W październiku 2012r. po zebraniu statutowym, wyciekło do netu nowe światło. Wtedy jeszcze żywo interesowałam się organizacją, i starałam się być na bieżąco. Jakoś na początku grudnia, zaszły do mnie głosicielki. Skierowałam rozmowę na tematy - "okołoniewolnikowe", i zapytałam kim jest "niewolnik". Oczywiście otrzymałam odpowiedź, że to grono pomazańców. Następne pytanie - kiedy został powołany - odpowiedz, że w czasach apostołów. Zapytałam, czy apostołowie należeli do grona niewolnika - odpowiedz - oczywiście, że tak!
Wtedy zapytałam, czy panie (starsze) wiedzą, że w październiku odbyło się zebranie statutowe- nie wiedziały! Ale brnęłam dalej... Wyjaśniałam paniom, że na tym zebraniu objawiło się nowe zrozumienie, i że teraz niewolnikiem jest tylko CK, a apostołowie nie należeli do grona niewolnika, więc one - głosicielki głoszą mi teraz całkiem niezgodną z tym co mówi Biblia, naukę. I, że wydaje mi się, że jeśli CK, już w październiku, odkryło, że tylko ono jest niewolnikiem, a apostołowie nie należeli do jego grona, to panie głoszą mi naukę odstępczą. Panie się pożegnały, i już więcej nie przyszły...