Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Głoszenie  (Przeczytany 29809 razy)

Gorszyciel

• Gość
Odp: Głoszenie
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Październik, 2016, 00:27 »
A czytasz Darku także inne przekłady Biblii niż PNŚ? czy tylko "od święta" zaglądasz?

Darek68

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Październik, 2016, 00:29 »
Papirus Bodmer XIV-XV lub Kodeks 0189 (według numeracji Gregory-Aland).
Ok, dzięki.

Darek68

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Październik, 2016, 01:23 »
A powiedz dlaczego na podstawie tłumaczeń na hebrajski NT z połowy XVI w. lub późniejszych (i to wybiórczo) zastępuję się greckie KYRIOS słowem Jehowa? Jakim prawem? Wiesz, że wczesnych (tj. z II w.) manuskryptów NT jest ok. 70? Czemu ani razu w nich Ojciec nie jest nazwany Tetragramem JHWH?
Takim samym prawem jakim w ST zastąpiono pierwotny tetragram słowem Adonai=Pan.
I tak samo jak postąpiono z LXX gdzie JHWH przemianowano na Kyrios.
Co było najpierw: Tetragram czy Kyrios? Spójrz na to z tej strony.
Septuaginta na ten przykład to jest w ogóle kopia czy tłumaczenie ST, więc już ten sam fakt daje do myślenia.
Nie wiemy też do końca jak wyglądał sam wzorcowy tekst masorecki ST, bowiem najstarsze odpisy ST ze zwojów z nad Morza Martwego też się z nim wielu miejscach nie zgadzają.

Od razu tutaj odpiszę na twoje pytanie z innego postu, bo coś mi wyskakuje błąd, że nie mogę pisać kilka postów na raz i muszę trochę odczekać. Nie wiem o co chodzi.
A czytasz Darku także inne przekłady Biblii niż PNŚ? czy tylko "od święta" zaglądasz?
Wszystko czytam. Najpierw zaglądam do przekładów międzywierszowych, potem wybranych przekładów Biblii i jeszcze sprawdzę same manuskrypty oraz ewentualne różnice jakie w nich zachodzą. Zaś moim ulubionym przekładem jest Grecko-Polski Nowy Testament z kodami gramatycznymi wydawnictwa Vocatio i oczywiście PNŚ wraz tłumaczeniem z greckiego na angielski zawartym w The Kingdom Interlinear wyd. ŚJ.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik, 2016, 01:28 wysłana przez Darek68 »

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Październik, 2016, 03:24 »
Takim samym prawem jakim w ST zastąpiono pierwotny tetragram słowem Adonai=Pan.
I tak samo jak postąpiono z LXX gdzie JHWH przemianowano na Kyrios.
Co było najpierw: Tetragram czy Kyrios? Spójrz na to z tej strony.
Septuaginta na ten przykład to jest w ogóle kopia czy tłumaczenie ST, więc już ten sam fakt daje do myślenia.
Nie wiemy też do końca jak wyglądał sam wzorcowy tekst masorecki ST, bowiem najstarsze odpisy ST ze zwojów z nad Morza Martwego też się z nim wielu miejscach nie zgadzają.

Od razu tutaj odpiszę na twoje pytanie z innego postu, bo coś mi wyskakuje błąd, że nie mogę pisać kilka postów na raz i muszę trochę odczekać. Nie wiem o co chodzi.Wszystko czytam. Najpierw zaglądam do przekładów międzywierszowych, potem wybranych przekładów Biblii i jeszcze sprawdzę same manuskrypty oraz ewentualne różnice jakie w nich zachodzą.

Czyli twierdzisz, że bezprawnie ŚJ wstawili JHWH do NT. Zgadzam się z tym.
Napisałeś: Septuaginta na ten przykład to jest w ogóle kopia czy tłumaczenie ST, więc już ten sam fakt daje do myślenia.
Pierwszego zdania w ogóle nie rozumiem. Co to daje do myślenia? Że LXX jest ważna? Jest - w krytyce tekstu Biblii np. jako świadek tekstu oryginalnego.
Co to jest wzorcowy tekst masorecki? Ben Aszera? O co Ci tutaj chodzi? Czy nie wiesz, że masoreci działali między VII a X/XI wiekiem n.e. w Tyberiadzie, Jerozolimie i w Babilonii? Co ma tekst średniowieczny tekst masorecki do LXX? Nie bądź śmieszny - jak nie wiemy jak wygląda tekst masorecki. Mamy dosłownie ręką niektórych z nich wypisane kopie BH, np. kodeks z Aleppo czy Leningradzki.
Radzę poczytać czym jest krytyka tekstu to się wszystko wyjaśni na jakiej zasadzie możemy dotknąć oryginałów, które materialnie nie są nam dane.

Offline gerontas

« Odpowiedź #124 dnia: 26 Październik, 2016, 07:46 »
Wiem, wszyscy staniemy przed trybunałem Chrystusowym. Myślę że Bóg się nie obrazi, że próbuję Ci pomóc zrozumieć pewne historie.

(Judy 22, 23) (...)Wciąż też okazujcie miłosierdzie tym, którzy mają wątpliwości; 23 wybawiajcie ich, wyrywając z ognia(...)

W sumie to jedziemy na jednym wózku, o ile w profilu masz "Aktywny ŚJ" i piszesz o swojej pracy w zborze jako starszy. Nie wiem jak jest do końca..
A co tam z was za odstępcy, jeszcze chyba prawdziwych odstępców nie widziałeś :D

Szczerze dziękuję za troskę.
Problem jednak polega na tym, że im więcej czytam Biblię tym mam mniej wątpliwości,
a bardziej utwierdzam się w prawdzie tam zawartej.
Ponadto, dzięki temu coraz bardziej przybliżam się do Boga, jego syna Jezusa Chrystusa.
Wiem co to znaczy poznanie ich, spełnianie woli Bożej oraz jaka jest nadzieja dla
wszystkich chrześcijan.
Mam też coraz mniejsze wątpliwości co do tego, że wiele nauk propagowanych przez Strażnicę,
nie mają poparcia w Biblii.
Przekonuję się o prawdziwości słów Jezusa:
(32): i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli". [Przekład Nowego Świata, J 8]
oraz,
(29): Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode mnie, bo jestem łagodnie usposobiony i uniżony w sercu, a znajdziecie pokrzepienie dla dusz waszych. [Przekład Nowego Świata, Mt 11]

Tego też tobie życzę.

Offline Abba

• Pionier
  • Polubień: 2839
  • Przebudzony, przerażony prawdą o WTS
« Odpowiedź #125 dnia: 26 Październik, 2016, 08:30 »
Wiem, wszyscy staniemy przed trybunałem Chrystusowym. Myślę że Bóg się nie obrazi, że próbuję Ci pomóc zrozumieć pewne historie.

(Judy 22, 23) (...)Wciąż też okazujcie miłosierdzie tym, którzy mają wątpliwości; 23 wybawiajcie ich, wyrywając z ognia(...)

W sumie to jedziemy na jednym wózku, o ile w profilu masz "Aktywny ŚJ" i piszesz o swojej pracy w zborze jako starszy. Nie wiem jak jest do końca..
A co tam z was za odstępcy, jeszcze chyba prawdziwych odstępców nie widziałeś :D

Powiedz to Jego "przedstawicielom" w zborze.
A zaznasz takiej Jego miłości, jakiej jeszcze
nigdy chyba nie zaznałeś :)

KaiserSoze

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 26 Październik, 2016, 09:25 »
Poprawiono bo okazało się że koniec nie nastanie jeszcze w XX wieku.

:D :D :D :D
ojej... jak mi przykro.. Coś ci jeszcze poprawić w "wierzeniach"?

A kwestia jest na prawdę istotna, bo jeżeli najwcześniejsza zachowana kopia LXX jaką znamy nigdzie nie zawiera Kyrios w miejsce tetragramu, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że w nie zawierał go także pierwotny tekst NT :)

Ciekawe. Tłumaczenia Biblii są oparte na prawdopodobieństwie czy na dostępnych tekstach?

Uzasadnię: nawet jeżeli w 100% tekstów Septuaginty były JHWH to nie Septuaginta jest podstawą tłumaczenia NT. NIE ONA. Wbij to sobie do głowy. Tłumaczenie następuje z tekstu Nowego Testamentu. Jeśli masz jakikolwiek, choćby jeden, bezpośredni dowód na to, że JHWJ występowało w tekście NT to go pokaż. O prawdopodobieństwie możesz dyskutować w szkole.

(przykład: prawdopodobnie jesteś głupi. Nie potrafię tego dowieść wprost. Chciałbyś by tak cię ocenić?)
« Ostatnia zmiana: 26 Październik, 2016, 09:32 wysłana przez KaiserSoze »

Offline Roszada

« Odpowiedź #127 dnia: 26 Październik, 2016, 09:37 »
Jahwe czy Jehowa wiadomo o kogo chodzi.
A temu panu co Janek mu było na imię zwróciliśmy uwagę, że Jahwe to Ojciec Jezusa i nie może mieć na imię właśnie Jezus. Na prawdę zadumał się chwilę.

Roszada ty popraw lepiej swoje nierzetelne informacje odnośnie imienia Bożego w Septuagincie, które zamieściłeś na tej stronie tutaj: http://www.piotrandryszczak.pl/11.html

Pokaż mi gdzie w podanych przez ciebie LXX występuje tam Kyrios. Sprawdziłeś te manuskrypty? Czy powielasz obiegową opinię, zresztą nieprawdziwą? Te z prawej strony w tabelce ;)
Człowieku kłamiesz.
Ja nie piszę tam: "Pokaż mi gdzie w podanych przez ciebie LXX występuje tam Kyrios."
To ty tak piszesz, i kłamiesz.

Umiesz czytać? W nagłówku napisano
"Rękopisy bez imienia Jahwe pominięte przez Towarzystwo Strażnica"

Gdzie ja tam piszę o Kyrios w tej tabeli?
No kłamie ŚJ!

Teraz zobaczcie jak ŚJ kłamie w żywe oczy sam przytaczając mój tekst.
Za takie kłamstwo mógłbym go do sądu podać, bo publicznie przedstawia kłamliwe opinie.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik, 2016, 10:06 wysłana przez Roszada »

Offline Fantom

« Odpowiedź #128 dnia: 26 Październik, 2016, 09:43 »
@Darek68 czy możesz mi odpisać? Czy sprawdziłeś (jak Berejczycy) wykładnię CK o tym ''pokoleniu''?Czy uważasz,że jest to biblijna nauka?Jeżeli tak uważasz,bo sprawdziłeś to jak Berejczycy,to jak za jakiś czas CK zmieni wykładnię,to zostaniesz przy tym,czy dostosujesz się do nowej interpretacji CK,wbrew własnemu przekonaniu,które masz dzisiaj?
 Może zrób sobie taki eksperyment.Nagraj się sam i wypowiedz się w tym nagraniu,że taka a taka nauka głoszona np.w 2016r jest biblijną nauką,którą głosi CK a Ty znalazłeś osobiscie poparcie tej nauki w biblii. Za kilka lat odtwórz nagranie i posłuchaj siebie.Ciekawe ile nauk się zmieni i jak sam ocenisz siebie. Czy przyznajesz,że nie musisz się wysilać,żeby rozumiec biblijne nauki,bo i tak musisz się dostosować do tego co powie CK?A jeżeli się wysilasz to jaki to ma sens,skoro i tak będziesz musiał się dostosować do innego zrozumienia?Nie czujesz jakiegoś niedosytu,dyskomfortu,że Twoje badanie biblii i tak nie jest nic warte?Od tego wyręczają Ciebie ci z USA.

''Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a niebronienie prawdy oznacza jej tłumienie''
 Ignoruję: Tusia,tomek_s

Offline Roszada

« Odpowiedź #129 dnia: 26 Październik, 2016, 09:45 »
Darek pisał:
Poprawiono bo okazało się że koniec nie nastanie jeszcze w XX wieku.
Dodaj Darku poprawiono bo koniec nie nastał w:

1914
1915
1918
1925
1941/1942
1945
1975
"pokolenie roku 1914"

a teraz "zazębiające się dwie grupy pomazańców".
To są kłamstwa i mamienie ludzi.

Darek pisze:
Słusznie, więc obecnie już nie wyznaczamy żadnych dat końca świata.
Jak nie wyznacza się, a 'podwójne pokolenie pomazańców'?
Myślisz że z głupimi masz do czynienia?

Darek pisze:
Kyrios w czasie z przed naszej ery jest właściwie nieobecne i nie znajduje się w żadnej znanej dziś kopii LXX. I to nie tylko teorie ale takie są fakty.
Kłamiesz jak szewc. Pokaż nam kopie LXX bez imienia Kyrios.
Mówisz, że słowo Kyrios nie było znane w Septuagincie?
Chyba myślisz, że my tacy głupi jak ty mądry. :)
Może w NT też nie ma Kyriosa, co?

Jak mnie chce nieuk uczyć, to pożal się Boże. :(
Może w ST też nie ma Adonaj, Adoni, co?

Również tetragram JHWH w hebrajskich dokumentach qumrańskich zapisywano czasem jako 4 kropki lub zastępowano substytutem pochodzącym od terminu Elohim, tzn. Bóg:

„Miejscami tetragram zastępują cztery kropki (1QS 8,14 - cytat z Iz 40,3); użyto ich nawet w zwoju A Izajasza z groty 1 (33,7 - w dodatku powyżej linii Iz 40,7; ponadto w 4QSamC 1,3 - odpowiednik 1Sm 25,31; (...). Równie specyficzne jest zastępowanie tetragramu substytutem hw'h', który wydaje się być kombinacją trzeciej osoby liczby pojedynczej rodzaju męskiego, tzw. niezależnego zaimka osobowego - hu', i pierwszych dwóch liter ha'elohim (1QS 8,13)” („101 pytań o Qumran”, J. A. Fitzmyer SJ, Kraków 1997, s. 59-60)
« Ostatnia zmiana: 26 Październik, 2016, 10:03 wysłana przez Roszada »

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Październik, 2016, 10:37 »
Roszada ty popraw lepiej swoje nierzetelne informacje odnośnie imienia Bożego w Septuagincie, które zamieściłeś na tej stronie tutaj: http://www.piotrandryszczak.pl/11.html

(...)

Pokaż mi gdzie w podanych przez ciebie LXX występuje tam Kyrios. Sprawdziłeś te manuskrypty? Czy powielasz obiegową opinię, zresztą nieprawdziwą? Te z prawej strony w tabelce ;)

W którym miejscu Roszada napisał, że w w tych manuskryptach Septuaginty występuje kyrios?

Zamieszczam tabelę:

Pokaż w postaci skanów, co w tych miejscach było, jakie imię Boże

Cyt.: "Najpierw zaglądam do przekładów międzywierszowych, potem wybranych przekładów Biblii i jeszcze sprawdzę same manuskrypty oraz ewentualne różnice jakie w nich zachodzą. Zaś moim ulubionym przekładem jest Grecko-Polski Nowy Testament z kodami gramatycznymi wydawnictwa Vocatio i oczywiście PNŚ wraz tłumaczeniem z greckiego na angielski zawartym w The Kingdom Interlinear wyd. ŚJ."

Skąd się wzięło słowo kyrios w 1 P 1, 25. Tylko merytorycznie proszę, łącznie ze skanami z tekstu hebrajskiego Starego Testamentu. Nie obchodzą mnie przekłady hebrajskie z XVI wieku.

« Ostatnia zmiana: 26 Październik, 2016, 10:47 wysłana przez Tusia »

Offline Enmebaralugalzagesi

« Odpowiedź #131 dnia: 26 Październik, 2016, 10:43 »
Tutaj masz przykładowy tekst źródłowy NT dla tego fragmentu. W tym przypadku z Kodeksu Synajskiego. Widzisz gdzieś tu akapity?

OBRAZEK

Dla mnie tekst stanowi jedną całość.

Co nie zmienia faktu, że tłumacząc coś z języków martwych na współcześnie, dostosowuje się je w pewnym stopniu do obecnych realiów pod względem mowy. Nie bez przyczyny przekłady biblijne posiadają akapity w tych samych miejscach. A chyba ludzie tutaj wiedzą, jakie jest zadanie akapitów.

Offline Woland

« Odpowiedź #132 dnia: 26 Październik, 2016, 11:42 »
Po przeczytaniu całego wątku , nie mam pojęcia co obie strony sporu chcą sobie udowodnić.

Proszę o wyjaśnienie.

Darku - zarówno o głoszeniu od domu do domu przez wszystkich chrześcijan w 1 wieku jak o sikaniu przez Jezusa w biblii nie czytamy. Nawet jeśli jest  o tym raz napisane i to tylko jeśli uprzemy się przy specyficznym tłumaczeniu , to trudno pojedynczą wzmiankę traktować jako kluczową , czy główną myśl NT.
SJ przyjęli taką wykładnię - ich prawo. Głoszenie "od domu do domu" wypełnia znamiona rozgłaszania wieści o Jezusie. W dzisiejszych czasach taki marketing daje świetne rezultaty - wiele osób zostaje SJ, gorzej że ponieważ wśród SJ jest coraz mniej miłości braterskiej , to równie dużo osób odpływa od organizacji co przypływa. Organizacja nie świadczy o Bogu dobrze, panuje zamordyzm, omerta , idiotyczna hierarchia  , paternalistyczny i patriarchalny model rodzin, dezinformacja i wszechobecna głupota . Zakaz konstruktywnej krytyki powoduje że wszelkie nadużycia, błędy urastają do olbrzymich rozmiarów. CK zapomniało że ma przekazywać Boże Słowo ludziom a nie własne pomysły, plecaki ratunkowe, niebieskie dżinsy, modele monitorów na salach królestwa, garnitury slim, rozpory, dekolty itp.

Wracając do tematu głoszenia. Jest to skuteczny sposób pozyskiwania wyznawców , po co na siłę to doklejać do jakichś wersetów? Russel kiedyś twierdził ze rydwan Jehowy to pociąg, a anioł dokonujący inspekcji to konduktor! I CK idzie w tę samą stronę. I jeszcze jedno - po co tylu pozyskiwać wyznawców , skoro jest taki odpływ ludzi z organizacji? Może warto byłoby się zająć tymi któży już są SJ??? Mooże by tę miłość o której tak głoszą zaczęli okazywać?

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 26 Październik, 2016, 11:46 »
Może warto byłoby się zająć tymi któży już są SJ???

Zabrać im internety, tablety...

Darek68

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 26 Październik, 2016, 11:53 »
O widzę że jeden z administratorów tego forum USUNĄŁ mój - widocznie niewygodny - post.
Zatem pytam się co było w tym poście takiego że nagle on znikł?