W końcu Cię przyłączyli,czy nie bo nie nie umiem czytać tej modlitwy ze zrozumieniem?
Przyłączyli. Jako człowiek chciałem , żeby to zrobili , jako świadek nie chciałem , bo równałoby się to z obnażeniem systemu. Moje zaufanie do organizacji i decyzji podejmowanych pod wpływem rzekomego ducha świętego legło w gruzach. Osiągnąłem swój cel , miałem status na jakim mi zależało , umożliwiło to kontakty z rodzicami ale zniszczyło moja wiarę.
Gdy przedstawili mi decyzję komitetu , zasłona niepewności i wątpliwości uleciała , byłem pewien ,że to co zgłębiałem podczas swojego studium osobistego jest prawdą a organizacja wraz z całą infrastrukturą , ludzkim tworem . Nałożono na mnie jeszcze pełne ograniczenia tzn. , że nie mogę się zgłaszać, mówić publicznych modlitw np. po zbiórce itp. Zaznaczyli , że nie gniewamy się na siebie , jesteśmy przyjaciółmi , a tamto , co było odcinamy grubą kreską Harnaś i do tego nie wracamy. Spytałem:
-czy to , że zostałem przyłączony do zboru oznacza , że Jehowa mi wybaczył ?
-tak mówiąc w skrócie wybaczył ,byłeś przecież starszym więc wiesz jak jest.
- czyli Jehowa wybaczył ale wy jeszcze nie skoro nakładacie ograniczenia? Wciąż mi jednak nie ufacie , będziecie mi się przyglądać , a jak wszystko będzie po waszej myśli , to stopniowo będziecie ściągać ograniczenia?
-ufamy ci ,ale ograniczenia muszą pozostać takie są procedury.
-jeśli Jehowa wybacza to całkowicie, bez testowania i podejrzliwego traktowania. Sami widzicie , że to ludzki przepis , bo Jehowa poprzez Biblię zapewnia , że choćby wasze grzechy były jak szkarłat ja je wybielę. Wkradł się do organizacji czynnik , który nie ma poparcia w Biblii. Zasłaniacie się prawem wymyślonym przez człowieka ale ponieważ macie związane ręce prawem , nie mam wyboru jak tylko zaakceptować ten stan rzeczy.
Poinformowali, że na najbliższym zebraniu służbowym zostanie podane ogłoszenie o przyłączeniu.
Oczywiście , że poszedłem na to zebranie. Skoro byłem na zebraniu , na którym ogłosili moje wykluczenie to nie odmówiłem sobie przyjemności gdy będą ogłaszać przyłączenie. Gdy treść komunikatu została wypowiedziana , wyszedłem od razu z sali nie czekając nawet na zakończenie zebrania. Więcej już się tam nigdy nie pojawiłem . Przepraszam poszedłem jeszcze za trzy tygodnie na Pamiątkę ale to nie było na sali królestwa.