WIDZĘ ŻE TEMAT KONGRESU NADAL W KRZAKACH POZOSTAŁ
Proponuję zejść z tych debat frazeologiczno-językowo-teologicznych
Dla rozluźnienia ładna i bardzo znana piosenka , gdyby tak ci porządkowi śpiewali coś takiego to nawet z klaskaniem wyszliby medialnie na gwiazdy , przynajmniej w oczach wychodzących z kongresu .
By the Rivers of Babylon
https://www.youtube.com/watch?v=vYK9iCRb7S4JEŚLI ,MA TO BYĆ DYSKUSJA UCZNIÓW I NAŚLADOWCÓW JEZUSA CHRYSTUSA TO TYLKO O SŁOWACH I NAUKACH SAMEGO JEZUSA CHRYSTUSA .
Źrenica – Oka , słowa zrozumiane tylko z kontekstem .Kontekst powoduje że Jezus nigdzie nie powtórzył ważności takiego podejścia . Niektórzy powiedz że zrobił wręcz coś przeciwnego, zdeprecjonował cały system Żydowsko-Talmudyczny i jego konsekwencje dla prostych ludzi .
Co do Rzym .11- temat do interpretacji ale tylko w świetle kontekstu wypowiedzi Jezusa nie daje mocnych podstaw do dosłownego analizowania opinii Pawła .Dla wielu Chrześcijan ,wypowiedzi Pawła , są próbą interpretacji nauk Jezusa , o czym sam Paweł Mówi .
W takim spojrzeniu na ten temat , wygasa temperatura argumentów, ponieważ taka debata to tylko forma interpretacji słów Pawła .Analiza źrenicy i znaczenia na dziś już rozbudowywanie tematu do rangi absurdalnej .
Dla natomiast obserwatorów z zewnątrz ,agnostyków, ateistów , i innych religii , niestety to dowód na sekciarstwo i podziały między uczniami Chrystusa .Przed tym ostrzegał Jezus .Jana 17:20 Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; 21 aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał.
Naśladowcy Jezusa niech mówią tylko słowami Jezusa i nie będzie dużo mniej sporów i zbędnych debat , wystarczy tak spojrzeć i spróbować . A tak , to takie teologiczne dysputy są jedną z nowoczesnych maszynek do produkcji osób tracących szacunek i powagę dla nauk i wypowiedzi Jezusa . Zwiększają też liczbę agnostyków i ateistów . Przed tym m.in. ostrzegał sam Jezus .
W końcu Chrześcijanie to naśladowcy Chrystusa a nie Ap.Pawła lub innych soborów i interpretacji .Pamiętajmy o tym , a wtedy amunicja do debaty wygasa .
Inaczej możemy stać się Uczonymi znającymi rzekomo pisma z Mat. 23 .
Mt. 23:16 – Zostali określeni trafnie jako …… ślepi przewodnicy… .Za co tak zostali nazwani choć znal pisma, za swoją postawę , błędne interpretacje i ocenianie ludzi i to co sami o sobie myśleli , byli mądrzy we własnych oczach ale nie Boga .Uczeni obłudni z współcześni Chrystusowi , zasiedli na miejscu Mojżesza , a współcześni rzekomi znawcy i roszczący sobie prawo do jedynie słusznych wykładni , zasiadają , ale teraz już na miejscu Jezusa niestety .Próbują stanąć na miejscu Chrystusa .W 1 wieku uczeni zostali przez Jezusa zganieni , i dziś , czy Chrystus pochwalałby taką postawę ? Tylko sam Jezus ma prawo oceniać i interpretować jego słowa i bezdyskusyjne proste i dające ulgę już dziś nauki dla szczerych i pokornych ludzi szukających Boga .
JEŚLI WIĘC DYSKUSJA TO TYLKO O SŁOWACH I NAUKACH SAMEGO JEZUSA CHRYSTUSA .