A ja tam sobie lubie czasem pogadac ze stojakowymi. Grzecznie, spokojnie i z humorem. Tylko jeden temat. Tak prowadze gadke, że sami sie wkopują w absurdy.
Może któreś z nich przyjdzie do domu i przemyśli...jak go ciało kierownicze w człona robi.
Z życia..., chociaż pomysł nie był mój.
Kilka dni temu przechodziłem obok rydwanu. Stoją dwie panie w wieku matronalnym. Jak się okazało w prawdzie już sporo czasu, bo symbol przyjęły jeszcze przed 1995 rokiem.
Po grze wstępnej, wzięciu w łapę przewrotnej książeczki "Czego naprawde uczy Biblia" i szukaniu tam czegoś zapytałem jako zupełny laik:
- słyszałem, że ŚJ nie mogą modlić się do Jezusa, że ich kierownictwo zabrania im tego. Prawda to czy nie? Bo nie chce plotek słuchać, dlatego wolałem zapytać u źródła.
- no wie pan... hmm, jakby to panu wytłumaczyć. My sie modlimy do Jehowy. Biblia nigdzie nie mówi żeby modlić sie do Jezusa.
- napewno nie mówi?
- oczywiście że nie.
- są panie pewne?
- Prosze pana (uśmieszek) my znamy bardzo dobrze biblię, nie tak jak katolicy, sprawdzamy wszystko... jak Berejczycy.
- A ja mówię, że biblia jednak mówi o modlitwie do Jezusa. Ma pani przy sobie Pismo Święte?
- no tak sie składa, że akurat nie wziełam. A ty masz Beatko?
Beatka ratuje sytuacje, bo ma komórę, łączy się z jotwuorg i sytuacja uratowana.
- to ja mam przy sobie wasz PNŚ, może wygodniej będzie..., jakby panie były łaskawie zerknąć na przedostatni werset w apokalipsie. "Amen! Przyjdź Panie Jezusie".... Widać, że Berejczycy widzą pierwszy raz ten werset.
Pytam. Jest to modlitwa czy nie?
- to? Nie. To takie wiem pan... poprostu..hmm no Przyjdz Panie Jezusie.
- Czyli wg pań nie jest to modlitwą, prośbą do Jezusa?
- NIE
Wyciągam moją ulubioną baśń "Wspaniały finał...". Mówie, że to pokarm na czas słuszny i chyba nie można tego podważać, otwieram na stronie 319, a tam niewolnik pisze "Tak więc razem z Janem żarliwie się modlimy Amen! Przyjdz Panie Jezusie"
Panie mówią
- no tak ale jest to modlitwa do Jehowy
- jak do Jehowy jak tu wyraźnie niewolnik pisze że modlą sie do Jezusa - Przyjdz Panie Jezusie
- no tak ale do Jehowy przez Jezusa. Zresztą jakby pan studiował z nami biblię to by pan zrozumiał że jest to wyraźnie modlitwa do Jehowy. Wie pan, jak sie samodzielnie czyta biblię to często widzi sie co innego.
Życzyłem zdrowia i poszedłem.