Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: 2017 - Odstępcze poglądy współmałżonka przyzwoleniem na separację  (Przeczytany 27215 razy)

Offline robbo1

Odp: 2017 - Odstępcze poglądy współmałżonka przyzwoleniem na separację
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Październik, 2017, 18:43 »
Najbardziej "chore" jest posądzanie mnie o pisanie nieprawdy.
Tak naprawdę jest to impertynenckie,niestosowne,nieuprzejme itp.

Jak usłyszycie prawdę posądzacie o pisanie nieprawdy.
Nie mm czego ukrywać i nie ukrywam.

To,ze niektórzy z was nie darzycie uznaniem natchnionego słowa,wasza zdanie.

Nigdzie się nie "zgubiłem".
Według mnie to niektórzy z was się pogubiło.

Ale niech będzie ,że to ja pobłądziłem zagubiłem się w swoich rozważaniach.
Niestety większość z was nie potrafi wykazać nic poza opowiedzeniem o swoich żalach.
Powtarzam macie do nich prawo.
Nasza niedoskonalośc to nie powód odrzucenia.

Offline CEGŁA

« Odpowiedź #61 dnia: 26 Październik, 2017, 22:02 »
Przypomnijcie mi proszę jak miał na imię ten idiota z naszego Forum co był, a już go nie ma.  Chodzi mi o jego NIK.  Pamiętam go ktoś może ?
Niektórzy ludzie są bez "wyższej wartości" i nie warto poświęcać im czasu.

Ignoruję: Trampek, KaiserSoze, Matus, Sabekk itp.

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Październik, 2017, 22:21 »
Niestety większość z was nie potrafi wykazać nic poza opowiedzeniem o swoich żalach.
Powtarzam macie do nich prawo.
A co? Mamy jeszcze podziwiać tych którzy tak zmanipulowali naszych bliskich, że wolą słuchać 7 "mędrców" z zachodu, niż dbać o więzy rodzinne i o swoich bliskich? Naprawdę nie życzę Ci żebyś kiedykolwiek musiał być w sytuacji, której doświadczyło wielu z nas.
 Może będę lekko namolny ale ciekawi mnie Twoja odpowiedź na moje pytanie, której nie udzieliłeś jeszcze. Chyba że nie znasz odpowiedzi.

A jak mamy traktować osoby które tak zmanipulowały naszych bliskich, że się nas wyrzekli? Jak mamy traktować osoby które nas oszukały? Albo jak traktować osoby zapewniające o przyjaźni, czy miłości, a które w jednej chwili wyrzekają się nas.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline CEGŁA

« Odpowiedź #63 dnia: 26 Październik, 2017, 22:54 »
Może będę lekko namolny ale ciekawi mnie Twoja odpowiedź na moje pytanie, której nie udzieliłeś jeszcze. Chyba że nie znasz odpowiedzi.

Ej, robbo1 odpowiec grzecznie na pytanie zadane przez Nemo!
Niektórzy ludzie są bez "wyższej wartości" i nie warto poświęcać im czasu.

Ignoruję: Trampek, KaiserSoze, Matus, Sabekk itp.

Offline MX

« Odpowiedź #64 dnia: 26 Październik, 2017, 23:29 »

(...)
Myślę, że piszesz "swoją prawdę" na temat bycia w i o tej organizacji. To co opisujesz jest raczej twoją bardzo subiektywną oceną spowodowaną w wielu miejscach racjonalizacją. Masz pewien obraz, który jest bardziej marzeniem niż rzeczywistością. Tak pragniesz aby tak było, że uwierzyłeś w marzenie jak w rzeczywistość i napewno szczerze piszesz jak to widzisz. Raczej więc nikt ci nie sugeruje, że piszesz nieprawdę celowo i świadomie. Ale jednak w konfrontacji z rzeczywistością wiele twoich tez okazuje się jednak nieprawdą.

I czy mógłbyś odpowiedzieć bo jestem ciekawy - podaj przykłady takich niewygodnych pytań po chrzcie jakie zadawałeś nadzorcom?

MX - koniec - MX

WIDZĘ MROKI

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Październik, 2017, 10:00 »
Tak naprawdę jest to impertynenckie,niestosowne,nieuprzejme itp.

Nasza niedoskonalośc to nie powód odrzucenia.
Pogrubienie dodane

Piszesz o impertynencji.
Według SJP Impertynencja-"niestosowne, bezczelne, obraźliwe zachowanie się wobec kogoś"

I kto tu jest impertynentem?
To takie typowe dla św.j., mówią o nieporządku na czyimś podwórku podczas gdy u siebie nie widzą cho cho i jeszcze więcej.
To takie typowe, a co Pan Jezus mówił o źdźble w czyimś oku i belce, nie ustosunkowujesz się do pytań, twoim zdaniem jest to stosowne?
Do niedoskonałości którą przywołałeś nie będę się odnosił, jest to nauka wymyślona przez mędrców z Warwick, by usprawiedliwiać swe pomyłki i kręcenie tak zwanymi prawdami. Nie pamiętam zebrania by to słowo"niedoskonały, omylny",  nie było użyte, niekiedy to aż w uszy kuło.
Jeżeli chcesz innym zwracać uwagę zacznij, od siebie. Udzielając odpowiedzi wykażesz że jesteś tym kim piszesz, chociaż na dzień dzisiejszy sam wskazałeś swą postawą że daleko jesteś w lesie.
Możesz mi napisać że to ja jestem w lesie, tak, w lesie to ja byłem, oj byłem, to nie był las, lecz odległa i głęboka głusza.  Ten gąszcz był podobny do tego w którym chodziła drużyna pierścienia nie widząc nieba, a za każdym pniakiem czaiła się gadzina. Tak że do roboty.

Offline robbo1

« Odpowiedź #66 dnia: 27 Październik, 2017, 13:42 »
Nie dotyczyły one organizacji tylko "sprzeczności" w natchnionym słowie.
Z tych co pamietam to na przykład.
Takich jak z Rodz.6:20 ...po parze niechaj wejdą do ciebie,aby niw wyginęły".
Potem inaczej:
"Z wszelkich zwierząt czystych weź z sobą siedem samców i siedem samic,ze zwierząt zaś nieczystych po jednej parze;samca i samicę,również i z ptactwa..." Rodz.7:2-3

I w ostateczności :
"Ze zwierząt czystych i nieczystych ,z ptactwa i ze wszystkiego,co pełza po ziemi po dwie sztuki weszły do arki..." Rodz.7:8-9

Wypominałem istnienia sprzeczności w natchnionym słowie.
Odpowiedzi na ten zarzut w tedy nie otrzymałem.
Wtedy też zadałem pytanie odnośnie "widzenia stwórcy".
Sprzeczności między tym,że nie można go zobaczyć i tego,że nikt go nigdy nie widział.
A Wyj.24:9-11 "mogli oglądać",czy "ujrzeli",ponieważ na wybranych" nie podniósł swojej reki.

Z  tej przyczyny Wyj.3:6

Nie odnoszę się do naszych publikacji tylko natchnionego słowa,więc nie wypominajcie mi "strażnicowe myślenie" itp.
Nie mi.
I do mnie tutaj przekierowujcie swoje obiekcje,nie "ciała" itp.
Piszę w swoim imieniu ,niemniej staję w obronie "organizacji" nie wykorzystując sposobu myślenia organizacji.
I pewne jest,że wielu wybiera wierzenie nad swoich najbliższych.
Tylko,że tego oczekiwał i nasz zbawiciel.

I proszę podajcie pytanie co do którego mam się ustosunkować.
To o pedofilie.
Na to odpowiadałem.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik, 2017, 13:45 wysłana przez robbo1 »

Offline Światus

« Odpowiedź #67 dnia: 27 Październik, 2017, 14:36 »
Robbo, kiedyś pisałeś, że czekasz na "nowe światła", "nowe zrozumienie".
Tymczasem, jak pewnie czytałeś, CK za 2 lata rozważa przedruki starych Strażnic, gdyż może dojść do wniosku, że wyczerpali już tematy.
Co ty na to?
Czy zrozumienie od nowa będzie się zmieniać po staremu, tzn. będzie dostosowywane do starych Strażnic?
Co z nauką? Czy to nie jest zaprzeczeniem coraz większej wiedzy, lepszego poznania? Powrót do tego co było to nie jest rozwój, lecz w najlepszym przypadku stagnacja.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline Nemo

• El Kapitan
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Październik, 2017, 21:21 »
I proszę podajcie pytanie co do którego mam się ustosunkować.
Widzę że wybiórczo czytasz ten temat, albo unikasz niewygodnych pytań. Czy mam uznać że zdezerterowałeś? Odpowiedz proszę na wybitnie proste pytanie, bo zarzuciłeś nam że tylko wylewamy żale na WTS.
A jak mamy traktować osoby które tak zmanipulowały naszych bliskich, że się nas wyrzekły? Jak mamy traktować osoby które nas oszukały? Albo jak traktować osoby zapewniające o przyjaźni, czy miłości, a które w jednej chwili wyrzekają się nas.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline robbo1

« Odpowiedź #69 dnia: 28 Październik, 2017, 13:46 »
Rozumiem,że występujesz przeciw wybieraniu wiary nad rodzinę ,nad ojca,matkę itp.
Niestety występujesz w ten sposób przeciw nauczaniu naszego zbawiciela z Łuk.14:26,czy Mt.10:37
Niestety z powodu "wiary" miały nastąpić "podziały w rodzinie".
Wiara miała stać przed najbliższymi,to pewne.
I co istotne tak miało być,i tak jest.
I nie mam na myśli tutaj tylko wyboru naszej wiary nad rodzinę przez niektórych członków rodziny.
Spotyka się to tam,gdzie następuje zmiana wiary [na poważnie].
patrz.Luk.12:51-53

A jeżeli idzie o "przedruki starego",to nie widzę w tym nic niestosownego.
Artykuły odnośnie naszego życia,właściwego postępowania i zasad ewangelicznych,które je wyznaczają itp.nie uległy wielkim zmianom.
Niewiele można "dodać,czy ująć".
To tak jak z omówieniem dwudziestu cech "starszego zboru".
Te pozostają niezmienne niezależnie od upływu czasu.
Zamianowanie zmienione,czy" przywrócone".
Wymogi nie.

Niemniej pewne jest,że należy sprawdzać "stare z nowym".
I dotyczy to nie tylko naszych publikacji.
I tak Augustyn Jankowski OSB w przedmowie do wydania nowej książki [nowego wydania]:
"Eschatologia Nowego Testamentu" dosł.w."Przedmowie do niniejszego wydania" Kraków-Tyniec ,w Dzień Zaduszny 2005 napisał,
że w ostatnich dwudziestu latach pojawiło się wiele nowych publikacji na ten temat,i ponieważ to:
 "zaznaczyło się znacznym p o s t ę p em,stąd t r e ś ć poprzedniego wydania otrzymała odpowiednie p o s z e r z e n i e o te dane,które można było znaleźć na podstawie wydanych w tym czasie publikacji.Niektóre d a w n e dane należało wręcz p o p r a w i ć".
Jak trzeba to trzeba.
Czynimy podobnie.

« Ostatnia zmiana: 28 Październik, 2017, 14:26 wysłana przez robbo1 »

Offline rzeski

« Odpowiedź #70 dnia: 28 Październik, 2017, 15:31 »
Nijak ma się to do słów Jezusa aby miłować tych którzy was prześladują i modlić się za nich, aby być synami Ojca który jest w niebie.
Kiedyś szczerze wierzyłem że ŚJ właściwie to rozumieją.Teraz jestem przekonany że chodziprzede wszystkim o sprawowanie kontroli pod płaszczykiem "anioła światłości"..Co mnie najbardziej do tego przekonało?."Nowe światło" dotyczące definicji rozpasanie, już wtedy gdy się ukazało miałem wrażenie że jest mocno naciągane, obawiałem się że niektórzy starsi w zborach mogą krzywdzić innych naciągając tą definicję do swoich potrzeb, albo niedojrzałego zrozumienia. Nie myślałem wtedy że jest to celowe działanie CK w obliczu coraz większej świadomości głosicieli i pojawiania się trudnych pytań. Nowe pojęcie rozpasania pozwala zaduszać w zalążku
"nieuczesane myśli" jako przejaw buntu i braku szacunku.Niestety taka jest rzeczywistość
A już zupełnie śmieszne jest to że można uznać za odstępcę kogoś kto myśli wg. starego światła, czyli czytaj: "nie podąża za rydwanem Jehowy". Rzeczywiście tak jak jest w jednej pieśni: wiedzie nas przewodników dwóch, to niewolnik wierny i Jehowy duch". Według ewangelii jest to czysta herezja, bo głową zboru nie jest niewolnik, nie jest Jehowa, ale jest nim Chrystus co zresztą wg. Biblii jest wolą i postanowieniem Jego Ojca.
Więc twierdzenie jakoby mamy podążać za niewolnikiem dokądkolwiek idzie (słowa br. Szymczaka z kom. Oddziału) są tym co naprawdę powinno niepokoić szczerych badaczy Słowa Bożego.
Wypowiedź br. Szymczaka słyszałem osobiście gwoli ścisłości.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik, 2017, 15:56 wysłana przez rzeski »

Offline Światus

« Odpowiedź #71 dnia: 28 Październik, 2017, 15:55 »
Robbo, piszesz, że miały wystąpić podziały w rodzinie ze względu na wiarę.

Jasnym jest, że będą i są podziały. ALE NIE JEST TO NAKAZ DZIELENIA RODZIN tylko informacja!
Czy rodzice SAMI decydują o zaprzestaniu kontaktów z wykluczonymi dziećmi, czy jest to nakaz narzucony "z góry"?
Czy to wierzący mieli występować przeciw niewierzącym, czy raczej odwrotnie?
Co z odstępcami, którzy wierzą w Boga, a nie wierzą w SAMOZWAŃCZEGO niewolnika?
Jeżeli uznamy brak kontaktów za karę, to czy nie powinien karać ten, wobec kogo popełniono wykroczenie/grzech? (Czy mam przebaczyć mojemu bratu aż 7 razy?)
W jaki sposób można podważyć nauki niewolnika i nadal móc rozmawiać z rodziną i przyjaciółmi pozostającymi ŚJ? (Niewodnik NIE JEST nieomylny - Strażnica luty 2017)

W organizacji nie ma ani przebaczenia, ani miłosierdzia.
Czy warto zrywać relacje z powodu omylnej Strażnicy?

Offline rzeski

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Październik, 2017, 16:16 »
I jeszcze jedna myśl: Jezus nauczał jak ktoś mający władzę, w przeciwieństwie do faryzeuszy i uczonych w piśmie jako klasy.
Nie widzę nic niewłaściwego w analizie myśli np. tzw. ojców kościoła, tylko obawiam się że niektórzy cytują ich aby białe było czarnym, a czarne białym.Swego czasu w Przeb się! był taki cytat: największe prawdy są najprostsze, tak samo jest z ludźmi... .
Pewne prawdy są tak oczywiste że aż niemożliwe do przyjęcia przez niektórych.
Np. pedofilia(temat już z wręcz przysłowiowy), jest wstrętnym grzechem, ale dla niektórych to nieistotne, ważniejsza jest odpowiednia długość spódniczki, niestosowność noszenia niebieskich jeansów, broda to już wogóle coś strasznego itp.
Brzmi śmiesznie, ale tak naprawdę świadczy, do jakich tragicznych wniosków może prowadzić bezmyślne uznawanie autorytetów wbrew oczywistym zasadom zapisanym w Biblii. Myślę że historia Izraela jako narodu wybranego, zdanego na autorytet kapłanów, a nie samego Słowa Bożego bardzo przypomina to co obecnie dostrzegam u ŚJ i w wielu, wielu innych religiach. Odrzucili Chrystusa, choć niby wszystko co robili w sferze religii miało ich przygotować na rozpoznanie Go.
Tak naprawdę największe ówczesne autorytety religijne, najbardziej wpływowi i podziwiani odrzucili Go, rozpoznali ci którzy, gdyby nie sprawozdania ewangeliczne byliby bez żadnego znaczenia np.setnik, Zacheusz, Maria Magdalena i wielu innych
« Ostatnia zmiana: 28 Październik, 2017, 16:18 wysłana przez rzeski »

Offline Fantom

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Październik, 2017, 16:58 »
robbo1 Zgadzasz się z nauką WTS,że bez ich publikacji nie można zrozumieć biblię?
 Gdybyś znalazł się na bezludnej wyspie tylko z biblią,to wg. ŚJ nie zrozumiałbyś jej bez ich pomocy.Czy Twoje zbawienie jest zależne od zrozumienia biblii przez czytanie strażnicy?Gdybyś czytał tylko biblię,to Twoja wiara nie wystarczyła by do zbawienia?Musisz być w organizacji ŚJ,żeby osiągnąć zbawienie?
Ludzie...:) kolejka obowiązuje.Jeszcze mi nie odpowiedział.

robbo1 Odpowiesz mi?Bo pominąłeś i nie wiem czy celowo czy gapa z Ciebie.
''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Nemo

• El Kapitan
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Październik, 2017, 11:32 »
Rozumiem,że występujesz przeciw wybieraniu wiary nad rodzinę ,nad ojca,matkę itp.
Niestety występujesz w ten sposób przeciw nauczaniu naszego zbawiciela z Łuk.14:26,czy Mt.10:37
A jak to się ma do 1Tym5:8  A jeśli kto nie dba o swoich, a zwłaszcza o domowników, wyparł się wiary i gorszy jest od niewierzącego.
To raz. Dwa jak to się ma do Mt 7:12 Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy.
A, jeszcze jedna sprawa mnie ciekawi. Podoba się Tobie filmik z kongresu chyba z 2016 r? Podoba Ci się scena,jak matka nie odbiera telefonu od córki, która opuściła organizację. Chciałbyś mieć taką matkę, czy może sam nie odebrałbyś telefonu od swojego dziecka? Czy jesteś dumy z tego spotu reklamowego Twojej religii?
Mahatma Gandhi