Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: TRÓJCA  (Przeczytany 85056 razy)

Gorszyciel

• Gość
Odp: TRÓJCA
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Luty, 2017, 22:59 »
Roszada, pamiętaj Biblia nie kłamie, kłamiesz ty i twoi ojcowie kościoła. Odrzuć te twoje "natchnione" pisemka i zacznij czytać tylko Biblię. To pomaga na rozjaśnienie umysłu.

Oj, uważaj. Mam nadzieję, że wiesz, że czytanie tylko Biblii jest uważane przez Twoich nauczycieli ze Stanów uważane za bardziej niebezpieczne niż czytanie Ojców Kościoła...

Offline Startek

« Odpowiedź #91 dnia: 05 Luty, 2017, 07:08 »
Roszada witaj w ORGANIZACJI  ! Odrzucileś te swoje natchnione pisemka , zacząłeś czytać Biblię  , nienatchnione słowo Boże , bo to spirytystyczny przekład Wescota i Horta z dodatkiem spirytystycznych  wersetów Joachima Grebera . Wydawany przez Corporacje  Watchtower . Zapowiada się nieźle  . Żeby rozumieć Biblię  i mieć rozjaśniony umysł  trzeba odbyć studium biblijne za pomocą książki : Czego.  (Nie ) uczy biblia , wydana przez niewolnika wiernego iroztropnego ,którego nie ustanowił Chrystus a ustanowi w przyszłości gdy przyjdzie widzialnie  ( więc kto go ustanowił ? )  Co raz lepiej .  Twój umysł Roszada jaśnieje  niczym ulubiony werset z Biblii  ciała kierowniczego . Odrzucileś natchnione pisemka , ale za to obowiązkowe studium biblii zapomocą strażnicy . Która wydawana jest przez Ciało Kierownicze , które jest nie natchnione przez Boga  i kłamie  . No ładnie , ☺☺☺

Offline bene

« Odpowiedź #92 dnia: 05 Luty, 2017, 09:39 »
Aby rozmawiać na temat trójcy należałoby ustalić bardzo dokładną definicję określenia osoba.
Następnie ustalić czy Bóg jest osobą
Ustalić kto ma prawo decydować o tym kim lub czym ma się stać Bóg zgodnie z Exo 3:13-14 nwt-pl "(13) Lecz Mojżesz powiedział do prawdziwego Boga: "Załóżmy, że teraz pójdę do synów Izraela i powiem im: 'Bóg waszych praojców posłał mnie do was', a oni rzekną do mnie: 'Jakie jest jego imię?' Co mam im powiedzieć?" (14) Wtedy Bóg rzekł do Mojżesza: "OKAŻE SIĘ KIM SIĘ OKAŻĘ". I dodał: "Oto, co masz powiedzieć synom Izraela: 'OKAŻĘ SIĘ posłał mnie do was'
Po tych ustaleniach można podejmować jakąkolwiek dyskusję
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Luty, 2017, 11:31 »
Exo 3:13-14 nwt-pl "(13) Lecz Mojżesz powiedział do prawdziwego Boga: "Załóżmy, że teraz pójdę do synów Izraela i powiem im: 'Bóg waszych praojców posłał mnie do was', a oni rzekną do mnie: 'Jakie jest jego imię?' Co mam im powiedzieć?" (14) Wtedy Bóg rzekł do Mojżesza: "OKAŻE SIĘ KIM SIĘ OKAŻĘ". I dodał: "Oto, co masz powiedzieć synom Izraela: 'OKAŻĘ SIĘ posłał mnie do was'

Werset nieaktualny. Już zmieniono:

Offline bene

« Odpowiedź #94 dnia: 05 Luty, 2017, 14:12 »
Werset nieaktualny. Już zmieniono:

Ale w nowszym tłumaczeniu to samo przesłanie jest stanę się kim zechcę się stać. A to oznacza że jeżeli zechcę się stać aniołem lub człowiekiem to kto mi zabroni. Ja sam o tym zadecyduję.
Ciekawe jakie rośliny mają zmysły by poznać jaką budowę ma  owad oraz gdzie mają mózg aby mogły przetwarzać dane z poprzednich cyklów swojej egzystencji aby móc dostosować się do jego budowy

Offline kserksess

« Odpowiedź #95 dnia: 06 Luty, 2017, 16:30 »
Kserskess, pytanie do Ciebie. Kim dla Ciebie jest Jehowa? I na jakiej podstawie tak uważasz?

Jehowa jest dla mnie najwyższym Bogiem, Ojcem Jezusa czyli tym o czym świadczy całe Pismo Święte .

Ja cały czas czekam na wersety, które udowodnią kłamliwą teorię o Trójcy. Póki co zero dowodów na to z waszej strony.

« Ostatnia zmiana: 06 Luty, 2017, 16:31 wysłana przez kserksess »
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Enmebaralugalzagesi

« Odpowiedź #96 dnia: 06 Luty, 2017, 16:44 »
Jehowa jest dla mnie najwyższym Bogiem

Czyli nie jest jedynym bogiem?

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Luty, 2017, 18:03 »

O! Kserkses wyznaje henoteizm.

Offline Startek

« Odpowiedź #98 dnia: 06 Luty, 2017, 19:09 »
Kserksess  TY NIE MASZ CZCIĆ JAKIEGOS JEHOWY , TY MASZ CZCIĆ JEZUSA CHRYSTUSA ! BO TAKA JEST WOLA OJCA .  A JEZELI CZCISZ JEZUSA CHRYSTUSA JAKO PANA   jak twierdzisz  ,  TO ZAPRASZAMY DO WSPÓLNEJ MODLITWY DO PANA JEZUSA  , JAK TO CZYNILI APOSTOŁOWIE !

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Luty, 2017, 23:58 »
Jehowa jest dla mnie najwyższym Bogiem

Kto dla Ciebie jest najwyższym Pasterzem?

Offline Startek

« Odpowiedź #100 dnia: 07 Luty, 2017, 00:26 »
Kserksess , czy Ty akurat znasz aktualne zrozumienie , być może chłopie się zagubileś i nie nadążasz za organizacją jehowy . Pomyślałem sobie  co na to nasz brat Szymon M.

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Luty, 2017, 00:28 »
Kserkses wyleciał z rydwanu na zakręcie.

Offline kserksess

« Odpowiedź #102 dnia: 07 Luty, 2017, 06:33 »

Oczywiście że Jehowa nie jest jedynym Bogiem na ziemi. Mówili już o tym nawet apostolowie np w 1 Kor 8,5-7 :
 A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie - jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów3 - 6 dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także my jesteśmy4. 7 Lecz nie wszyscy mają "wiedzę".

Dlatego bardzo ważne jest aby Bóg Najwyższy, Jehowa,  miał swoje imię. I nie ma jemu równego jak to głoszą czczący Trójcę czyli trzy osoby boskie w jednej osobie.
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Startek

« Odpowiedź #103 dnia: 07 Luty, 2017, 07:02 »
Nie ma w nikim innym zbawienia , gdyż nie dano nam ludziom żadnego innego imienia pod niebem ,  w którym moglibysmy być zbawieni .Dz4:12. Każdy kto wezwie imienia Jehowy , będzie zbawiony Dz2: 21 . Także Rzym  10:13 Dlatego zbawiony bedzie każdy kto wzywa imienia Jehowy . Jeszcze ten Rzym 10:11 Pismo bowiem stwierdza :  Ten kto w Niego wierzy , nie będzie zawstydzony .  Kserksess to było dla Ciebie  .

Offline agent terenowy

« Odpowiedź #104 dnia: 07 Luty, 2017, 08:17 »
Kto dla Ciebie jest najwyższym Pasterzem?

Większej manipulacji wersetami dawno nie widziałem.
Np. w Eze 34 Jahwe mówi, że sam będzie pasł owce, ale w w. 23 i dalej mówi jak. Że ustanowi jednego pasterza.
Tekst z 1 Pt 5 o Najwyższym Pasterzu też wycięto z kontekstu, jakim jest zachęta do starszych, żeby paśli godnie; i w porównaniu z nimi Jezus jest Arcypasterzem.(podobnie jak arcykapłan dla kapłanów). Tytuł "Najwyższy"(gr. Hypsistos) nigdzie w Biblii nie odnosi się do Jezusa, który to jest Synem Najwyższego. Z tej tabelki Swiadkowie się powinni uczyć, jak się manipuluje Biblią.
"Wszyscy, którymi kieruje duch Boży, naprawdę są synami Bożymi" (Rz 8:14 NŚ rew.)