania bardzo wielu ludzi i ,co gorsza, czynia to nadal . To ich dyskredytuje jako pasterzy i jako przywodcow . Wedlug ICH wlasnych miernikow , jak rowniez wedlug zasad biblijnych , ZAWIEDLI na calej linii ! To co sie w ostatnich latach dzieje z ta organizacja , to w znacznej mierze zasluga wielu , po prostu GLUPICH ludzi , ktorzy dorwali sie do wladzy . I mimo , ze jest mi zwyczajnie , po ludzku , zal , wielu porzadnych i uczciwych osob , ktore jeszcze tkwia w tej spolecznosci , to jednak uwazam , ze SJ jako RELIGIA , w tych strukturach i z tymi przywodcami , nie powinni przetrwac...