cytowałem ks.A.Zuberbiera,że "zaparcie się wiary",stanowiło powód wykluczenia.
Oczywiście,że idzie o "wstydzenie się wiary" z jednej strony.
Z drugiej "o zaparcie się wiary".
W ewangeliach czytamy o obu przypadkach.
We wspomnianej przez ze mnie książce " o rozwoju doktryny chrześcijańskiej" czytamy,że odmienne zdanie od "wyznawanej prawdy" było powodem wykluczenia.
Niemniej z perspektywy czasu,to to co odrzucone,niekiedy okazywało się warte przywiązania i odwrotnie.
Nielojalność traktowana była jednak źle,i nikt nie okazywał szacunku nielojalnym.
Tak naprawdę jest to pewnego rodzaju zdrada,niedochowanie wierności,nielojalność.
I nie mi wydawać sąd w tej sprawie.
A jeżeli idzie o powody wykluczenia,to głównym jest nie żałowanie złego czynu.
Oznaka nie żałowania,nie czyn sam w sobie.
Lojalnosc wobec kogo czy czego ?
Czy podstawa do wykluczenia moze byc nielojalnosc wobec 7 facetow z USA , ktorzy sami sie oglosili "niewolnikiem wiernym i rozumnym" ?
Jezeli to wspolnota ludzka , sterowana przez paru zmyslnych gosci , a wiec sekta , to tak ! Jak najbardziej sa podstawy do wykluczenia . Tak samo wykluczano z PZPR za nielojalnosc w stosunku do Gomulki czy innego Gierka .
Jezeli jednak jest to wspolnota chrzescijanska , a wiec stosujaca wzorce biblijne , to takich podstaw nie ma .
W Biblii masz niejednokrotnie zachety do tolerancji w stosunku do braci majacych inny punkt widzenia na jakas sprawe.
Wykluczanie bylo za konkretne czyny , jak rowniez za "zaparcie sie wiary " .
Oczywiscie SJ wykluczaja rowniez z powodow biblijnie uzasadnionych ale oprocz tego dokladaja pare innych przyczyn (np. te , ktore ci wczesniej wspomnialem ) , wychodzac wyraznie " ponad to , co napisane " .
Piszesz , ze "nie tobie wydawac sad w tej sprawie". A to niby dlaczego ?
Przeciez dotyczy cie to osobiscie .
Moze sie zdazyc , ze przykladowo , ktos z twoich bliskich przyjmie transfuzje krwi , zostanie wykluczony/a (o pardon , sam sie odlaczy
) , i zacznie ci sie rodzina rozpadac . I to dlatego , ze samozwanczy "niewolnik" , nadinterpretuje tekst biblijny .
A wiec wobec kogo i czego jestes lojalny ?
Czy mozna stawiac lojalnosc wobec ludzi nad lojalnosc wobec Biblii ? Ocen sam ...