Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85023 razy)

Gorszyciel

• Gość
Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #255 dnia: 11 Luty, 2017, 16:18 »
Skoro BP tłumaczy to tak: "poniósłszy śmierć jako człowiek , został wskrzeszony do życia przez Ducha", to konsekwencją oddania "jako człowiek" będzie "jako duch".

Czyli Jezus stał się czynną siłą?

A co do zdania tego, że w późniejszych wiekach doszła jak piszesz metafizyka grecko-rzymska która jasno rozróżnia pojęcia osoby, natury, substancji , akcydentów, istoty, istnienia, bytu, formy i materii, ciała i duszy itd. to właśnie Ty posługujesz się terminem OSOBA i udowadniasz, że Bóg jest osobą. Poza słowami dusza i ciało NT i ST nie znają innych pojęć. A wy tu gadacie o Bogu w sensie ontycznym (to też pojęcie filozofii greckiej!), czego nawet uczony Kserkses nie zrozumiał. Opamiętajcie się z Arielem :P
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 16:23 wysłana przez Gorszyciel »

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 11 Luty, 2017, 16:26 »
I tu jest pewna wskazówka do zrozumienia tego, dlaczego twierdzenia typu "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi", czy "jako Bóg-człowiek posiadał wszechmoc" rozbijają się o proste stwierdzenie w NT, że "był niższym od aniołów". Stwierdzenia Włodka, czy też Piotrka są efektem wypracowanym na soborach, a NT pisali żydzi, którzy pojęcie natury określali prostym językiem odnoszącym się do stanu istnienia bytu. Konfliktu jak widać ukryć się nie da, ale i przez to też prawdy.

Ojcowie Apostolscy pisali o Chrystusie to, czego nauczyli się od Apostołów, tego również nie da się ukryć:

http://piotrandryszczak.pl/czy_ojcowie_apostolscy_zapoczatkowali_nauke_o_trojcy_cz1.html

Offline agent terenowy

« Odpowiedź #257 dnia: 11 Luty, 2017, 18:40 »

Póki co nikt jeszcze nie podał wersetów biblijnych, które potwierdzają istnienie Trójcy, nawet w kościele katolickim mówi się jasno, że Trójca to "wielka tajemnica".
Tymczasem Biblia jest napisana dla ludzi niekoniecznie wykształconych , takich jakimi często byli nawet apostołowie Jezusa. Nie ma tam żadnej wzmianki o Trójcy.
Podobnie ty pomimo wielu moich nalegań i próśb nie wykazałeś, że Jezus zakrólował w 1914 i ustanowił "niewolnika" w 1919.
Czy do wykazania tego jest potrzebne jakieś wyższe wykształcenie?
"Wszyscy, którymi kieruje duch Boży, naprawdę są synami Bożymi" (Rz 8:14 NŚ rew.)

Offline sabekk

« Odpowiedź #258 dnia: 11 Luty, 2017, 22:46 »
Czyli Jezus stał się czynną siłą?

Ty tak na poważnie?

A co do zdania tego, że w późniejszych wiekach doszła jak piszesz metafizyka grecko-rzymska która jasno rozróżnia pojęcia osoby, natury, substancji , akcydentów, istoty, istnienia, bytu, formy i materii, ciała i duszy itd. to właśnie Ty posługujesz się terminem OSOBA i udowadniasz, że Bóg jest osobą. Poza słowami dusza i ciało NT i ST nie znają innych pojęć. A wy tu gadacie o Bogu w sensie ontycznym (to też pojęcie filozofii greckiej!), czego nawet uczony Kserkses nie zrozumiał. Opamiętajcie się z Arielem :P

Nawet już nie w późniejszych czasach, wszak obeznanych z taką filozofią Kościół zaczął przyjmować już od czasów Korneliusza, więc pewne wpływy następowały już stosunkowo wcześnie, a ostrzeżenia typu Galatów 1:6-9 raczej z powietrza się nie brały. Zresztą, nawet i pisarze chrześcijańscy czterech pierwszych wieków potrafili dostrzegać, że to droga wypaczona...

Cytat:
A jaki był pożytek z tego, że już wtedy, gdy miałem niespełna dwadzieścia lat, dotarło do moich rąk dzieło Arystotelesa noszące tytuł Kategorie? Ilekroć mój kartagiński nauczyciel retoryki i inni, którzy uchodzili za uczonych, wymieniali ten tytuł, tak wydymali policzki, że marzyłem o tej książce, jakby to było nie wiadomo co, zgoła coś boskiego. (…) Treść tej książki wydała mi się dosyć jasna. Definiowała ona substancje, takie jak na przykład człowiek, i ich atrybuty. (…) Podałem te przykłady, ale można by bez końca wymieniać inne, wszystkie zaś sprowadzają się do dziewięciu różnych kategorii, oprócz których jest jeszcze podstawowa kategoria substancji.
Czy to mi coś pomogło? Nie, raczej mi to zaszkodziło. Bo wyobraziłem sobie, że wszystko, co istnieje, można sprowadzić do takich dziesięciu kategorii. Również Ciebie, Boże mój, cudownie prostego i niezmiennego, usiłowałem pojąć w taki sposób, jakbyś Ty był substancją, a wielkość i piękność były Twymi atrybutami, istniejącymi w Tobie tak, jak istnieją w bycie materialnym. A przecież wielkością Twoją i pięknością Ty sam jesteś, byt zaś materialny nie dlatego jest wielki i piękny, że jest bytem materialnym; ciało, choćby było mniejsze i mniej piękne, też byłoby ciałem. Fałszem więc, a nie prawdą było moje wyobrażenie o Tobie. Była to fikcja wyłoniona z mej nędzy, a nie fundament Twego szczęścia niewzruszony. Z Twojego to nakazu tak się działo, że ziemia rodziła mi ciernie i osty i w mozole chleb mój zdobywałem.

(Augustyn – Wyznania)

Poza tym pojęcia te nie by obce żydom, ale filozofia wokół nich obudowana już tak.

Gorszycielu, jeszcze raz...

(Filipian 2:6 BP)
6. On to, istniejąc w naturze Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby być na równi z Bogiem,

...czym jest owa natura, o której mówi Paweł i czym różni się od ludzkiej?

---//---

Ojcowie Apostolscy pisali o Chrystusie to, czego nauczyli się od Apostołów, tego również nie da się ukryć:

http://piotrandryszczak.pl/czy_ojcowie_apostolscy_zapoczatkowali_nauke_o_trojcy_cz1.html

Ty Tertuliana zaliczasz do Ojców Apostolskich? To żeś po bandzie poleciał...

No to gdzie owi piszą "Jezusowi dana jest wszechmoc jako jedynemu człowiekowi", oraz "jako Bóg-człowiek posiadał wszechmoc"?

Pytałem cię również: Skoro twierdzisz, że mając naturę boską, "Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę", no to czy mógłbyś zdefiniować czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej?
Przeoczyłeś również: Jeśli "znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury", jak mówisz, no to czyż znajomość przyszłości również jej nie dotyczy, czy też już tutaj konsekwencji w tym nie ma i jako człowiek ją znał?

« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 22:58 wysłana przez sabekk »
Każdy głupi ma swój rozum... samo życie.
---
Ignorowani: NiepokornaHadra

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 11 Luty, 2017, 22:53 »
ostrzeżenia typu Galatów 1:6-9

W dzisiejszych czasach dotyczą m.in. Towarzystwa Strażnica. Ściągnęli na siebie przekleństwo św. Pawła. To przekleństwo ściągają na siebie również ci, którzy powtarzają strażnicowe brednie.

czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej?

„Istota Bożej natury
Istotą bytu nazywamy to, co sprawia, że dany byt jest tym czym jest. To znaczy, że posiada on określoną naturę, a ta z kolei jest istotą w działaniu.
W Bogu istota utożsamia się z Jego przymiotami, a ściślej mówiąc każdy przymiot stanowi o naturze Boga, bo przymioty bardziej mówią nam o Bogu działającym niż o Bogu w istocie (np. wszechmoc, która bardziej nam ukazuje naturę niż istotę Boga). Podobnie możemy powiedzieć, że Bóg jest samym miłosierdziem, miłością czy istnieniem. W Bogu więc każdy przymiot tworzy Jego naturę. W stworzeniach zaś nie i nigdy. Bo jeśli człowiek jako indywidualna osoba, jest miłosierny, to jest to jego przymiot i nie stanowi natury wszystkich ludzi.” (Bóg Jeden w Trójcy Osób, s.316-329)
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 22:56 wysłana przez Tusia »

Offline sabekk

« Odpowiedź #260 dnia: 11 Luty, 2017, 22:55 »
W dzisiejszych czasach dotyczą m.in. Towarzystwa Strażnica. Ściągnęli na siebie przekleństwo św. Pawła. To przekleństwo ściągają na siebie również ci, którzy powtarzają strażnicowe brednie.

No więc?
Skoro twierdzisz, że mając naturę boską, "Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę", no to czy mógłbyś zdefiniować czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej?
Przeoczyłeś również: Jeśli "znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury", jak mówisz, no to czyż znajomość przyszłości również jej nie dotyczy, czy też już tutaj konsekwencji w tym nie ma i jako człowiek ją znał?
---

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 11 Luty, 2017, 22:58 »
Skoro twierdzisz, że mając naturę boską, "Syn Boży - druga osoba Trójcy Świętej przyjmuje ludzką naturę", no to czy mógłbyś zdefiniować czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej?

Patrz wyżej. A jeśli chcesz wiedzieć coś więcej:

http://piotrandryszczak.pl/trojca_dogmatyka_katolicka.html

Poza tym, zachowujesz się tak, jakbyś chciał na siłę dyskutować o filmie, którego nie widziałeś.
« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 23:01 wysłana przez Tusia »

Offline sabekk

« Odpowiedź #262 dnia: 11 Luty, 2017, 23:00 »
Patrz wyżej.

Konkretnie, bo wygląda na to, że masz jakieś problemy z zdefiniowaniem tego, w co wierzysz.

Poza tym, zachowujesz się tak, jakbyś chciał na siłę dyskutować o filmie, którego nie widziałeś.

« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 23:02 wysłana przez sabekk »
---

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Luty, 2017, 23:02 »
Konkretnie, bo wygląda na to, że masz jakieś problemy z zdefiniowaniem tego, w co wierzysz.

Nie mam żadnych problemów.

Offline sabekk

« Odpowiedź #264 dnia: 11 Luty, 2017, 23:03 »
Nie mam żadnych problemów.

No to śmiało...
---

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Luty, 2017, 23:04 »

Offline sabekk

« Odpowiedź #266 dnia: 11 Luty, 2017, 23:07 »
„Istota Bożej natury
Istotą bytu nazywamy to, co sprawia, że dany byt jest tym czym jest. To znaczy, że posiada on określoną naturę, a ta z kolei jest istotą w działaniu.
W Bogu istota utożsamia się z Jego przymiotami, a ściślej mówiąc każdy przymiot stanowi o naturze Boga, bo przymioty bardziej mówią nam o Bogu działającym niż o Bogu w istocie (np. wszechmoc, która bardziej nam ukazuje naturę niż istotę Boga). Podobnie możemy powiedzieć, że Bóg jest samym miłosierdziem, miłością czy istnieniem. W Bogu więc każdy przymiot tworzy Jego naturę. W stworzeniach zaś nie i nigdy. Bo jeśli człowiek jako indywidualna osoba, jest miłosierny, to jest to jego przymiot i nie stanowi natury wszystkich ludzi.” (Bóg Jeden w Trójcy Osób, s.316-329)

Patrz wyżej.

Stwierdzenie "Istotą bytu nazywamy to, co sprawia, że dany byt jest tym czym jest. To znaczy, że posiada on określoną naturę" nie określa czym ona jest.

No to masz:

http://piotrandryszczak.pl/trojca_dogmatyka_katolicka.html

Tam nic o tym nie ma...  Co się z tobą dzieje? Posługujesz się terminami które nie wiesz jak zdefiniować?

Znowuż minąłeś slalomem dwie kwestie...
Jeśli "znajomość ludzkich myśli nie dotyczy Jego ludzkiej natury", jak mówisz, no to czyż znajomość przyszłości również jej nie dotyczy, czy też już tutaj konsekwencji w tym nie ma i jako człowiek ją znał?

« Ostatnia zmiana: 11 Luty, 2017, 23:30 wysłana przez sabekk »
---

Offline Fantom

« Odpowiedź #267 dnia: 11 Luty, 2017, 23:26 »
To co ty sobie myślisz to twoja prywatna sprawa. Podaj wersety biblijne potwierdzające istnienie Trójcy.

Powielasz tu jakieś obrazki które niczego nie potwierdzają, wymyślasz sobie jakieś teorie o wszechmocy człowieka . Niesamowite rzeczy tu wypisujesz tylko jakoś uzasadnienia biblijnego ŻADNEGO . ;)
kserksess domaga się wersetów biblijnych?:) a to dobre:) jak na priv prosiłem go kilka razy o wersety biblijne to nabrał wody w usta.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Luty, 2017, 01:18 »

Pisałem już o tym, ale nie czytasz. Szkoda mi czasu na Twój upór.

Offline Roszada

« Odpowiedź #269 dnia: 12 Luty, 2017, 09:20 »
Cytat: sabekk w Wczoraj o 23:07

Jak sabekk nie rozróżnia, czy nie wie, czy głupio pyta, to rzeczywiście nie ma co z nim dyskutować. :-\
Ja się czasem zastanawiam, czy on nie jest aby swarliwego ducha, tylko po to pisze by się wykłócać. ;)
Co mi się zdaje, że tak jest.
Niech on przedstawi definicję:
"czym jest owa natura i czym boska różni się od ludzkiej".
Zna Jehowę i Adama to niech opisze.