Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85104 razy)

Offline kserksess

Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Luty, 2017, 11:36 »
Manipulacjom to ulegacie ale wy. Jest w Biblii napisane jasno , że Jezus i Jehowa są JEDNO. Ich zamierzenia są jednakowe.
Jak tłumaczycie sobie słowa Jezusa :

„Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?”+ 37  On rzekł do niego: „‚Masz miłować Jehowę, twojego Boga, całym swym sercem i całą swą duszą, i całym swym umysłem’.+ 38  To jest największe i pierwsze przykazanie. " Mt 22

Jezus jest i dla mnie Panem i nawet Królem ale wskażcie mi wersety mówiące tak jak o Jehowie, że Jezus jest Najwyższym Bogiem i nie ma mu równego. Póki co to manipulujecie wersetami a żal tego czytać.

Póki co piszecie i tak tylko o Jehowie i o Jezusie a gdzie podział się duch święty, tzw trzecia osoba boska waszej Trójcy ? ;)

"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline ariel

« Odpowiedź #106 dnia: 07 Luty, 2017, 11:37 »
O! Kserkses wyznaje henoteizm.

Szczerze mówiąc, nie sądzę. Wystarczy, że uznaje, iż ontycznie jedynym Bogiem jest JHWH, natomiast tytularnie JHWH jest Bogiem Najwyższym ponieważ tytuły "el/eloah/elohim/theos" są przypisywane w Biblii nie tylko Bogu JHWH.

Cytat: bene
Aby rozmawiać na temat trójcy należałoby ustalić bardzo dokładną definicję określenia osoba.
Następnie ustalić czy Bóg jest osobą

Tradycyjnie przyjmowana definicja Boecjusza mówi, że osoba to indywidualna substancja natury rozumnej. Zgadzasz się z tą definicją?
« Ostatnia zmiana: 07 Luty, 2017, 11:42 wysłana przez ariel »
http://thaleia.pl/
Unitariański serwis apologetyczny. Since 1999..
One God, the Father and one Lord, Jesus Christ...

Offline kserksess

« Odpowiedź #107 dnia: 07 Luty, 2017, 11:40 »
Ja uznaję, że tetragram to imię Boga. Przyjęto na całym świecie , ze tetragram ten odczytuje się jako Jehowa lub Jahwe. Jest to imię Boga jedynego i najwyższego, stwórcy wszystkiego . I nic ponad to. Żadnych ludzkich kłamstw i filozofii.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
  • Polubień: 2041
  • Nigdy nie byłem ŚJ.... KRK
« Odpowiedź #108 dnia: 07 Luty, 2017, 12:17 »
Jest to imię Boga jedynego i najwyższego, stwórcy wszystkiego .

A Jezus nie jest Stwórcą?
„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Offline kserksess

« Odpowiedź #109 dnia: 07 Luty, 2017, 13:22 »
A Jezus nie jest Stwórcą?

Jest, wspólnie z Jehową . Jezus nie jest Bogiem najwyższym bo jak dobrze wiesz i Jezus został stworzony przez Jehowę. Wzmianka o tym jest już w Rdz 1,26. W całej Biblii nie ma ani jednego zdania, że Jezus to Jehowa i ze Jezus to Bóg najwyższy i równy Jehowie.

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Luty, 2017, 13:30 »
Jest, wspólnie z Jehową .

Bóg sam stwarzał niebo i ziemię, nie było z Nim żadnego stworzenia:

"Tak mówi Jahwe, twój Odkupiciel,
Twórca twój jeszcze w łonie matki:
«Jam jest Jahwe, uczyniłem wszystko,
Sam rozpiąłem niebiosa,
rozpostarłem ziemię; a któż był ze Mną?" (Iz 44, 24)

"Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,
dziełem też rąk Twoich są niebiosa." (Hbr 1, 10)

Jezus nie jest Bogiem najwyższym bo jak dobrze wiesz i Jezus został stworzony przez Jehowę.

Pismo Święte nie mówi o tym, że Jezus jest stworzeniem.

Wzmianka o tym jest już w Rdz 1,26. W całej Biblii nie ma ani jednego zdania, że Jezus to Jehowa i ze Jezus to Bóg najwyższy i równy Jehowie.

Jesteś ofiarą zakłamania Strażnicy. Nauka o Trójcy nie mówi, że Jezus jest Jehową, więc nie musisz tego udowadniać.

Offline kserksess

« Odpowiedź #111 dnia: 07 Luty, 2017, 13:35 »
Bóg sam stwarzał niebo i ziemię, nie było z Nim żadnego stworzenia:

"Tak mówi Jahwe, twój Odkupiciel,
Twórca twój jeszcze w łonie matki:
«Jam jest Jahwe, uczyniłem wszystko,
Sam rozpiąłem niebiosa,
rozpostarłem ziemię; a któż był ze Mną?" (Iz 44, 24)

"Tyś, Panie, na początku osadził ziemię,
dziełem też rąk Twoich są niebiosa." (Hbr 1, 10)

Pismo Święte nie mówi o tym, że Jezus jest stworzeniem.

Jesteś ofiarą zakłamania Strażnicy. Nauka o Trójcy nie mówi, że Jezus jest Jehową, więc nie musisz tego udowadniać.

Co do Trójcy to ten dogmat kłamliwie podaje, ze Jehowa, Jezus i duch święty to osoby sobie równe. To jest wielkie kłamstwo Wielkiego babilonu pochodzące z pogańskich religii.

Co do wersetu z Izajasza - nie ma tu żadnej sprzeczności. To jehowa jest początkiem wszystkiego. jak wiesz, na końcu i sam Jezus będzie poddany Jehowie, swojemu Ojcu.

Jak rozumiesz Rdz 1,26 ? ;)

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Luty, 2017, 13:45 »
Co do Trójcy to ten dogmat kłamliwie podaje, ze Jehowa, Jezus i duch święty to osoby sobie równe.

W czym są sobie równe Osoby w Bogu?

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Luty, 2017, 14:49 »
Szczerze mówiąc, nie sądzę. Wystarczy, że uznaje, iż ontycznie jedynym Bogiem jest JHWH, natomiast tytularnie JHWH jest Bogiem Najwyższym ponieważ tytuły "el/eloah/elohim/theos" są przypisywane w Biblii nie tylko Bogu JHWH.

Nieprawda. Przecież napisał, że są inni bogowie, np. szatan. Skoro Jezus jest wg niego THEOS, to ontycznie jest BOGIEM, mniejszym od JHWH wg niego, ale BOGIEM. No bo jeśli nie to jakim jest bytem?
Kserkses jest klasycznym henoteistą.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Luty, 2017, 15:29 »
Jezus nie jest Bogiem najwyższym bo jak dobrze wiesz i Jezus został stworzony przez Jehowę.

Jak stworzony skoro jest zrodzony?

"Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek:
Ty jesteś moim Synem,
Jam Cię dziś zrodził?" Hbr 1,5

„Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim” (Mt 8:11),

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 07 Luty, 2017, 18:31 »
Jezus nie urodził się jako człowiek z Maryi ?

Gorszyciel, może zastanów się co w ogóle oznacza słowo "bóg". Bogów masz tysiące. Dla wielu ludzi bogiem jest np pieniądz, dla innych alkohol dla innych Trójca a dla mnie Bogiem jest tylko Jehowa.  Poczytaj co oznacza termin "bóg".

Biblia środki materialne, brzuch czy pijaństwo nazywa bogiem ironicznie. Jeżeli wg Ciebie bogów jest tysiące, a jeden najwyższy, to jesteś henoteistą ex definitione.

Offline kserksess

« Odpowiedź #116 dnia: 07 Luty, 2017, 18:34 »
Biblia środki materialne, brzuch czy pijaństwo nazywa bogiem ironicznie. Jeżeli wg Ciebie bogów jest tysiące, a jeden najwyższy, to jesteś henoteistą ex definitione.

Szatan też jest nazwany bogiem ironicznie ? Dla wielu ludzi traktowanie np pieniędzy jako boga wcale nie jest ironiczne.

Offline tomek_s

• Pionier specjalny
« Odpowiedź #117 dnia: 07 Luty, 2017, 18:35 »
Jezus nie urodził się jako człowiek z Maryi ?

A co to ma do:

"Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek:
Ty jesteś moim Synem,
Jam Cię dziś zrodził?" Hbr 1,5

Czyli jest zrodzony? Bo Ojciec mówi: "Jam Cię dziś zrodził".

P.S. Akurat w tym wersecie jest również zaprzeczenie jakoby Jezus był Michałem Aniołem.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 07 Luty, 2017, 18:37 »
Szatan też jest nazwany bogiem ironicznie ? Dla wielu ludzi traktowanie np pieniędzy jako boga wcale nie jest ironiczne.

Napisałem, że Biblia nazywa te rzeczy/byty bogami w sensie ironicznym, prześmiewczym. Już wiem, że dla Ciebie te rzeczy nie są bogami w sensie ironicznym (i tu do Ariela: A nie mówiłem, że wyznaje henoteizm? :) ), tylko innymi i mniejszymi od Jahwe bogami. Czy szatan jest wg Ciebie prawdziwym bogiem?

od-nowa

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Luty, 2017, 18:51 »
Jest, wspólnie z Jehową . Jezus nie jest Bogiem najwyższym bo jak dobrze wiesz i Jezus został stworzony przez Jehowę. Wzmianka o tym jest już w Rdz 1,26. W całej Biblii nie ma ani jednego zdania, że Jezus to Jehowa i ze Jezus to Bóg najwyższy i równy Jehowie.
Na początku było Słowo, a ono Słowo było u Boga, a Bogiem było ono Słowo. To było na początku u Boga. Wszystkie rzeczy przez nie się stały, a bez niego nic się nie stało, co się stało; A to Słowo ciałem się stało (…) − Jan 1:1-3, 14 (BG).

Bogiem było Słowo.
Słowo ciałem się stało.