Nie chwal dnia przed zachodem slonca.Poczekajmy jeszcze a bedziemy wiedziec lub nie czy byli zamordowani. Czyzby ISIS wiedzial ze SJ to nie chrzescijanie i mieli by ich nie zabijac?Wyobrazam sobie taka sutuacje.Wpada ISIS do wioski ,stawia wszystkich pod sciane i pyta sie najpierw kto jest muzulmaninem.Zglaszajacy sie ida na bok.Poostalych pytaja sie czy sa chrzescijaninami i zadaja dodatkowe pytanie czy sa wsrod nich wierzacy w Jezusa ale nie uznawani przez inne wyznanie za chrzescijan.Wtedy wysteepuja SJ i mowia:My uwazamy sie za chrzescijan ale inni nas za takich nie uwazaja,czy w takim razie nie musimy przechodzic na islam i dalej wierzyc w Jezusa.Ci z ISIS mowia ok,skoro wierzycie w Jezusa a inni nie uwazaja wazs za chrzzescijan to darujemy wam zycie.Nie musicie byc muzulmanami.
To chyba musialo by wygladac w ten sposob.
Mi sie wydaje ze Ty na sile prubujesz cos udowodnic.Do kazdego ze swoich 3 punktow nie podales zrodla.Ty tak tylko uwazasz.Podaj jakies info co do tego ze ISIS oszczedza SJ.Jezeli takiego nie podasz uznaje to za Twoje przypuszczenia.Czy masz wiedze o tym ze ISIS tylko SJ tak traktuje czy moze jeszcze jakies inne nie muzulmanskie wyzznanie?
Tak samo inne autorytety i wyznania uznaja ich za chrzescijan.Podejrzewam ze ISIS rowniez ,a reoporter stacji ,ktory jest w terenie nia ma wiedzy na ten temat czy ktos kto wierzy w Jezusa jest chrzecijaninem czy nie.
Z tego co mi wiadomo to dzialaja w Egipcie i innych islamskich krajach nielegalnie,wiec towje stwierdzenie,że na ogoł nie sa pietnowani dla mnie jest nielogiczne.
Fantom - Św J byli nękani i zatruwano im życie w krajach arabskich. To prawda ! Ich działalność jest zakazana i mniej lub więcej ograniczona. Ale to samo jest udziałem innych wspólnot religijnych , nie tylko chrześcijańskich.
Czasami Św J sami sprowokowali takie zakazy. Przykładem jest Egipt , w którym cofnięto im swobodę religijną chyba od 1960 roku , na wskutek ogłaszania "powstania Syjonu" w czasach kiedy Egipt walczył z Syjonistami.
Ale czy Św J giną za wiarę? Nie słyszałem o takim przypadku. Słyszałem wiele lat wcześniej o brutalnych pobiciach, więzieniu w aresztach.
Czy chrześcijanie giną za wiarę ? Zdecydowanie tak!
Najwyraźniej "chrześcijanizm" Św J jest inaczej postrzegany przez muzułmanów, którzy mają inną koncepcję chrześcijaństwa niż my. Oni także wierzą w Jezusa i uznają Go obok Abrahama i Mahometa za fundament swojej religii a przecież nie uważają siebie za chrześcijan,
Ten post nie założyłem po to aby uznać ,że Św J nigdy nie byli prześladowani za uprawianie kultu religijnego. Raczej chodziło mi o unaocznienie, że Ci którzy nie są Św J a są tylko chrześcijanami ,
są po prostu
mordowani!