Dobra, macie na sumieniu moją straconą na obejrzenie tego szitu godzinę oraz niestrawności, których na pewno dostanę.
Pisałam w czasie oglądania, więc jest mało składnie, ale wiadomo, o co chodzi.
Sprawozdanie z Ukrainy
Trojaczki w schronie śpiewające pieśń i dzięki temu nie było słychać wybuchów na zewnątrz. WTF???
Siostra Nadieżda jest przekonana, że chociaż skończyło im się jedzenie i pieniądze, to bóg nie pozwoli im umrzeć z głodu. O jak miło! Czyli innym pozwala umierać z głodu, chorób, ale Ukraińcy mają specjalne względy. Nice.
Czy tylko ja uważam, że dubbing może odbywać się bez natrętnego akcentu? To tak jakbyśmy nie byli w stanie się zorientować, że to nie jest głos tej Ukrainki i że to nie ona mówi naprawdę. Czepiam się, wiem, ale to już kolejny raz, kiedy w filmach jest tak irytujący lektoro-dubbing.
Inni ludzie mówili o świadkach "tylko wy sobie pomagacie". Ciekawe. Bardzo ciekawe. Czyli inne państwa, Caritasy i inne organizacje nie niosły żadnej pomocy i to bez względu na wyznanie? Pewno by się zdziwiły, gdyby to usłyszały.
Niestety jedna młoda siostra zginęła. Pewno bóg w tym czasie zajmował się siostrą Nadieżdą...
Zgorszenia
Czy Jehowa nam przebaczy, gdy się o to modlimy?
- tak, gdy wyjaśnimy z bratem ewentualne nieporozumienia,
- tak, jeśli pójdziemy do brata i powiemy, że grzeszy, a jak nie posłucha, to powiemy starszym i doprowadzimy do komitetu.
Tylko dbając o czystość zboru możemy liczyć na to, że Jehowa nam przebaczy. Wcześniej nie spotkałam się z tak rozciągniętą definicją przebaczania bratu.
A teraz Stefan...
Bóg nas nie zmusza do służenia mu. On tylko pokazuje jakie błogosławieństwa lub przekleństwa spotkają nas w zależności od naszej decyzji.
Uwaga! Lett nakazuje wręcz abyśmy ostrzegali innych o niebezpieczeństwie, żebyśmy nie stali się przyczyną ich zgorszenia, że znając zagrożenie nie ostrzegliśmy ich.
A więc on pochwala naszą działalność obnażającą kłamstwa i manipulacje!
Wybór partnera...
No właśnie! Organizacja promuje ludzi pozbawionych własnych pasji. Każde hobby jest dławione systemowo w zarodku, bo może stanowić konkurencję dla wts.
Sport, auta? Czas, kasa, energia. Tak, przecież lepiej przeznaczyć to na cele organizacji, a nie na swoje zachcianki, hobby.
W żadnym wypadku nie myślmy o czymś, co może sprawiać nam przyjemność. No chyba, że jest to sporadyczne układanie kwiatów na salę królestwa, zaplatanie warkocza, lub wiązanie krawata.
Przy okazji mamy kolejną złotą radę.
Jak rozwiązywać pokojowo problemy z mężem? Nie wychodzić za niego.
Moritzowie i wywaleni betelczycy
Zrobiło mi się żal Moritzów. Całe życie poświęcili dla wts. Wygląda na to, że szczerze. Tymczasem siedzą w autobusie z zaklejonymi szybami, z biletem na wycieczkę do raju...
Batelczycy, którzy musieli odejść w teren, mówią o tym z wyraźnym żalem. Mówią o strachu, problemach, pomocy braci. Myślę, że jest to odpowiedź wts na punktowanie ich za to. Chcą pokazać, że nie była to łatwa decyzja, że wywaleni ludzie też mieli problemy, ale wzięli je na klatę, bo to przydział od samego Jah i nie narzekają, więc my też nie powinniśmy uważać, że to było bezduszne.