Dla wszystkich, którzy wybierają się na zebranie przygotowałem małą ściągawkę z odpowiedziami na niektóre pytania.
Jehowa od wieków prowadzi swój lud
1, 2. (a) Co odróżnia Świadków Jehowy od innych religii?
Właściwie to nic. Akapit pierwszy mówi, że naszym przywódcą jest Chrystus, a akapit drugi, że przewodzi im grupa mężczyzn. To dokładnie tak samo jak w każdej innej zorganizowanej religii – powołują się na Boga lub Chrystusa a faktycznie rządzą ludzie.
Jak jehowa prowadzi swój lud obecnie
3. (a) Jakiego ważnego wyboru musieli dokonać apostołowie?
Wybrali Macieja w miejsce Judasza. Zastanawia mnie, czy dziś CK zgodnie ze wzorcem biblijnym też rzuca losy wybierając nowego członka?
5, 6. (a) Co świadczy o tym, że na ciało kierownicze oddziaływał duch święty?
Wg słów Jezusa duch święty oddziaływał jednakowo na wszystkich namaszczonych. Żadna mniejsza grupa nie była wyróżniona, a przynajmniej nie wynika to z Biblii.
8, 9. Jaką ważną rolę odegrał brat Russell?
Tu widzimy bardzo wyraźny błąd CK w kwestii doktrynalnej, gdyż Russel nie nauczał o przyjściu Jezusa. On wierzył że za jego czasów Jezus już przyszedł, i że miało to miejsce w 1874
10. (a) Kiedy Jezus ustanowił „niewolnika wiernego i roztropnego”?
Akapit nie podaje żadnego dowodu, jednak stwierdza że miało to miejsce w roku 1919. Co ciekawe samo ciało kierownicze (bo ono stanowi niewolnika) dowiedziało się o tym około roku 1940, bo w tym roku po raz pierwszy użyto tego zwrotu w Strażnicy
11. Jak funkcjonuje Ciało Kierownicze?
Głosują. Gdy ktoś się nie zgadza, musi się dostosować do opinii innych
12. Na jakie pytania teraz odpowiemy?
Czy możemy zaufać ludziom, którzy sami o sobie mówią, że nie są natchnieni przez Boga, popełniają błędy w kwestiach doktrynalnych – inaczej mówiąc uczą kłamstw – i czy mamy obowiązek stosować się do doktryn które mogą być błędne.
13. Co świadczy o tym, że na Ciało Kierownicze oddziałuje duch święty?
Nic. Jak mówiliśmy w poprzednim artykule, Mojżesz za sprawą ducha dokonywał cudów. Niczego takiego nie da się zaobserwować w CK. Powołanie się na listę zmienionych wierzeń to dowód omylności CK, a nie oddziaływania ducha. Przykładem jest wyjaśnienie czy mieszkańcy Sodomy i Gomory zmartwychwstaną:
w 1919 w książce „Boski plan wieków” wyjaśniono, że TAK,
w 1960 w książce „od raju do raju”, że NIE,
w 1966 w Strażnicy, że być może,
w 1967 w Strażnicy, że TAK,
w 1984 w książce „Żyć wiecznie” że niektórzy,
w 1989 w uaktualnionej książce „Żyć wiecznie”, że NIE
Wątpię by duch święty był w swoim przekazie tak niejednoznaczny i czy takie zmiany można uznać za jaśniejsze światło
14. Jak sług Bożych wspierają aniołowie, zgodnie ze słowami z Objawienia 14:6, 7?
Akapit mówi, że aniołowie kierują wszystkimi głosicielami, nie wyróżniając pod tym względem CK
15. Co odróżnia Ciało Kierownicze od przywódców chrześcijaństwa? Podaj przykład.
Powiem co łączy. CK, podobnie jak kościoły, mając świadomość swej omylności każe pod groźbą ekskomuniki stosować się do konkretnych wytycznych.
Przykład: transfuzje krwi. W latach 30 XX wieku duch święty przekazał CK cyt. „jest to wynalazek mogący oddać ludzkości wielkie usługi”. W roku 1961 duch święty zmienił zdanie i zakazał jakiegokolwiek użycia krwi, nawet oddawania do badań ambulatoryjnych pod groźbą wykluczenia. Od lat 80 duch stopniowo zmienia zdanie dopuszczając użycie właściwie wszystkich składników krwi, byle nie były podane z jednej butelki.
Oczywiście świadomie przeinaczam. To CK wydawało zakazy i pozwolenia, gdyż jest omylne. Należy jedynie pamiętać, że ludzie którzy zmarli na skutek stosowania się do nich myśleli że pełnią wolę bożą. Dzisiejsze studium wyjaśnia nam, że umarli z powodu błędów doktrynalnych CK.
17, 18. (a) Jak możemy współpracować z Ciałem Kierowniczym?
Zastanawia mnie, jak można stosować się do rad kogoś, kto otwarcie przyznaje że popełnia błędy. A jeszcze bardziej zastanawia mnie jak ten ktoś może wymagać ode mnie bezwzględnego posłuszeństwa, nazywanego dla niepoznaki „radami”
19. Dlaczego jesteś zdecydowany podążać za Jezusem?
Jezus powiedział, że będzie ze swoimi sługami. Nie zamierzam podążać za niedoskonałymi, popełniającymi błędy ludźmi. CK nie może mi zagwarantować życia wiecznego.