Jak waszym zdaniem Bóg ma na imię ? Jahwe, Jehowa czy Jezus czy Pan czy może Trójca ?
Moim zdaniem Bóg ma na imię Jehowa. Dopuszczalna jest też forma Jahwe. Jakie są wasze zdania na ten temat ?
M ma rację. Nie wiemy jak brzmi imię Ojca w niebie. Jeżeli Izraelici je znali to pewnie je zataili. Ale ich zdaniem brzmi najprawdopodobniej Jahwe, tzn najbardziej poprawnie. Więc to nadal jest prawdopodobnie. Z tego co kojarzę to imię Jehowa dla żydów to prawie jak bluźnierstwo. Tłumaczą, że imię Jehowa powstało ze słowa hovah (niszczyć, bużyć) stąd Jehovah, a nie słowa havawh (stawać się) tak jak uczą Świadkowie. Bez przeszkód imienia Jehovah używają Masoni w swoich okultystycznych rytuałach, ale także gwiazdy rapu.
Wiele razy spotkałem się z opinią, że tetragram JHWH znaczy nie więcej nie mniej niż słowo "BÓG". Żydzi popadli w przesadę strachu przed wymawianiem słowa BÓG i do tej pory zamiast "Bóg" piszą "B-g" (po angielsku zamiast God piszą G-d).
Podobnie podchodzą do słowa "JESTEM". Dla nich to słowo jest zarezerwowane wyłącznie dla Boga. Słyszałem, że nie używają tego słowa w stosunku do siebie.
Wyjścia 3:14Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: "JESTEM, KTÓRY JESTEM". I dodał: "Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was". [Biblia Tysiąclecia II]
Inne przekłady oddają Jahwe zamiast JHWH czy Bóg, ale nadal w oryginale występuje JHWH.
Ciekawe, że w sytuacji kiedy po Pana Jezusa przyszli żołnierze pojmać go, i kiedy spytali się "czy ty nim jesteś", Pan odpowiedział: "Ja jestem" i wtedy upadli na twarz przed nim. To tylko taka ciekawa rzecz, której do końca nie rozumiem
Kiedy była tłumaczona Septuaginta wszyscy tłumacze konsekwentnie tetragram JHWH przetłumaczyli na słowo "Bóg", a jak wiemy z Septuaginty korzystano w czasach Pana Jezusa ponieważ wtedy mówiono po grecku. Z pewności korzystał też Pan Jezus.
Warto wziąć pod uwagę werset z Dzieje Apostolskie 4:12"I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni". [Biblia Warszawska]
Moim prywatnym zdaniem, jeżeli nie mamy pewności jak brzmi czy brzmiało imię Boga to po co kombinować? Z pewnością nierozsądne by było nazywać Boga Biblii jakimś imieniem, które wymyślił jakiś człowiek. I tak właśnie jest z imieniem Jehowa.
Jehowa z pewnością jest fałszywym imieniem i wytworem człowieka, mianowicie hiszpańskiego mnicha z zakonu dominikanów - Raymundus Martini.
Powinno być "wymyślił" zamiast "oddał"
Załączam skan strażnicy w80 21 str. 10:Wzmianka o tym znajduje się jeszcze w "Dodatku do Studium Biblii" w języku angielskim.
A w przekładzie Biblii Living English w przedmowie możemy przeczytać o tym że "Użycie imienia Jehovah było błędem. Ale wymowa nie jest najważniejsza" - zdaniem tłumacza.
tu link do większego skanu:https://drive.google.com/open?id=0B4lrXCMQzmDdRldyNXVkM053RW8Raymundus Martini zmieszał tetragram JHWH ze słowem Adonai:Dlatego też w wielu kościołach występuje imię Jehowa bądź Jehova.